Skocz do zawartości
yzihs

Podkrecanie 9600xt

Rekomendowane odpowiedzi

Na 3dmarku03 przechodzi pierwsza plansze( z samolotami) , ale juz na drugiej sie wywala(laduje sie battle of proxycostam)- potem, niebieski ekran; nie BSOD, ratuje reset.Rozumie, ze jak karta nie obsluguje jakiegos trybu to testu nie przejdzie ale zeby takie cos?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat ten 9600XT z palcem w [gluteus maximus] powinien przejść testy w 3Dmark 03 .

Ten błąd masz na ustawieniach default czy podkręconych ?

Jak błąd jest przy OC to napisz jakie masz takty ??

Screeny z pierwszego posta pokazują def. ustawienia .

Kręcisz też CPU ??

Podaj jaką masz resztę konfigu ( w szczególności CPU, MB i zasilacz ) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grafika jest na defaultowych ustawieniach.

Plyta ecs k7vza rev.3.0, ram 768mb,AthlonXP 2400+, zas fortron 350W

CPU nie krecony.Sterowniki mam catalysty 9.1.Zaciagam 8.2 -zobaczym co wyjdzie

Temp.GPU 39 st, CPU-49st.Buda z boku otwarta.

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myslalem ze fix bedzie mial pareset KB a tu 30MB-to jest paczke regularnych catalystow?I jesli tak, co w razie gdy bede chcial zainstalowac 9.1 -odistalowujac stare usune sobie fix-a?

Teraz to dopiero sa jaja ;) .Zainstalowalem tego fixa(czy on jest na pweno do 9600?).Zainstalowalem patcha do 3marka03 restart i uruchamiam 3dm03 a tu lipa-wszystkie tryby "not supported".Zainstalowalem catalysty 9.1(nie odinstalowujac wszeniejszych) i dalej to samo :/ Kiedy sie instalowal fix to instalowaly sie dwa urzadzenia (to urz. ma niepodpisany certyf. bla, bla) i trzeba bylo pozwolic nadpisac pliki w katal. windows co uczynilem.

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do tego typu karty, nie lepiej poszukać jakichś starszych sterowników na forach ? Ja wiem, typu jakieś WarCat'y ?? (miałem takie przy 9800pro i fajne stery to były ;)). Generalnie te karty pokroju 9xxx z nowszymi sterownikami sobie nie radziły....przed sprzedażą swojego radka zainstalowałem najnowsze obecne wtedy Catalysty i pojawiły się arty i inne śmieci, także polecam Ci wróć do bardziej oldschool'owych :D. Jak zlikwidujesz problem z driver'ami wtedy O/C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@yzihs

Usuń obecne stery i zainstaluj wersję 6.2 ( warto użyć DriverCleaner aby się pozbyć całkowicie nowych sterów ) .

Potem zrób testy w 3Dmark 03 bez żadnych patchy ( ani do 3DM ani fixa od ATI ) .

Zobacz jak się na karcie zachowują inne 3Dmarki ( 2001SE , 05& 06 ) i gry .

Może to wina karty .

Sam fix do którego link podał mastertab wydaje się być do serii HD2xxx/HD3xxx .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po bolach udalo sie zainstalowac 6.2 i odpalic 3dmarka03, wynik ok.3500

Na 3dmak05 wynik ok.1500

01 nie chce sie odpalic bo za nowy dx mam, potrzebuje 8.1.

A z tym fixem tu zapodanym to byl niewypal, nie pod moja wersje.Problem ze sterownikami rozwiazany, jak na razie.

Tak mi sie wydaje, ze gpu/mem mozna dac 500@550/300@340 i nie powinna sie karta wylozyc /?/

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do 01 jest patch pod DX9 .

Przy ustawieniach 550/340 obraz w czasie testów w markach jest ok czy są jakieś przekłamania ?

Jak karta nie będzie za gorąca ( szczególnie pamięci ) i nie będzie żadnych błędów w obrazie to powinno być wszystko ok na tych taktach .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czujnik temp. na karcie podaje z GPU, mem czy srednia, czy kto to wie ;) ?Mozna palcem dotykac pamieci na chodzie(pewnie trzeba by przynajmniej wczesniej dotknac metalowej czesci obudowy)?

W doomie 3 klatki avg. ok. 45fps na ust. karty default (1024x768, max detale)

--

Dziwna sprawa w CCC (ver1.22217.17271 z 2006r) widac zmiane w podkrecenieu gpu ale pamieci stoja na poziomie 297, momo, ze w atitool mam 335(aida tez pokazuje mem 335)

Edytowane przez yzihs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi