Skocz do zawartości
Asterixs

Jaki Zasilacz Kupić Do Tego Zestawu ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przeglądałem już sporo tematów na temat zasilaczy, wiem mniej więcej z jakich firm wybierać, ale niestety mam tego za duży wybór, dlatego liczę na waszą pomoc.

Z poniższych zasilaczy

Corsair CMPSU-650VXEU - 650W

OCZ StealthXStream 700W SLI 120mm

600W TAGAN - TG600-U33II

OCZ StealthXStream 600W

CORSAIR 620W CMPSU-620HXEU

THERMALTAKE TOUGHPOWER 750WAT MODULARNY

MODECOM VOLCANO 650W

SUPER FLOWER SF700R-14A 700W 14cm FAN

OCZ 600SXS-EU 600 WATT PFC

NOX 600W ATX 2.2 SLI

wybrałem te

SUPER FLOWER SF700R-14A 700W 14cm FAN

+ 3,3 Volt 24 A + 12 Volt 1 18 A - 12 Volt 0,5 A

+ 5 Volt 30 A + 12 Volt 2 18 A + 5 Volt Vsb 2,2 A

175W + 12 Volt 3 18 A 17W

+ 12 Volt 4 20 A

600W (50A)

------------------------------------------

razem 683W |

-----------------

OCZ StealthXStream 700W SLI 120mm

+ 3,3 Volt 36 A + 12 Volt 1 18 A - 12 Volt 0,8A

+ 5 Volt 30 A + 12 Volt 2 18 A + 5 Volt Vsb 3,0A

155W + 12 Volt 3 18 A 25W

+ 12 Volt 4 18 A

675W

--------------------------------------------------------------------- Jaka różnica między tymi dwoma zasilaczami ? są dość zróżnicowane.

razem 700W |

------------------

OCZ GameXStream 700W SLI PSU 120mm

+ 3,3 Volt 36 A + 12 Volt 1 18 A - 12 Volt 0,8A

+ 5 Volt 30 A + 12 Volt 2 18 A + 5 Volt Vsb 3,0 A

155W + 12 Volt 3 18 A 25W

+ 12 Volt 4 18 A

680W

---------------------------------------------------------------------

razem 700W | Ten zasilacz u jednego kosztuje 470 a u drugiego 400zł, jest jakaś różnica prócz ceny ? : )

------------------

THERMALTAKE TOUGHPOWER 750WAT MODULARNY W0116

Parametrów nie znam, ale widziałem że spora część ludzi na allegro kupuje ten zasilacz, jednak nie znaczy się że jest lepszy w porównaniu do poprzedników, a cena też nie mała, 425zł z wysyłką.

Zasilany będzie ten zestaw.

PŁYTA GŁÓWNA GIGABYTE GA-EX58-DS4 INTEL CORE i7 1366 BOX

PROCESOR Intel Core i7 4 rdzenie 2660MHz 4,8GT/s L2 4x256 45nm L3 8MB

PAMIĘCI PATRIOT 2 X 2GB 1333 MHZ DDR3 PC3-10600

GRAFIKA SAPPHIRE Radeon HD4850 512MB Fansink

HDD Samsung 1TB HD103UJ 7200 SATAII 32MB ASAP

CD/DVD/RW PIONEER DVR-216BK SATA

Po modyfikacji będzie. Plany modyfikacji pod koniec roku.

GF GTX280 lub jeszcze jeden HD4850

dodatkowo 3x2GB Triple chanel

HDD Samsung 1TB HD103UJ 7200 SATAII 32MB ASAP jako drugi

HDD Samsung 1TB HD103UJ 7200 SATAII 32MB ASAP jako trzeci.

Nie dziwcie się po co mi tyle dysków komputer będzie do zadań specjalnych, filmy, obróbka, spakowane pliki winrar o pojemności do 50gb

Pozdrawiam

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tych wymienionych przez Ciebie na początku postu to zdecydowanie najlepszy będzie CORSAIR 620W CMPSU-620HXEU. Niektóre z pozostałych modeli są troszkę gorsze, a inne dużo gorsze. Nie wiem, czemu wybrałeś akurat takie sztuki.

Jeśli miałbym coś polecić od siebie to byłyby to:

BeQuiet P7 Dark Power

Enermax Pro82+

Enermax Modu82+

Antec Neopower 650

oraz właśnie wymieniony Corsair.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słyszałem że Corsair i Antek potrafią wydawać z siebie dziwne dźwięki przy dość sporych obciążeniach, ma to coś wspólnego z cewkami, ale nie wiem jaka w tym prawda, podobno zależy od modelu, a nie chciał bym akurat na taki trafić.

Chyba zdecyduję się na tego corsaira.

Miałem bardzo na uwadze OCZ GameXStream 700W SLI PSU 120mm, ze względu na testy na stronach zagranicznych, akurat zestaw testowy był na bardzo podobnej do mojej konfiguracji. Jeżeli myślisz że ten corsair będzie lepszy to go wezmę :)

Pozdrawiam.

Edit...

Zastanawia mnie jeszcze jedna sprawa odnośnie zasilaczy corsair. Czym różnią się te dwa egzemplarze ? różnica cenowa to minimalna, a w watach dość spora, czyżby ten 550 był lepszy ? może ten 650 to jakiś zubożały model ?

Zasilacz Corsair CMPSU-550VXEU - 550W 390zł

Zasilacz Corsair CMPSU-650VXEU - 650W 400zł

Coś mi tu nie gra.

Jeżeli orientuje się ktoś czym jest spowodowana taka różnica to proszę o wyjaśnienie.

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieje się to dość często takie piszczenie ? czy to jest normalne zjawisko u tych zasilaczy, czy coś takiego trzeba reklamować ?

Zedytowałem poprzedniego posta, proszę mieć na uwadze moje pytanie.

Pozdrawiam.

EDIT...

Ach z tymi editami :) Jeszcze jedna prośba. Już nie bedę zakładał nowego wątku. Proszę o podanie linków z pięcioma różnymi obudowami (abym miał z czego wybrać), ale dobrymi, z dobrą wentylacją, z oknem z boku, max do 200zł. Tak aby pasowała do mojego sprzętu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie tak często. Nie trzeba reklamować, ale można. Nie zawsze gwarancja jest przyjmowana, zależy od serwisu.

W Anteku gwarantuję, że to zjawisko nie wystąpi.

Skąd są wzięte te ceny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Problem piszczących cewek poruszał człowiek odpowiedzialny za składanie zestawów dla komputronika, podczas składania "najwydajniejszego" zestawu swego czasu. Pisał, ze duża większość zasilaczy ma ten problem przy maxymalnym obciążeniu i dlatego autor tego zestawu wybrał zasilacz BQ, w którym nie było tego zjawiska.

Dlatego na twoim miejscu wybrałbym zasilacz proponowany przez SaVkę: BeQuiet P7 Dark Power.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny są z allegro.

BeQuiet P7 Dark Power ceny niezłe, ile wat taka cena tych zasilaczy, 450W = 450zł : (

Szukam coś max do 400zł. Do mojego zestawu musiał bym brać chyba co najmniej 600W jeżeli miał by być Antek, to tak przyszłosciowo, więc musiał bym zapłacić jakieś 600zł : (

Pozdrawiam.

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm. Z tego, co wiem to nie ma modelu 650vx. Są tylko vx450, vx550, a wyższe to tx650 i tx750. Pewnie wkradł się błąd.

Zalecam spostrzegawczość. Jakbyś przeczytał mojego siga to byś wiedział, żeby spytać mnie o ceny. U mnie taki BQ 450W kosztuje 389zł.

Potrzebny Ci Antec Neopower 650W to 439zł. Polecam ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Potrzebny Ci Antec Neopower 650W to 439zł. Polecam ;)

Cena troszke przewyższyła mój budżet jaki mam maxymalny na zasilacz, 400zł max, tutaj 439zł + wysyłka. Szukałem zasilacza do 350zł, już i tak zwiększyłem do 400zł ; )

Podaj mi jeszcze kilka linków do obudowy z których mógl bym wybrać, max do 200zł, z oknem i dobrze wentylowane, jedna, dwie mogą być bez okna, zależy jak przypadnie mi do gustu, jeżeli coś wybior, no i jak coś puścisz na cenie to wezmę zasiłke + obudowę z twoich aukcji : ] Allegro Byczek707

Najpierw wybiorę a potem na PW w celu ustalenia cen, jeżeli jest taka możliwość, nie martw się, za free też nie będę chciał : )

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z obudów z oknem do 200zł to nic nie polecę, bo zwyczajnie nie ma dobrego modelu za tę cenę.

Na cenie raczej nie będzie upustu, bo to wszystko nowe części od dystrybutora. Szczegóły w linku z siga. ;)

Edytowane przez SaVkA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, jak bardzo jesteś wyczulony na hałas i czy przydadzą Ci się odpinane kable. Gwarantuję, że ten Neopower jest bardzo cichy. Ma też odpinane przewody, więc jak na swoje możliwości jest naprawdę tani.

Nie wiem również, czy podkręcasz, ale 650W starczy z powodzeniem i do O/C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak na swoje możliwości jest naprawdę tani.

Jakie ma możliwości ? bo w sumie nic nie wiem o tym zasilaczu i jeszcze nie zdążyłem poszukać inf na necie, odpinane kable i cisza ? to już oferuje większość markowych zasilaczy, w tym ekranowane kable, w czym jest jeszcze lepszy ? no bo nie chcę wydawać kasy na marne jeżeli ma podobne możliwości do innych marek a tańszych i też cenionych.

Przepraszam że tak zasypuję pytaniami, ale to chyba normalne że chce się dużo wiedzieć, tym bardziej że wydatek już jest nie mały a po drugie będzie chodził na też nie tanim sprzęcie.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpinane kable i taka moc w tej cenie? No raczej niespotykana sprawa.

Antec to producent wyspecjalizowany, te zasilacze to najlepsze modele.

Bardzo stabilny i cichy - oto jego możliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taka moc w tej cenie? No raczej niespotykana sprawa.

no moc mają, firmowe są i kosztują znacznie taniej lub trochę taniej i też nie narzekają na sprzedaż, ale nie zawsze na to patrzę : )

przykład

OCZ StealthXStream 700W SLI 120mm 360zł

Corsair CMPSU-650VXEU - 650W 399zł

Wcześniej zostało wspomniane że nie ma corsaira 650VXEU czyżby ktoś naklejkę podrobił ? :)

link --- > 3212729[/snapback]

Bardzo stabilny i cichy - oto jego możliwości.

Antec to producent wyspecjalizowany, te zasilacze to najlepsze modele.

ale zaczynasz mnie przekonywać :)

Pozdrawiam.

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie, nikt nie podrobił :lol2:

Po prostu na naklejce jest wyraźnie napisane TX, a nie VX. Sprzedawca nawet nie potrafi opisać swojego produktu.

Oba wymienione przez Ciebie zasilacze nie mają odpinanych kabli!! Za tę opcję zwykle dopłaca się sporo, nawet 100zł, więc stąd ta różnica.

Pamiętaj, że Corsair może cykać. ;)

Porównywanie tych OCZ do Anteca to nieporozumienie. Nie ta klasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SaVka:

Czy Ty chociaż wiesz, kto tak na prawde produkuje te zasilacze?

Np. Modecom Volcano pod względem jakości napięc i wykonania jest genialny ( robota CWT ), za to jest glośny. Dużo zasilaczy Corsaira, to te same zasilacze, co Modecom'y, O ile pamiętam z biegu to VX550 na sto procent i kilka innych modeli. Nie chce mi się nawet patrzeć, ale idzie to w 2 minuty znaleść w odpowiednim dziale, tam jest doslownie wszystko i są testy i ludzie, co to testują, a nie tylko sprzedają.

Jak ktoś nie jest mega wymagający pod względem obrotów wentylatora to Modecom Volcano jest bardzo dobrą propozycją, tak samo Chieftec CFT. Enermax jest wysokiej klasy producentem. Np BQ p7 robi firma Fortron, która także robi właśnie dla OCZ, jednak to są zazwyczaj starsze konstrukcje, mimo wszystko bardzo dobre, mocne.

W życiu bym za tego Anteca tyle nie dał, jest masa innych, lepszych zasilaczy.

I na koniec, nie potrzebujesz tyle wat!!

500W na te Twoje modyfikacje wszystkie jeszcze z dużym zapasem Ci wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgadza się. Niektóre Corsairy to CWT (poza HX i TX750). Jakbyś czytał to ja Corsaira polecam, tylko jak sam autor wspominał, one czasem cykają.

Ja polecam nie to, co jest dobre, tylko to, co najlepsze. Volcano i CFT na pewno do najcichszych nie należą, a to je eliminuje.

Biorąc pod uwagę OC przy i7 920 i GTX295 warto mieć te 650W.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję Ci Jarku_135 za cenne informacje :)

Na głośnym zasilaczu mi nie zależy, nie szukam też bezszelestnego, ale by był poprostu cichy. Już teraz mam mętlik w głowie.

Czyli wystarczy mi coś takiego ?

ZASILACZ OCZ 600SXS-EU 600 WATT 270zł

ZASILACZ 600W TAGAN - TG600-U33II 320zł

MODECOM VOLCANO 650W 370zł

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Daj znać jeszcze, czy zależy Ci na odpinanych kablach, gdyż moja propozycja takowe posiadała. Jeśli nie można poszukać czegoś tańszego.

Tagana na pewno nie polecę. Jest głośny i nie ma absolutnie żadnych zalet.

@Zioło85

Nie przesadzaj z tymi 500W do kręconego i7 920 i GTX295. Absolutnie się nie zgodzę.

Edytowane przez SaVkA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zależy mi na odpinanych kablach, niby do czego miało by mi to być potrzebne ? : ] jeszcze taka różnica cenowa, prawie 100zł za odpinane kable, myślę że z tego nigdy nie skorzystam. Bardziej mi na ciszy i stabilności zależy, nie muszą napięcia być w jednym miejscu bez względu czy komp w stresie czy idle, ale żeby spełniały swoje warunki i nie spaliły mi kompa.

Znalazłem jeszcze coś takiego, zasilacz znajdował się na liście polecanych przez PurePC.

be quiet! Straight Power BQT E5-600W 380zł z wysyłką

Warte to uwagi ?

Pozdrawiam.

Edit...

Dane techniczne jak by się przydały.

Dane techniczne:

ATX12V wersja 2.2

20/24 Pin złącze zasilające płytę główną

2x PCI-Express

8x SATA

6x 4 Pin (HDD)

1x 3 Pin (FDD)

1x 120mm wentylator Silent Wings

Aktywne PFC o PF równym 0,99

4 oddzielne linie 12V

2x P4 (1xP8)

3x 3 Pin złącza do zasilania wentylatorów

Specyfikacja: 3,3V: 32A, 5V: 30A, 12V: 48A, 12V1: 18A, 12V2: 18A, 12V3: 18A, 12V4: 18A,-12V: 0,5A, 5VSB: 3,0A

Edit..

Potrzebuję dwie konkretne i szczere odpowiedzi i biorę ten zasilacz.

Normalnie idzie zgłupieć, każdy poleca coś innego o innych watach, człowiek już sam nie wie co brać, dalej się stoi na tym samym etapie, co innego jak przynajmniej dwie osoby potwierdzą że ten oki to już ma się większe zaufanie, czy nie jest tak ? Każdy z nas oczekuje konkretów jeżeli chodzi o swoją osobę.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zgodze czy sie nie zgodze 500W pociagnie bez problemu 550 z wielkim zapasem A BQ 600W nawet nie poczuje Asterixs jak juz koniecznie chcesz te 600W to BQ napewno cie nie zawiedzie to są naprawde super zasilacze wkładałem je do wielu kompow Dzialaja bez problemu i cisza totalna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli mowa o tym ? Straight Power BQT E5-600W ?

Pozdrawiam.

Edit..

Czy potwierdzi ktoś zdanie kolegi Zioło85 ?

Proszę o jeszcze jedną opinię i już kupuję, o ile będzie pozytywna, :)

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie ze potrzebuje tylu watt. Wedlug mnie 600W to minimum do I7 @ ~4ghz z dwiema kartami grafiki. Poszukajcie sobie jakis testow i nie mowcie ze 500 wat starczy z duzym zapasem bo wprowadzacie kolege w blad - core I7 po OC bierze duzo.

Edytowane przez hapek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehhh, normalnie idzie zgłupieć, spotkałem kilka opini na temat tego zasilacza Straight Power BQT E5-600W

A więc,

jeden twierdzi że mu się spalił po roku czasie

drugi że musiał zmienić na cf, bo ten zaczął wariować jak podłączył 8800GT

trzeci twierdzi że też mu się spalił w rok czasu.

Nie wiem czy te opinie są prawdziwe, lepiej aby nie były, bo już jestm blisko kupna.

Dużo jest różnych opini na necie, więc nic dziwnego że człowiek chce potwierdzenia, wsparcia :)

Pozdrawiam.

EDIT....

hapek chyba razem pisaliśmy posta, no więc chyba podważę twoją opinię co do i7, dlatego że gdziekolwiek na testach tego procka jest używany przynajmniej 700W zasilacz, w porównaniu do testów procka Q6600 czy E5200 były używane różne zasiłki, ale przeważnie 550-600W, Też dlatego pozostaję przy minimum 600W ale z dobrej firmy, lecz do 400zł.

Jeszcze jedno napiszę. Kiedyś podałem taką i taką konfigurację komputera i szukałem dobrej zasiłki, było to coś na Athlonie 3200, na Pclabie polecili mi Delte 350W, pytałem czy pociągnie do tego x1950Pro, tak, oczywiście, wszyscy, jeszcze mocy będzie w zapasie, polecali, niestety, zasilacz delta padł po wielogodzinnym graniu, dokładnie w TMTnations Forever :) na full detalach, co prawda ładnie śmigało bez przycinek, przed utratą zasilacza często sprawdzałem czy z tyłu obudowy ciepło czy zimno, było prawie gorąco, komp był w wentylowanym pomieszczeniu, poniżej tem pokojowej.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Asterixs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi