Skocz do zawartości
Melampus

Problem Z Napędem Optycznym W Viście

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Założyłem ten temacik ponieważ dopadł mnie problem ze wspomnianą w tytule nagrywarką.

Konfig jak w sygnaturze. Wszystko było ok i bez problemu aż do dzisiaj. Otóż włączam komputer i nie ma napędu CD?

Wszedłem do menadżera urządzeń, patrzę i rzeczywiście coś jest nie tak. Na liście widnieje wspomniane urządzonko ale z żółtym wykrzyknikiem. We właściwościach następujący komunikat:

"System Windows nie może załadować sterownika urządzenia dla tego sprzętu. Sterownik może być uszkodzony lub nieobecny. (Kod 39)

Kliknij przycisk Wyszukaj rozwiązania, aby wysłać dane o tym urządzeniu do firmy Microsoft i sprawdzić, czy jest dostępne rozwiązanie."

Wybrałem więc aktualizuj sterownik automatycznie a Winda mi na to, że mam zainstalowane najlepsze oprogramowanie! :damage_wall:

Próbowałem odinstalowywać, wchodziłem w tryb awaryjny i próbowałem to jakoś naprawić, nawet zeskanowałem rejestr ccleanerem itd.i nic.

Czy możecie mi pomóc? Normalnie nie wiem już co mogę zrobić?

Z góry serdecznie dziękuje. :sad:

Edytowane przez Melampus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za helpa :lol2:

Już rozwiązałem problem. Nie była to wina sprzętu, chociaż ten również sprawdziłem.

Dla potomności napiszę co pomogło. Jako, że winda V z SP1, ciągle wciskała mi kit o zainstalowanym najnowszym oprogramowaniu i żadna reinstala nie pomagała, to postanowiłem wyczyścić ten "pusty łeb microsoftu".

W rejestrze wlazłem do: HEY_LOCAL_MACHINE/HARDWARE/DEVICEMAP/Scsi/ a tutaj pousuwałem wszystkie wpisy. Po tym zabiegu, w menadżerze urządzeń odinstalowałem urządzenie, czyli w moim wypadku nagrywarkę Samsunga. Restart i wiola. Wszystko działa jak należy!

Zanim do tego doszedłem, to trochę mi zeszło. Istniała obawa, że winowajcą jest też słynny MSCDEX (uszkodzony). Na szczęście był cały i zdrowy :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znowu odświeżam temat ponieważ problem się powtórzył. Poszperałem jednak ostro po sieci i z pomocą nijakiego Fatkid4420 znalazłem rozwiązanie.

Daje więc linka do rozwiązania bo problem jest iście ala Winda i dotyczy zarówno Visty jak i XP.

Oto link: http://support.microsoft.com/kb/314060

Krótko mówiąc jeśli zdarzy Wam się, że Wasz napęd optyczny zniknie, a wcześniej nic na to nie wskazywało, to najprawdopodobniej jakieś wpisy filtrów "pogryzły się" ze sobą w rejestrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi