Skocz do zawartości
aNDY^aND

Który Procesor (lga775) Do Gier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Obecnie mam Core 2 Duo E6600 (2,4MHz podkręcony na 3,4MHz) ale już coraz cześciej osiąga swoje maksimum (100% obciążenia w niektórych grach), więc zastanawiam się, czy może nie czas go wymienić :)

MB: ASUS P5W DH Deluxe - obsługuje wszystkie LGA775 łącznie z Core 2 Quad Q9650

CPU Cooler: Noctua NH-U12P

PSU: Corsair HX 620W ATX2.2 Modular SLI Compliant

GPU: BFG GeForce 9800 GTX 512MB (675MHz kręcony do 800MHz) ale też do wymiany niebawem (zapewne na GTX285 żeby ciągnęło bez problemu rozdzielczość 1920x1200)

RAM: GeIL (4x1GB) PC2-6400C4 800MHz Ultra Low Latency DDR2

Który CPU polecacie żeby nie był wąskim gardłem dla przyszłej grafiki? :)

pozdrawiam

[aNDY^aND]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Mam taką samą mobo P5W DH Deluxe i tak samo chciałem zmienic procesor Zdecydowałem się na C2D E8400 i zaczęły się problemy Na początku wyskoczyło "CPU Over voltage error" i zostało zablokowana wartośc Vcore tzn. tylko na auto można ją ustawic Więc moja rada na samym początku zastanowił bym się nad wymianą płyty głównej Płyta jest naprawdę fajna ale nie na te czasy Po włożeniu nowszych procesorów znikają niektóre opcje w biosie, ustawione są z góry na sztywno i nic nie można zmienic Nie pomogła aktualizacja biosu do najnowszej wersji Mam teraz P5Q Pro i nie mam żadnych problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm dziwna przypadłość tej mobo, może coś jej 45nm nie pasują. Pierwszy raz się z czym takim spotykam. Co do wymiany procka e8200 będzie szybszy od q6600, szczególnie po oc. Na razie ciężko jest spotkać jakąś grę która wykorzystuje 4 rdzenie, ale jak pokazało nam GTA IV pomału to się zmienia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pebbl9 masz rację, pomału coraz więcej multimedii będzie wykorzystywać 4 rdzenie, a poza tym ktoś wcześniej pisał ze e8xxx się sypie na tej mobo. q6600 zamiast tanieć to jeszcze bardziej drożeje ;), też bym sobie takiego sprawił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Quady miały być już wykorzystywane w grach zaraz po premierze. Jakoś mineło kilka lat i gier korzystających z quadów jest jak na lekarstwo i nie zmieni się to zbyt szybko. Zresztą dwurdzeniewce sobie dobrze radzą z wszystkimi grami, byle były po OC do poziomu ok 3.5-4GHz.

Na Twoim miejscu bym się skłaniał w kierunku E8400/E3110 i OC na 4GHz abo i wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi