denizenkane Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) Witam, w biosie ustawiam napięcie Vcore na 1.125 V natomiast po wejściu do windowsa CPU-Z, Speed Fan i everest pokazuja napięcie w granicach 1.45 Wszystkie pierdółki typu speedstep czy c1e mam na disabled. Po załadowaniu defaultowych ustawień biosa pokazuje napięcie w granicach 1.25 V Ktoś wie co jest grane? Asus P5LD2 SE C2D 2.13 Gigabyte 9600 GT 2x 2GB Kingstone 667 Mhz Mode Com MC-500 (500W PFC) Edytowane 4 Lutego 2009 przez denizenkane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qwerty1 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 moze zasliacz made in china jakis? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 temperatury jakie? Jesli cpuz pokazuje prawidziwe V, to powinny byc wysokie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość <account_deleted> Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Witam, w biosie ustawiam napięcie Vcore na 1.125 V natomiast po wejściu do windowsa CPU-Z, Speed Fan i everest pokazuja napięcie w granicach 1.45Podstawowa zasada korzystania z forum: zanim zadasz pytanie, sprawdź, czy nie ma już gotowych odpowiedzi. A tak się składa, że już milion razy na milionie stron w necie zostało napisane: Napięcia pokazuje miernik, programy pokazują "coś" co jest bardzo lub bardziej dalekie od prawdy. Jesli miernik pokaże zawyżone napięcie, to można zacząć kombinować dalej. ps. zasilacz nawet najbardziej chiński nie ma możliwości tak zmienić napięcia vcore. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBool Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Podstawowa zasada korzystania z forum: zanim zadasz pytanie, sprawdź, czy nie ma już gotowych odpowiedzi. A tak się składa, że już milion razy na milionie stron w necie zostało napisane: Napięcia pokazuje miernik, programy pokazują "coś" co jest bardzo lub bardziej dalekie od prawdy. Jesli miernik pokaże zawyżone napięcie, to można zacząć kombinować dalej. ps. zasilacz nawet najbardziej chiński nie ma możliwości tak zmienić napięcia vcore. Podaj jak :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manieq1 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) Poszukaj sobie punktu pomiarowego w necie, zmierz i bedziesz wiedzial. Przy tym zwiekszonym napieciu jakos zmienia sie temp? Edytowane 4 Lutego 2009 przez manieq1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość qwerty1 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Poszukaj sobie punktu pomiarowego w necie, zmierz i bedziesz wiedzial. Przy tym zwiekszonym napieciu jakos zmienia sie temp?a nie prościej wyjąc procesor i wsadzić miernik w dziurke? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BlackBool Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Poszukaj sobie punktu pomiarowego w necie, zmierz i bedziesz wiedzial. Przy tym zwiekszonym napieciu jakos zmienia sie temp? Na google o tym praktycznie zero, punkty pomiarowe podane do zaledwie kilku płyt i to jeszcze nie pierwszej młodości. Opinie co do rodzaju pomiaru też są sprzeczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 a nie prościej wyjąc procesor i wsadzić miernik w dziurke? Jestes zbyt tepy zeby przebywac na tym forum. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lanc Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 a nie prościej wyjąc procesor i wsadzić miernik w dziurke? :lol2: Na google o tym praktycznie zero, punkty pomiarowe podane do zaledwie kilku płyt i to jeszcze nie pierwszej młodości. Opinie co do rodzaju pomiaru też są sprzeczne.Poszukaj lepiej, bo jest tego od groma w sieci i praktycznie do każdej nowszej i starszej płyty znajdziesz punkty pomiarowe vcore i vmem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SPEEDY2005 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 Punkty pomiarowe na ASUSach są wszędzie jednakowe. Musisz przytknąć jeden bagnet miernika do cewki, a drugim do masy (najlepiej do obudowy albo do metalowej obudowy wejść USB). Jeśli nie wiesz gdzie są cewki to jak na zdjęciu z linka "Vcore Measure Point" http://www.clockmehigh.com/cooler/screens/...re_measure2.jpg Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
denizenkane Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) Temperatury troche sie zmieniają (3-4 stopnie). Może jakąś opcję w biosie jednak przeoczyłem? Bo jednak jak załaduje defaultowe ustawienia BIosu, to kazdy program pokazuje vcore w granicach 1.25 V. Natomiast jezeli podwyzsze FSB z 262 na 292 i ustawie najniższe napięcie tj. 1.25 V to wtedy cpu-z etc rejestrują w granicach 1.45 v UPDATE: Ok mała poprawka default fsb jest 262 podniosłem na 299 ustawilem napięcie w biosie na 1.25 i po wejsciu do windy pokazuje znowu 1.45 Jezeli ustawie default FSB 262 i napiecie w biosie 1.25 to wtedy cpu-z pokazuje 1.25 v... Czyli po podniesieniu FSB do 299 i ustawieniu w biosie 1.25 to i tak mi podnosi napiecie do 1.45 i temp troche jednak wzrasta... Jak to jest mozliwe zeby po zmianie fsb automatycznie podnosilo mi napiecie na 1.45 skoro w biosie daje 1.25...? Edytowane 4 Lutego 2009 przez denizenkane Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slow Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 a nie prościej wyjąc procesor i wsadzić miernik w dziurke? Orgiusz tak od razu BANana sprzedales a moze w przyszlosci kolega, zalozylby topik roku ;) EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 (edytowane) Kolega Orgiusz lubi sprzedawać bany i to niezgodne i nieistniejące w regulaminie ;) sprzedał mi naraz 30% i ZKU :blink: A kolega denizenkane może po prostu masz walniętą płyte?? Skoro w pewnym momencie (czyt. niższe fsb) pokazują progsy zgodnie z biosem to jednak bym sie upierał że cpu-z dobrze pokazuje, i raczej rzadko sie myli... Jak masz możliwość to wsadz innego rocka, najlepiej różny od tego co masz, np. Pentiuma D czy Celka i na nim jeszcze sprawdzić. Ja bym taką płyte wymienił na której nie wiadomo o co chodzi ;) PS. Albo update biosu? Edytowane 4 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Orgiusz Opublikowano 4 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 4 Lutego 2009 @DejwiT11 1. Nie jestem Twoim kolega 2. To nie PCL - zreszta i tak masz tam bana. 3. Bardzo elastycznie pochodze do postfuckerstwa. 4. Poszukaj co nie co o problemach z ta plyta. Mnie sie udalo i znalazlem informacji mowiaca o zaleznosci pomiedzy zmiana FSB a vtt CPU. Orgiusz tak od razu BANana sprzedales a moze w przyszlosci kolega, zalozylby topik roku ;) Bana sprzedalem za caloksztalt od rejestracji... EOT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SzczYpior_n1 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) @DejwiT11 1. Nie jestem Twoim kolega 2. To nie PCL - zreszta i tak masz tam bana. 3. Bardzo elastycznie pochodze do postfuckerstwa. 4. Poszukaj co nie co o problemach z ta plyta. Mnie sie udalo i znalazlem informacji mowiaca o zaleznosci pomiedzy zmiana FSB a vtt CPU. "Kolego" piszę do wielu tutaj i wszyscy sobie i nikt nikomu nie ma za złe bo wiadomo że to coś a'la przenośnia a poza tym sie żyje z tutejszą społecznością w zgodzie, Sorry jeżeli do Ciebie nie powinienem, Jeżeli pisząc "PCL" chodzi Ci o PCLab to nie mam tam nawet konta, więc nie trafiłes :) , Poszukać o problemach z tą płytą to powinien w pierwszej kolejności jej właściciel skoro takowe ma... Sorry za offtop ale musiałem bo na PW mnie zablokowałes. Edytowane 5 Lutego 2009 przez DejwiT11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...