ryba Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 >5GHz, memki na 3GHz :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 >5GHz, memki na 3GHz :Dwieczorem, bo chociaż rzeczy niemożliwe robię od ręki, to na cuda potrzebuję troche więcej czasu ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) hmm testuj oc ja w poniedziałek wtorek dostane mobo i nie wiem jeszcze jaki procek i jaki ram ? o ile z procem nie ma problemu bo albo 750 albo 860 ;) to z ramem jest cholerny bo mało modułów 2x2GB >1800 1.65V :| Macie jakieś propozycje co do ramu ? Edytowane 3 Września 2009 przez Raptor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
trymek Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Core i5 odpalone. Ktoś ma jakieś pytania/szczególne prośby?Max. w pełni stabilne OC na AC i bezpieczne dla procesora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Core i5 odpalone. Ktoś ma jakieś pytania/szczególne prośby?Powiedz o temperaturach. Czy ten maleńki boxowy coolerek dalej jest taki nieprzyjazny w dźwiękach jakie wydają pozostałe od Intela? Czy zaskoczyli nas czymś i jest ciszej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryba Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 hmm testuj oc ja w poniedziałek wtorek dostane mobo i nie wiem jeszcze jaki procek i jaki ram ? o ile z procem nie ma problemu bo albo 750 albo 860 ;) to z ramem jest cholerny bo mało modułów 2x2GB >1800 1.65V :| Macie jakieś propozycje co do ramu ? Jeszcze sie nie nauczyles, ze jak podbijesz sobie do gory VTT to mozesz dac wyzsze Vdram? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pietrek88 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 elo! co sadzicie o zestwie core i5 750 + takie pamieci http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=20394 + plyta glowna gigabyte p55 ud3 http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1...oducts_id=20975 czy plyta obsluzy te pamieci dwukanalowo? Jak myslicie pojdzie ten procek z chlodzeniem mugen 2 gdzies na 3,8 stabilnie(zasilacz chiftec 500w)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oliwer21 Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 (edytowane) Jeszcze sie nie nauczyles, ze jak podbijesz sobie do gory VTT to mozesz dac wyzsze Vdram? Hehe wreszcie ktos napisał coś pożytecznego, a tak serio czy zasady kręcenia i7 dotyczące przestrzegania napięć tu też są aktualne? Bios trochę inny niż w lga775. Chociaż dojechanie do 4GHz raczej nie jest problemem, ale box w stresie tegro raczej nie utrzyma w ryzach :wink: @Rafa co do temp zobacz mój post ten ze screenami na poprzedniej stronie to boxowy cooler chodzący jakoś na 50% bo była włączona automatyczna regulacja. Jeśli jedziesz na stoku i ustawisz(płyty asus) Qfan na najciszej to jest bardzo cichy fakt że wtedy utrzymuje temp. ok 40 stopni. @Milans jaki masz VID? Edytowane 3 Września 2009 przez oliwer21 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Jeszcze sie nie nauczyles, ze jak podbijesz sobie do gory VTT to mozesz dac wyzsze Vdram?no ale chyba 2.0V na ramkach 24/7 nie jest za dobre dla proca ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Dzisiaj i ja stałem się posiadaczem i5 750. Trochę screenów sprzed montażu: http://img42.imageshack.us/gal.php?g=dscn5050b.jpg Mam też pewną ciekawostkę - mój procesor ma... odblokowany mnożnik! Tak, brzmi świetnie, tylko jest mały szczegół - odblokowany jest do mnożnika... x21, a standardowo jest przecież x20. Oto dowód: A to małe OC na boxie, oczywiście test na temperatury, a nie stabilność, z użyciem mnożnika x21 :wink: : Box cichy nie jest... Cóż, wygląda to na mały błąd w fabryce - to miła niespodzianka... Edytowane 4 Września 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
guderian Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) to chyba turbo jest:p Edytowane 4 Września 2009 przez guderian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Turbo jest do x24, a tu jest x21, więc to nie to. Zresztą na screenach krążących po necie wszystkie wyniki OC są na mnożniku x20. Edytowane 4 Września 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ilear Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 rekord swiata ten real temp pokazuje :D:D hehehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Xtreme Addict Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 no ale chyba 2.0V na ramkach 24/7 nie jest za dobre dla proca ? i7 i 2.4v 24/7 na wytrzymują na ramach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 @Gi3r3k Bo pewnie Asus, tak jak na X58, w swoich biosach dal mozliwosc ustawienia mnoznika 21 na stale, ja tak mam na i7. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 @Gi3r3k Ten procesor nie ma na IHS oznaczenia które wskazywało by na to że jest wersją inżynieryjną? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Bo pewnie Asus, tak jak na X58, w swoich biosach dal mozliwosc ustawienia mnoznika 21 na stale, ja tak mam na i7. Wszyscy użytkownicy Asusów tak mają? Ciekawe... Np. tu Chińczyk na tej samej płycie jedzie na mnożniku x20... 3360535[/snapback] Ten procesor nie ma na IHS oznaczenia które wskazywało by na to że jest wersją inżynieryjną? Zobacz link do screenów - nie, to zwykła, sklepowa wersja. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mobot Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) cpuz by to pokazalo, a z reszta zobacz na galerie z linka. dokladnie widac oznaczenia z ihsa, ja tam nie widze 'intel confidential' :D edyta: gierek mnie uprzedzil :D Edytowane 4 Września 2009 przez mobot Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sobota Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Ale były C2Q które w CPU-Z wyglądały jak normalne proce a na IHS maiły ES (engineery sample), w przypadku i5 mogli zmienić oznaczenie. Zrób jakiś testy wydajnościowy tego proca przed premierą, (jakaś gra może coś innego czego jeszcze nie było) najlepiej po OC też. ;-) Edytowane 4 Września 2009 przez Sobota Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Idzie pod kibla? :D Czy air klasycznie? A właśnie - dałoby radę żebyś sprawdził jak i5 idzie zegar w zegar z Q9400 we wcześniej testowanych grach? Czyli i5 @ 3,7 jeśli na tyle pójdzie vs Q9400 3,7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
czolo7 Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) @Gi3r3k No wlasnie....i dodatkowo na tym screenie widac, ze Chinol nie krecil proca na maxa...takze moze mu mnoznik 21 nie byl potrzebny. Edytowane 4 Września 2009 przez czolo7 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Zrób jakiś testy wydajnościowy tego proca przed premierą, (jakaś gra może coś innego czego jeszcze nie było) najlepiej po OC też. ;-)Test będzie - Fallout 3 i Crysis. GTA IV nie, bo nie pamiętam, gdzie ja wtedy jechałem :wink: . I ustawienia graficzne w międzyczasie zmieniałem. Idzie pod kibla? :D Czy air klasycznie?Będzie jakieś AC za ~200 zł, ale na razie kasy brak, za parę tygodni dopiero będzie. A właśnie - dałoby radę żebyś sprawdził jak i5 idzie zegar w zegar z Q9400 we wcześniej testowanych grach? Czyli i5 @ 3,7 jeśli na tyle pójdzie vs Q9400 3,7Na tym chłodzeniu? Wątpię... Choć spróbuję obniżyć napięcia i może 3.2GHz będzie. No wlasnie....i dodatkowo na tym screenie widac, ze Chinol nie krecil proca na maxa...takze moze mu mnoznik 21 nie byl potrzebny.Tu masz innego - 4GHz: http://forum.coolaler.com/showthread.php?t=217141 Niech oliwer21 sprawdzi u siebie, też ma i5 750 i Asusa P7P55D. Edytowane 4 Września 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
saleen Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Szkoda że nie GTA - z tego co zauważyłem ono strasznie katuje CPU, różnica była widoczna między E8600 4.0GHz a 4.6GHz (air) na oko. Co do i5 @3,7 to oczywiscie mialem na mysli pod WC albo porządnym 2kg miedzi AIR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Test w Crysisie zrobiony, ale niestety - nie będzie porównania do Q9400, jako że rozdzielczość, w której go testowałem... nie jest dostępna. Dziwna sprawa, ale po prostu nie ma takiej rozdzielczości na tym monitorze, który był wtedy monitorem zastępczym. Jak się przedstawia sytuacja: test w identycznym miejscu, co Q9400, detale identyczne, rozdzielczość trochę wyższa, za to HD4850 z mniejszym o 10Mhz taktowaniem na rdzeniu. http://img30.imageshack.us/img30/9899/i5crysis.jpg Wynik zadziwiający - komfort gry jest porównywalny do Q9400@3.7GHz. Następne będzie jednak GTA IV, ale tu zbieżności z Q9400 będzie jeszcze mniej... Edytowane 4 Września 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chronicsmoke Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 Test z GTA IV będzie jeszcze tej nocy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Tak, właśnie skończyłem: Na wykresie liniowym z GTA IV coś się pochrzaniło - oczywiście niebieska linia to pełna płynność, pomarańczowa - częściowa płynność. Jednak znalazłem trasę, którą pokonywałem w trakcie poprzednich testów. Detale podam jutro, z pamięci napiszę GTA IV: Tekstury: medium Cienie: very high View Distance: 45 Detail Distance: 50 Vehicle Density: 50 W poprzednim teście trzy ostatnie były też mniej więcej w połowie, ale dokładnie nie pamiętam. Podsumowanie jest takie, że na razie w grach, które są wymagające dla CPU niepodkręcony Core i5 co prawda przegrywa z Q9400 @ 3.7GHz, ale różnica jest mała, jeśli spojrzymy na dzielące te procesory megaherce. Co prawda nie można bezpośrednio porównać tych procesorów z racji innych warunków testowych, ale z punktu widzenia gracza można tu co nieco zobaczyć. Mając Q9400 grałem przez chwilę na taktowaniu 3.4GHz w GTA IV i przyznam, że na niekręconym i5 750 płynność jest nawet troszkę lepsza... Tyle ode mnie. Sam z ciekawością czekam na oficjalne testy. Edytowane 4 Września 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość chronicsmoke Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 A będziesz kręcił? Ciekawe jakby wyszła konkurencja z Q9400 zegar w zegar. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 (edytowane) Będę, ale takie taktowania będę osiągał na lepszym chłodzeniu, na pewno nie na boxie... Testowałem na 2.66GHz 1.15V i nic nie wywaliło, więc jakaś stabilność jest. Jutro się pobawię w grę dać i5 mało woltów i coś podkręcić. Edytowane 4 Września 2009 przez Gi3r3k Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MILANS Opublikowano 4 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Września 2009 http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=689636 @ BOX mnożnik 21 - na MSI również da się go ustawić Teścik i5 na żywo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 5 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Września 2009 Szkoda że nie dodałeś quada na 775 do porównania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...