Skocz do zawartości
darkghost

Lg 32l6000 I Tv Cyfrowa Bez Dekodera

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Posiadam wyżej wymieniony TV strona producenta.

Moj lokalny dostawca kablowki wprowadził niedawno telewizję cyfrową. I wiadomo, dekoder itd itp. ale dowiedziałem sie mozliwości, ze niektore TV posiadaja specjalne wejscie w ktore mozna wsadzić cos podobnego do tego. I tu zaczyna sie problem. Ze zdjec zamieszczonych na stronie Lg wynika, ze nie mam czegos takiego, ale tutaj real foto:

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Dołączona grafika

Przepraszam za jakosc zdjec, ale baterie padły w aparacie, a te z pilotów nie pasują, wiec zdjecie zrobiłem komórką.

i pytanie brzmi, czy to odpowiednie złacze i kurde jakim sposobem to odbiera tą telewizje w cyfrowej jakości ?! Zastanawiam sie nad tym, bo jest to tansze rozwiązanie niz kupowanie dekodera (1k zł) a wynajem na dłuższa mete sie nie opłaca, bo i tak predzej czy pozniej bedzie tylko cyfrowa TV, a płacic 20 zł co miesiac to nie bardzo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam to samo wejście u mnie w sharpie. W instrukcji pisze, że slot pod moduł CI służy wyłącznie do odbierania płatnej telewizji cyfrowej naziemnej. Nie wiem jak z kablówką ale z sat nie pociągnie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie chodzi tu o kablowke, tylko telewizje cyfrowa: kupic za 200 zł czytnik kart (podobny do tego z linka z allegro, ale nie wiem jaki dokladnie model oferuje moj dostawca), wsadzic do niego karte ktora dostane i miec ta telewizje cyforwa

no i interesuje mnie zasada, na jakiej by to działało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bajer polega na tym, ze zarowno kablowki jak i telewizja naziemna nadaja w standardzie, ktory nie jest stosowany w tych telewizoraw wiec cyfrowy tuner tv jest u nas bezuzyteczny. Dodatkowo, kablowki paruja karte z tunerem wiec poza systemem sie tego uzyc nie da. Cyfrowy tuner TV w telewizorach to na ta chwile po prostu chwyt marketingowy i bajer, z ktorego nikt w Polsce nie skorzysta.

To, do czego podales link z allegro to nic innego jak modul dostepu, ktory generalnie przeznaczony jest do cyfrowych tunerow satelitarnych i w TV tez by dzialal, ale efektu nie bylo by zadnego.

Edytowane przez KrzychuG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bajer polega na tym, ze zarowno kablowki jak i telewizja naziemna nadaja w standardzie, ktory nie jest stosowany w tych telewizoraw wiec cyfrowy tuner tv jest u nas bezuzyteczny.

Szkoda tylko, ze mozna nawet kupic TV z tunerem DVB-T pracujacym w MPEG-4 i wszystko bedzie hulac.

Stacjonarny tuner MPEG-4 tez da sie kupic bez zadnego wysilku, stoja wlasnie przede mna dwa modele roznych producentow...

Cyfrowy tuner TV w telewizorach to na ta chwile po prostu chwyt marketingowy i bajer, z ktorego nikt w Polsce nie skorzysta.

Jak sie nie wie, co kupic, to pewnie jest chwyt marketingowy...

To, do czego podales link z allegro to nic innego jak modul dostepu, ktory generalnie przeznaczony jest do cyfrowych tunerow satelitarnych i w TV tez by dzialal, ale efektu nie bylo by zadnego.

To jest modul do deskramblingu sygnalu dowolnego pochodzenia... jeszcze zostaje kwestia, w jakim standardzie owy modul pracuje, bo systemow kodowania jest kilka.

Dodatkowo, kablowki paruja karte z tunerem wiec poza systemem sie tego uzyc nie da.

A to juz jest zupelnie inna historia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szkoda tylko, ze mozna nawet kupic TV z tunerem DVB-T pracujacym w MPEG-4 i wszystko bedzie hulac. Stacjonarny tuner MPEG-4 tez da sie kupic bez zadnego wysilku, stoja wlasnie przede mna dwa modele roznych producentow...

Pewnie, ze mozna kupic i take tylko w porownaniu do sprzetu, z wbudowanym tunerem pracujacym w MPEG-2 tego pierwszego jest po prostu malo a i zaden z producentow jakos specjalnie nie eksponuje standardu z jakim tuner pracuje. Natomiast, jesli ktos kupuje juz sprzet z wbudowanym tunerem to raczej nie ma w planach rozgadalania sie za dodatkowym, zewnetrznym dekoderem, choc ostatecznie i tak moze zostac do tego zmuszony.

To jest modul do deskramblingu sygnalu dowolnego pochodzenia... jeszcze zostaje kwestia, w jakim standardzie owy modul pracuje, bo systemow kodowania jest kilka.

Z opisu aukcji wynika, ze jest to zwykly modul CI pracujacy w systemie CONAX z przeznaczeniem do cyfrowych tunerow satelitarnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi