Skocz do zawartości
Dafko

Zestaw Za 1500zł

Rekomendowane odpowiedzi

Q6600 z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem niż e5200 i podobne. O/C tego Quada przy rev. G0 jest na poziomie 3,6Ghz. Sugeruję unikać innych rewizji niż G0 (mniej się grzeje, lepiej kręci itp.).

A co do płyty - nie mam pojęcia o jakiej płycie piszesz, czy może zostać.

Natomiast dobre i niedrogie płyty pod intela to:

• Asus P5QL-E
  • Asus P5QL PRO
  • Gigabyte EP45-DS3L
  • Gigabyte EP43-DS3L

Ze wskazaniem na Gigabyte EP43-DS3L i Asusa P5QL PRO (obie tańsze niż pozostałe)

Do Quada Q6600 G0 powinien wystarczyć MC-400 (amacrox 450).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Q6600 z pewnością będzie lepszym rozwiązaniem niż e5200 i podobne. O/C tego Quada przy rev. G0 jest na poziomie 3,6Ghz. Sugeruję unikać innych rewizji niż G0 (mniej się grzeje, lepiej kręci itp.).

Ja jestem przeciwnikiem procesorów intela z serii Q.... są to "sklejki" 2xCore Duo... taki pentium d reaktywacja ;)...gdy "kod jest liniowy" czyli video i pakowanie działają świetnie pogrąży je intensywna komunikacja między rdzeniami... osobiście jeśli miałbym zakupić coś na 775 to wolałbym Duo z rozsądnym cachem i wirtualizacją w 45 nm czyli 7200 i wyżej... więcej niż 2 rdzenie x3 ( kompromis pomiędzy zapotrzebowaniem na prąd a ilością rdzeni a ceną) lub X4 II lub i7 ale 2 ostatnie procesory są spoza pułapu cenowego. Ostateczna moja

odpowiedź Core Duo 7x00 do gier... X3.. aplikacje i gry... Osobiście nie testowałem X3 .. jednak w przeszłości miałem K6-2 i K6-III z zegarem

400 , III nie była specjalnie wydajniejsza natomiast przyjemność użytkowania bez porównania :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, PHII okazał się być ciekawą alternatywą dla Intela i taki PHII X3 będzie bardzo ciekawym wyborem (niewiele gorsze OC + 1 rdzeń więcej), ale polecać Phenoma I X3, który potrzebuje masę prądu i słabo się podkręca... Stanowcze nie.

Nie polecałem P I tylko dałem 8750 do zestawu jako równoważnik ceny PII 710 po obniżce zapowiedzianej przez AMD na marzec.

Dzięki za info o modecomach :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowilem o tej plycie Gigabyte EP31-DS3L, P31, DualDDR2-800, SATA2, ATX, Core2. I nie wypisujcie alternatyw procesorow za 850zl bo to nie ma sensu biore q6600 bo mam szanse dostac go uzywanego za ok. 450zl. I najwazniejsze czy komputer moze resetowac sie z winy procka czy jednak z winy visty bo ten q6600 sie czesto resetuje u kumpla i niewiem czy jest felerny czy sprawny.

Edytowane przez Dafko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie częściej komputery resetują się z winy sprzętu. Ja śmiem twierdzić, że kolega ma niewystarczający zasilacz do tego Quada, albo niewystarczające chłodzenie, ale bardzo możliwe że się mylę.

A płyta EP31-DS3L nie będzie wystarczająca do tego quada. Bierz Asusa P5QL PRO lub Gigabyte EP43-DS3L

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie częściej komputery resetują się z winy sprzętu. Ja śmiem twierdzić, że kolega ma niewystarczający zasilacz do tego Quada, albo niewystarczające chłodzenie, ale bardzo możliwe że się mylę.

A płyta EP31-DS3L nie będzie wystarczająca do tego quada. Bierz Asusa P5QL PRO lub Gigabyte EP43-DS3L

skoro tak mówisz nie wiem czy jest sens brania tego procka skoro moze okazac sie felerny ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mowilem o tej plycie Gigabyte EP31-DS3L, P31, DualDDR2-800, SATA2, ATX, Core2. I nie wypisujcie alternatyw procesorow za 850zl bo to nie ma sensu biore q6600 bo mam szanse dostac go uzywanego za ok. 450zl. I najwazniejsze czy komputer moze resetowac sie z winy procka czy jednak z winy visty bo ten q6600 sie czesto resetuje u kumpla i niewiem czy jest felerny czy sprawny.

P II x3 710 powinien kosztować ok 500zł w połowie marca, zakładając obecny kurs $ (edit: właściwie to z przed tygodnia a sporo wzrósł). Ty płacisz więc bierz co chcesz. My tu tylko z opiniami.

MC-400, to ta sama kontrukcja, co MC-350.

Ok, ale czy nie dali jakiejś elektroniki ograniczającej moc zasilacza mc350w na liniach? Faktycznie różni się tylko naklejką? Edytowane przez maxymili

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To po co ja przepłacałem za amacroxa :) No nie ważne, generalnie chyba zacznę to potwierdzać, bo w przypadku mc-400, amacroxa 450 max moc na liniach 12v to 348W (a podają 2x18A, co daje 432w), co odpowiada prądowi 29A, czyli np. 12v1 16A 12v2 13A, czyli charakterystyka bardzo zbliżona do mc-350 ;] Spryciarze zarobić musieli na mnie :(

Ale wracając do kwestii sprawności procesora - niech kolega zapuści na kompie prime95 przynajmniej na godzinkę, to będzie jasne czy jest procesor sprawny ;] Generalnie uważam, że jeśli w jego kompie coś jest niewystarczające/niesprawne to na 90% zasilacz, jest mała szansa że to uszkodzony procesor, bardzo mała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prime95 to program do obciążania procesora: http://www.mersenne.org/ftp_root/gimps/p95v258.zip niech kolega go uruchomi chociaż na godzinkę, jak wyskoczą błędy to jest coś nie tak - jeśli procek podkręcony, to albo za dużo podkręcony, albo za niskie napięcie, albo się przegrzewa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też kupowałem na dniach zestaw. W sumie wybór mam prawie identyczny: Bo procek e5200, płyta Gigabyte P31-ES3G, goodram 2gb cl5, WD3200AVJS, SAMSUNG SH-S223F, zasilacz MC-350W i grafa BFG GEFORCE 8800GTS 320MB 320BIT OC. Wszystko na allegro. Większość to nowe części. Za wszytsko dałem około 1050 (razem z wysyłką). Więc może lepiej kupowac na allegro niż w sklepach internetowych, różnica w cenia jak widać jest spora.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Kwote 1050 podałem na oko. Po dokładnym wyliczeniu total (po opłaceniu kosztów wysyłki) wyszedł 1193zł. 8800 GTS z wysyłką wyszedł 315zł. Nie jest nowy, ale używany b. krótko, więc czemu nie kupić? ;) Ten sam zestaw na ESC wyszedł 1452zł. Tyle, że zamiast 8800GTS wziąłem Galaxy 9600GT 512MB (8800 nie było na stanie). Przy okzaji wie ktoś może jaka jest różnica między Gigabyte P31-ES3G a Gigabyte G31M-ES2L?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi