MisiekTT Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Może temat temperatury był już poruszany ale ja nie chce tutaj zastanawiać sie dlaczego mam za wysoką temperaturę tylko jak sprawie zaradzic . Otoz mam Athlona 2200 + XP ( wentylator to Volcano 7+ ustawiony na 4000 rpm ) na płycie głównej Microstara KT 4V , dalej Radeon 9700 PRO ( póki co w serwisie ) Sound Blaster Live Platinium dysk IBM Vancouver II 120 GB , karta sieciowa , karta do zgrywania Video flop i dwa napędy - DVD i CD-R/RW problem polega na tym, że CPU Idle mam +/- okolo 55 stopni a w stresie około 64 stopni przy czym temperatura systemu to około 42 stopnie , poniżej zamieszczam zdjęcie jak to wygląda Prosiłbym was o doradzenie co jeszcze zrobić aby temperatura w stresie nie przekraczała 55 stopni lub mniej bo wiem ze więcej niż 60 to nie zdrowe dla Athlonów. Nie chce podkręcać Volcano bo w pokoju zwariuje. Za pomocną dłoń z góry dziękuję i pozdrawiam Wesołych Świąt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel_k Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 uporzadkuj kable w budzie (np kup okragle kable ATA) i daj na przod jakis wiatrak 3000obr. powinno pomoc 8) p.s. zawsze mozna pomyslec o WC :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 a fuj , ale baBagan . Kable ata zwiD w rulon za pomoc zwykBej ta[my (je[li niemasz plexi to niemusi to wyglda przecie| Badnie ) , reszte powpychaj nad zasiBke , pod floopa i cdroma lub przyklej do bocznej [ciany obdowy . Zrób sobie jeszcze smarowanko coolera (kup sobie paste srebna) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 a fuj , ale baBagan . Kable ata zwiD w rulon za pomoc zwykBej ta[my (je[li niemasz plexi to niemusi to wyglda przecie| Badnie ) , reszte powpychaj nad zasiBke , pod floopa i cdroma lub przyklej do bocznej [ciany obdowy . Zrób sobie jeszcze smarowanko coolera (kup sobie paste srebna)popraw to bo sie zle czyta , a co do topicu to pospinaj kable nawet zaciskami takimi z paskow (nie wiem jak to sie nazywa) i zrob toroche miejsca dla powietrza :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lewy Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 tak offtopicowo , to poco są te prostokątne otwory wokół grilla na wentylator w prawym dolnym rogu obudowy? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
p3dzi0r Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 tak offtopicowo , to poco są te prostokątne otwory wokół grilla na wentylator w prawym dolnym rogu obudowy?moze z odzysku :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 tak offtopicowo , to poco są te prostokątne otwory wokół grilla na wentylator w prawym dolnym rogu obudowy? zeby wkrecic sruby od wentyla Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcellus Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 tak offtopicowo , to poco są te prostokątne otwory wokół grilla na wentylator w prawym dolnym rogu obudowy?Zeby moc zamontowac takie cosik (zdjecie nizej) na czym z latwoscia pozniej montuje sie cooler 80x80. Zdjecie co prawda pokazuje backfans, ale w tym przypadku to jest analogiczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Tak jak wyzej - zrob porzadek + te kable ktore ida od zasilacza do plyty oddal od coolera IMHO moga napierac na cooler i minimalnie go przekrzywiac co moze byc przyczyna tak wysokiej temp. Pozdro i milego sprzatania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ToMo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Masz straszny burdel w budzie na początku uporządkuj kable z przodu może daj jeszcze jeden wentyl i puść go na 7 V. Przede wszystkim kable blokują ci cyrkulacje powietrza w obudowie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tkwadrat Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 j.w.: Musisz uporządkować kable! U mnie po podłączeniu okrągłych taśm IDE i ułożeniu kabli temp. spadła o jakieś 3-4*C. Podklejenie kabla z zasilamiem do płyty głównej pod zasilacz też powinno trochę pomóc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bobo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 jeszcze jeszcze MUSISZ UPORZĄDKOWAĆ KABLE W BUDZIE hahahaahaha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
reed Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Qrde, przestancie z tymi kablami, ile razy mozna, to juz postojebstwo :evil: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kalwas Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 To ja powim coś nowego. Pospinaj kable :lol: Seryjnie to wsadź kieszen na samą góre bo jest najdluższa. Tasiemki od dysku powinno ci starczyć. A że masz okrągłe kalbe przy CD-romach to nie powinno być problemu. Obstawiam że jest zły styk między radiatorem a rdzeniem proca. Sproboj ostrożnie zdjąć cooler oczyścić ze starej pasty i minimalną jak najcieńsza warstewke maznąć nawet białą pastą. Nie jest fizycznie możliwe żebyś na takim procu i tak coolerku miał taką temperature przy prawidłowym montażu. Może jeszcze masz walnięty czujnik. Sprawdz reką w stres 5x stopni powinno już pażyć. Czekam na wieści z lini forntu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisiekTT Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Styk sprawdzalem 10 razy czyscilem kladlem na nowo i nic !! Kurde nie wiem moze faktycznie przez to ze zla obudowa lub burdel w kablach planuje zmiane obudowy na taka wieeeeelka i 3-4 wentyle systemowe bo wydaje mi sie ze radeon lub geforcr wydzielaja za duzo ciepla a sa bardzo blisko wentyla a nie ma przeplywu powietrza wiec sie grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Czuczu Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Osobiście wątpie żeby grafika robiła Ci taki piec w obudowie tymbardziej, że masz jeden wentyl wyciągajacy powietrze. Ja obstawiam za walniętym odczytem temperatury. Kupiłem kiedyś Asusa A7V8X i temp na niekręconym AXP1800+ 0,13 dochodziła nieraz do ponad 70*C (cooler był dobrze założony) a teraz na MSI KT3 Ultra2 mam max 49*C 8) i niemam wentyla wyciągajacego 8) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 A jak możesz. To dla testu obróć wiatrak, który wypycha powietrze, aby je tłoczył do środka. Jestem ciekawy takiego rozwiązania. On daje, zasialcz bierze. a wszystko na tyle obudowy :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzechu Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Wpadl mi do glowy jeszcze jeden pomysl: sprobuj obrocic wiatrak od Volcano o 90 stopni, a jak to nie pomoze to o 180 stopni. Ja kiedys tez mialem tego Volcano i przy pierwszym zalozeniu mialem jakies 60C w idle, potem obrocilem wiatrak i bylo juz ok. Sprobuj nic cie to nie kosztuje, a moze akurat... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...