Skocz do zawartości
heeliq

Problem Z Internetem; Wysoki Ping

Rekomendowane odpowiedzi

To mój pierwszy post, zatem witam wszystkich serdecznie.

Mam od jakiegos czasu problem z internetem objawiający się wysokim pingiem i chwilowym zrywaniem połaczenia. Temat wałkowałem ze "specjalistami" z działu technicznego mojego dostawcy internetu (Dialog), ale "nie zostały stwierdzone żadne nieprawidłowości w działaniu usługi". Ja się nie znam na tyle, by z nimi dyskutować, niemniej licze że ktoś z was mi pomoże. Poniżej wklejam screeny jakie przedstawiałem też serwisantom z Dialogu:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Z góry dziękuje wszystkim za pomoc.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam od jakiegos czasu problem z internetem objawiający się wysokim pingiem i chwilowym zrywaniem połaczenia. Temat wałkowałem ze "specjalistami" z działu technicznego mojego dostawcy internetu (Dialog), ale "nie zostały stwierdzone żadne nieprawidłowości w działaniu usługi".

Jaki modem?

Pierwszy ping (do modemu dostępowego po stronie providera) powinien być zerowy albo coś około zera (1-5ms).

A nie jest.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Modem to Calisto 821, dostałem go przy zakładaniu internetu. Dodam tylko, że na tym samym modemie korzystałem z internetu przy opcji 1mb (również w Dialogu) i pingi nie przekraczały 40ms. Problem zaczął się od momentu kiedy przeszedłem na opcję 2mb. Spacer, czy chodzi o te opóźnienia (czerwone pola) na pierwszym screenie, z traceroutem z HLSW? Bo to mnie własnie mocno zastanawia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy chodzi o te opóźnienia (czerwone pola) na pierwszym screenie, z traceroutem z HLSW? Bo to mnie własnie mocno zastanawia...

To są straty pakietów lub brak odpowiedzi na ping, nie używam HLSW to sie nie interesowałem.

Ale teraz sprawdziłem, na dwóch różnych łączach (niestety nie z Dialogu).

Pierwszy od góry host pokazywany przez HSLW nie miał nigdy pingu wiekszego niż 30, zdarzały się pojedyncze czerwone "szpile" (nie częściej niż jedna na kilkadziesiąt sekund).

Modem to Calisto 821, dostałem go przy zakładaniu internetu. Dodam tylko, że na tym samym modemie korzystałem z internetu przy opcji 1mb (również w Dialogu) i pingi nie przekraczały 40ms. Problem zaczął się od momentu kiedy przeszedłem na opcję 2mb.

Może masz słabe parametry linii i przy kreowaniu portu na dwa mega zmienili tryb na "interleaved"?

Albo modem nie wyrabia z taką "olbrzymią" prędkością? (stary model, nigdy nie był dobry)

Zastanawiam się czy OrbMT wykryje ten modem.

Zobacz:

http://forum.neostrada.info/viewtopic.php?f=25&t=16365

Callisto to klon Arcor SpeedModem, może załapie ... jak nie to sprawdzaj każdy po kolei. Chyba że masz go jeszcze zablokowanego przez operatora? był na elektrodzie topic o Callisto z opisem odblokowania modemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi