tenczarny1 Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 (edytowane) Witam, Doradźcie bo już się sam pogubiłem. Czytałem i czytałem i dalej nie jestem pewien. Co byście polecili? Mam tak z 550zł do wydania. Szukam jakiejś używanej karty. 8800GTS 512MB 3870x2 1024MB Mój sprzęt: DFI LP DK P45 T2RS E5200 narazie nie kręcony bo jest w dorodze. ale mam nadzieję na jakieś 3.7-3.9 DDR2 Apogee ;D 1150Mhz 2x2 A co powiecie o Galaxy 9800/8800GT ? http://www.egielda.com.pl/?str=art&id=3474-52 Tak na marginesie nie wiem czy 8800gts na porządnym OC nie położy 4850. Pozdro Znalazłem jeszcze coś takiego(ciekawe): http://pclab.pl/art32994-6.html Edytowane 3 Lutego 2009 przez tenczarny1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
3NT3R Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Ja się nie znam ale ... czy czasami ... nie trzeba dać trochę więcej informacji od siebie ?? np. jakiego masz komputra i w co najczęściej grasz / chcesz zagrać. nie wiem czy to ma znaczenie - ale warto by było napisać chyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Witam, Doradźcie bo już się sam pogubiłem. Czytałem i czytałem i dalej nie jestem pewien. Co byście polecili? Ani ten, ani ten. Pierwszy to dwie karty w jednej - pobiera dużo prądu i jest mniej wydajny niż nowsza seria HD4800. Druga... Chodzi ci o wersję z 512MB ramu? Ciężko ją dostać, więc też odpada, ale to nic - są lepsze karty. Przede wszystkim nie wiem, ile masz kasy do wydania, bo nie określiłeś. Mniemam, że około 600-700zł. W tej cenie to albo Radeon HD4850, albo (jeśli możesz jeszcze dopłacić) HD4870 512MB. Aha, jeszcze jedno. Podaj sprzęt, do jakiego chcesz kupić kartę, bo to też ważne... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 2 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Lutego 2009 Przy działającym CF ale bez AA to X2 będzie szybszy . Przy CF+AA X2 z reguły dogania 8800GTS , czasami przegoni . Bez CF lub z AA to z reguły 8800GTS będzie szybszy . Do tego X2 to istny grzejnik ( TPD 200 W vs. TPD 140 W w 8800GTS 512 ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenczarny1 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Ani ten, ani ten. Pierwszy to dwie karty w jednej - pobiera dużo prądu i jest mniej wydajny niż nowsza seria HD4800. Druga... Chodzi ci o wersję z 512MB ramu? Ciężko ją dostać, więc też odpada, ale to nic - są lepsze karty. Przede wszystkim nie wiem, ile masz kasy do wydania, bo nie określiłeś. Mniemam, że około 600-700zł. W tej cenie to albo Radeon HD4850, albo (jeśli możesz jeszcze dopłacić) HD4870 512MB. Aha, jeszcze jedno. Podaj sprzęt, do jakiego chcesz kupić kartę, bo to też ważne... Z tego co czytałem to 3870x2 jest spokojnie wydajniejszy od 4850. Gram w różne rzeczy od Heroesa 3 po Far Cry 2 itp. A z tego co mnie najbardziej interesuje to : Crysis, Far Cry 2, Oblivion, Fallout 3, TDU, HL2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Może i jest wydajniejszy ale się dławi jak się włączy AA, Zresztą z tą wydajnością to niezawsze tak jest, często przegrywa z HD4850. Dochodzi do tego głosność, pobór prądu, obsługa CF w grach. Imho HD3870X2 jest nieopłacalny, a 8800GTS bardzo ciężko dostępny. Brałbym jak już ktoś wyżej wspomniał HD4850, najlepiej Sapphire Dual Slot (czy jakoś tak), to ten ze zmodyfikowanym PCB i chłodzeniem, jest cichy i wydajny. Ewentualnie Asus Glaciator, HIS IceQ4, Gainward GoldenSample. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenczarny1 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Może i jest wydajniejszy ale się dławi jak się włączy AA, Zresztą z tą wydajnością to niezawsze tak jest, często przegrywa z HD4850. Dochodzi do tego głosność, pobór prądu, obsługa CF w grach. Imho HD3870X2 jest nieopłacalny, a 8800GTS bardzo ciężko dostępny. Brałbym jak już ktoś wyżej wspomniał HD4850, najlepiej Sapphire Dual Slot (czy jakoś tak), to ten ze zmodyfikowanym PCB i chłodzeniem, jest cichy i wydajny. Ewentualnie Asus Glaciator, HIS IceQ4, Gainward GoldenSample.Apropo tego, to nigdzie w necie nie widziałem testów 3870x2 na Catalyst 8.10 i nowszym. Ponoć nowsze stery poprawiały problemy z CF. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Apropo tego, to nigdzie w necie nie widziałem testów 3870x2 na Catalyst 8.10 i nowszym. Ponoć nowsze stery poprawiały problemy z CF. Tak, ale AMD poprawia CF w serii HD4XXX, nie szlifuje się sterowników pod starsze serie, do tych się dodaje tylko obsługę danej gry i tyle. Widzę, że niezbyt docierają do ciebie nasze argumenty, decyzję już chyba sam podjąłeś... Wiem, że pociąga myśl o posiadaniu najlepszej karty AMD z poprzedniej serii, rozumiem to, ale nie jest to mądre rozumowanie. Jeśli można mieć 1 procesor graficzny o wydajności 2, to powinno się go brać. HD3870X2 jest trochę lepszy bez AA, ale włączenie AA powoduje znaczną utratę wydajności. W dodatku te problemy z CF, np. w niektórych grach ta karta jest tak wydajna jak pojedynczy HD3870. Ale podaj wreszcie sprzęt, jaki posiadasz, bo bez tego dyskusja nie ma sensu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenczarny1 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) Tak, ale AMD poprawia CF w serii HD4XXX, nie szlifuje się sterowników pod starsze serie, do tych się dodaje tylko obsługę danej gry i tyle. Widzę, że niezbyt docierają do ciebie nasze argumenty, decyzję już chyba sam podjąłeś... Wiem, że pociąga myśl o posiadaniu najlepszej karty AMD z poprzedniej serii, rozumiem to, ale nie jest to mądre rozumowanie. Jeśli można mieć 1 procesor graficzny o wydajności 2, to powinno się go brać. HD3870X2 jest trochę lepszy bez AA, ale włączenie AA powoduje znaczną utratę wydajności. W dodatku te problemy z CF, np. w niektórych grach ta karta jest tak wydajna jak pojedynczy HD3870. Ale podaj wreszcie sprzęt, jaki posiadasz, bo bez tego dyskusja nie ma sensu... Podałem wyżej, ale proszę: Mój sprzęt: DFI LP DK P45 T2RS E5200 narazie nie kręcony bo jest w dorodze. ale mam nadzieję na jakieś 3.7-3.9 DDR2 Apogee ;D 1150Mhz 2x2 Co powiecie o tym: http://www.tomshardware.com/reviews/ati-r6...-2,1764-20.html Edytowane 3 Lutego 2009 przez tenczarny1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reyden Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Odnośnie problemów serii HD2xxx/3xxx z AA - żadne sterowniki nie naprawią tego, bynajmniej nie po takim czasie . Gdyby to był faktycznie tylko problem sterów to już by to było dawno naprawione . Ale nie jest, problemy z AA wynikają ze zwalonej architektury GPU . Dopiero seria 4xxx nie miała problemy z AA , gdzie ATI dodało po prostu większą liczbę TMU/ROP w stosunku do SP . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 Podałem wyżej, ale proszę: Mój sprzęt: DFI LP DK P45 T2RS E5200 narazie nie kręcony bo jest w dorodze. ale mam nadzieję na jakieś 3.7-3.9 DDR2 Apogee ;D 1150Mhz 2x2 Co powiecie o tym: 3211921[/snapback] Ale nie jest, problemy z AA wynikają ze zwalonej architektury GPU . Dopiero seria 4xxx nie miała problemy z AA , gdzie ATI dodało po prostu większą liczbę TMU/ROP w stosunku do SP . Seria HD4XXX nie ma problemu z AA, bo jest to robione przez ROPy bodajże, a w serii HD2 i HD3 przez shadery. Tak więc jest to architektura zwalona :wink: . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tenczarny1 Opublikowano 3 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2009 (edytowane) OK. Ostania sprawa. Znalazłem fajne testy robione przez porządnych gości. Tutaj widać dlaczego czasami wyniki 3870x2 były gorszę niż można było przypuszczać. Wiem ile wciąga prądu i wiem że ma mniej jednostek cieniujących od 4850, ale bez AA nawet dogania 4870 i jest za niewielkie pieniądze. http://www.overclockersclub.com/reviews/asus_eah3870x2/7.htm http://www.overclockersclub.com/reviews/ati_hd3870_x2/6.htm Spójrzcie na różnicę. Edytowane 3 Lutego 2009 przez tenczarny1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quo Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 nie bardzo wiem nad czym tu sie zastanawiac mialem 3870x2 i wiem z autopsji ze to totalne gowno ( w tym samym czasie mialem tez GF 8800 GTX 768 ) 4850 jest karta lepsza ( obecnie posiadam ) a do tego jak kupisz powiedzmy ASUS'a Glaciatora to za mniej niz 600 zeta masz karte dodatkowo cicha trzeba byc frajerem by obecnie kupic 3870x2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) Odnośnie problemów serii HD2xxx/3xxx z AA - żadne sterowniki nie naprawią tego, bynajmniej nie po takim czasie . Gdyby to był faktycznie tylko problem sterów to już by to było dawno naprawione . Ale nie jest, problemy z AA wynikają ze zwalonej architektury GPU . Dopiero seria 4xxx nie miała problemy z AA , gdzie ATI dodało po prostu większą liczbę TMU/ROP w stosunku do SP . Akurat ropów to nie przybyło , jedynie tmu , ale jest ich zdecydowanie za mało dlatego dziewczęta z ati robią kombinacje z AF :lol2: Seria HD4XXX nie ma problemu z AA, bo jest to robione przez ROPy bodajże, a w serii HD2 i HD3 przez shadery. Tak więc jest to architektura zwalona :wink: .Architektura nie zawiele się zmieniła , poprawili tylko kontroler pamięci i zwiększyli cache :wink: . I na radkach AA nie jest realizowane przez rbe , jakby tak było , to gt200 by zrobiło miazge z rv770. Edytowane 4 Lutego 2009 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...