Skocz do zawartości
L3X-T3R

Obraz Z Tv(hdmi) Na Monitor.

Rekomendowane odpowiedzi

Do telewizora LCD mam podłączony dekoder n-ki przez HDMI, chciałbym właśnie ten obraz przenieść też na monitor. Zastanawia mnie jaka metoda byłaby najlepsza? Czy dałoby radę odtwarzać ten obraz w jakiejś aplikacji?

Edytowane przez L3X-T3R

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV-IN w kart. graf. lub tuner TV w kompie, wtedy będziesz mógł mieć obraz na monitorze w okienku ;)

Jeśli masz PIP w monitorze to podłączenie przez jakieś wejście.

Jeśli masz tylko wejścia DVI/HDMI oraz VGA to istnieją takie kable jak HDMI-DVI oraz VGA-SCART, innego wyjścia nie widzę ;)

Tuner eNki nie ma wyjścia VGA?

Edit: Tylko HDMI, component oraz SCART(euro)

Czyli będziesz musiał zastosować kabel SCART->VGA

np. takie

Edit2: lepszym wyjściem i lepszą jakość uzyskasz przez component->VGA

np. takie

P.S. Nie wiem czy to będzie chodzić, ale powinno ;)

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kartę graficzną mam GF 7300GT także tv-in nie posiada ona. monitor mam CRT i nie ma on również żadnych wejść. I nie wiem do czego mógłbym podpiąć te VGA. Kartę TV jakąś mam ale nie mam pojęcia jakby się sprawowała (http://www.lifeview.com.tw/html/products/internal_tv/flytv_prime30.htm to chyba nawet ta).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to jak masz monitor CRT to faktycznie odpada, nikt nie będzie sie bawił żonglęrką kabli :P

Jeśli masz tą karte TV to optymalnie będzie kupić kabel SCART->S-Video, będziesz miał nawet na PC dźwięk :) i

np. takie - tylko kup z jack'iem do audio, by nie używać potem przejściówek niepotrzebnie.

daj znać czy zadziała :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A właśnie jeden szczegół mi się przypomniał. Na dekoderze nki trzeba po wybraniu źródła obrazu (hdmi, scart) ustawić rozdzielczość odpowiednią do źródła. Także teraz mam ustawioną 1080 dla hdmi, ale gdybym źródło wybrał jako scart to musiałbym zmienić rozdzielczość na zwykłą. Także nie mogę na raz oglądać obrazu z hdmi i ze scart. Any other options ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No niestety, jak trzeba wybrać źródło obrazu to kiszka, musiałbys za kazdym razem przełączać :(

Jeśli tuner nie potrafi naraz nadawać dwóch sygnałów to nie ma rozwiązania, chyba że Twój TV posiada Video-out ale to jest wyjście spotykane tylko w najwyższych modelach telewizorów...

Edit: jest inne rozwiązanie - jeśli posiadasz amplituner z wejściem HDMI, to też będziesz miał możliwość wypuszczenia sygnałów innymi wyjściami z ampli :)

Edytowane przez Popiół

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam identyczny problem. Jedynym sposobem który mi na myśl przychodzi, to rozdzielenie wyjścia HDMI w dekoderze (jeden do tv, drugi do PC ), następnie podłączenie kabla do wejścia HDMI w PC , tylko problem w tym że nie znalazłem jeszcze karty TV, lub "przechwytacza" video co ma takowe wejście. Trzeba szukać dalej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi