Skocz do zawartości
MisiekTT

Problem z chłodzeniem

Rekomendowane odpowiedzi

Może temat temperatury był już poruszany ale ja nie chce tutaj zastanawiać sie dlaczego mam za wysoką temperaturę tylko jak sprawie zaradzic .

Otoz mam Athlona 2200 + XP ( wentylator to Volcano 7+ ustawiony na 4000 rpm ) na płycie głównej Microstara KT 4V , dalej Radeon 9700 PRO ( póki co w serwisie ) Sound Blaster Live Platinium dysk IBM Vancouver II 120 GB , karta sieciowa , karta do zgrywania Video flop i dwa napędy - DVD i CD-R/RW problem polega na tym, że CPU Idle mam +/- okolo 55 stopni a w stresie około 64 stopni przy czym temperatura systemu to około 42 stopnie , poniżej zamieszczam zdjęcie jak to wygląda

Dołączona grafika

Prosiłbym was o doradzenie co jeszcze zrobić aby temperatura w stresie nie przekraczała 55 stopni lub mniej bo wiem ze więcej niż 60 to nie zdrowe dla Athlonów. Nie chce podkręcać Volcano bo w pokoju zwariuje.

Za pomocną dłoń z góry dziękuję i pozdrawiam

Wesołych Świąt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a fuj , ale baBagan . Kable ata zwiD w rulon za pomoc zwykBej ta[my (je[li niemasz plexi to niemusi to wyglda przecie| Badnie ) , reszte powpychaj nad zasiBke , pod floopa i cdroma lub przyklej do bocznej [ciany obdowy . Zrób sobie jeszcze smarowanko coolera (kup sobie paste srebna)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a fuj , ale baBagan . Kable ata zwiD w rulon za pomoc zwykBej ta[my (je[li niemasz plexi to niemusi to wyglda przecie| Badnie ) , reszte powpychaj nad zasiBke , pod floopa i cdroma lub przyklej do bocznej [ciany obdowy . Zrób sobie jeszcze smarowanko coolera (kup sobie paste srebna)

popraw to bo sie zle czyta , a co do topicu to pospinaj kable nawet zaciskami takimi z paskow (nie wiem jak to sie nazywa) i zrob toroche miejsca dla powietrza :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak offtopicowo , to poco są te prostokątne otwory wokół grilla na wentylator w prawym dolnym rogu obudowy?

Zeby moc zamontowac takie cosik (zdjecie nizej) na czym z latwoscia pozniej montuje sie cooler 80x80.

Zdjecie co prawda pokazuje backfans, ale w tym przypadku to jest analogiczne.

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja powim coś nowego.

Pospinaj kable :lol:

Seryjnie to wsadź kieszen na samą góre bo jest najdluższa. Tasiemki od dysku powinno ci starczyć. A że masz okrągłe kalbe przy CD-romach to nie powinno być problemu.

Obstawiam że jest zły styk między radiatorem a rdzeniem proca.

Sproboj ostrożnie zdjąć cooler oczyścić ze starej pasty i minimalną jak najcieńsza warstewke maznąć nawet białą pastą. Nie jest fizycznie możliwe żebyś na takim procu i tak coolerku miał taką temperature przy prawidłowym montażu.

Może jeszcze masz walnięty czujnik.

Sprawdz reką w stres 5x stopni powinno już pażyć.

Czekam na wieści z lini forntu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Styk sprawdzalem 10 razy czyscilem kladlem na nowo i nic !! Kurde nie wiem moze faktycznie przez to ze zla obudowa lub burdel w kablach

planuje zmiane obudowy na taka wieeeeelka i 3-4 wentyle systemowe bo wydaje mi sie ze radeon lub geforcr wydzielaja za duzo ciepla a sa bardzo blisko wentyla a nie ma przeplywu powietrza wiec sie grzeje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście wątpie żeby grafika robiła Ci taki piec w obudowie tymbardziej, że masz jeden wentyl wyciągajacy powietrze. Ja obstawiam za walniętym odczytem temperatury. Kupiłem kiedyś Asusa A7V8X i temp na niekręconym AXP1800+ 0,13 dochodziła nieraz do ponad 70*C (cooler był dobrze założony) a teraz na MSI KT3 Ultra2 mam max 49*C 8) i niemam wentyla wyciągajacego 8)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadl mi do glowy jeszcze jeden pomysl: sprobuj obrocic wiatrak od Volcano o 90 stopni, a jak to nie pomoze to o 180 stopni.

Ja kiedys tez mialem tego Volcano i przy pierwszym zalozeniu mialem jakies 60C w idle, potem obrocilem wiatrak i bylo juz ok.

Sprobuj nic cie to nie kosztuje, a moze akurat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi