Skocz do zawartości
janos

Zmienić Zasilacz Czy Zostawić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam niedawno stałem się posiadaczem komputera :

Intel pentium E2200 2,4mhz

Gigabyte GA-G31M-S2l

2x2 gb DDR2 800Mhz

Dysk hitachi 250gb

Radeon HD3450

Nagrywarka

czytnik kart

w tym zestawie był dodany zasilacz 300W Foxconn

Właśnie z tym zasilaczem mam problem poniewaz nie wiem czy zostawić go czy szukać jakiegoś zasilacza renomowanej firmy. Pierwszy raz spotkałem sie z takim zasilaczem ;/

Proszę o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba zmienić. Nie dość że nie jest to firmowy zasilacz, to jeszcze za słaby ;) Zmień na Fortrona 350W/ Delte 350W/ Modecom MC350 (nie FEEL)

NP. :

http://allegro.pl/item544983119_profesjona..._pci_24pin.html

Edytowane przez Drozda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Stary, leżak, głośny itd.

http://forum.purepc.pl/Zasilacze-obudowy-f...lg-t261039.html

Nie potrzebujesz tyle mocy - gdyby Cię jakoś strasznie kusiło.

Hmmm to chyba wezmę tego fortrona za 83zł badź http://www.allegro.pl/item542638925_nowy_c..._pfc_gw_fv.html

Prędzej skłaniał bym się na chiefteca ponieważ na dwie wtyczki sata a fortron jedna. Ale chieftec ma tez wady ... tylko 1 m-c gwarancji . Proszę o radę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, to moja pierwsza wizyta na forum. Mam pytanie, sorry ze troche off topic, ale zaryzykuje a mianowicie żona przywiozła komputer ze stanów ( a jak wiadomo jest tam inne napięcie) jest to Sony Vaio PCV - A31L i chodzi mi o to czy moge w tym komputerze zmienić zasilacz na standard europejski czy też kupić odpowiedni transformator do starego zasilacza. Z góry dzieki za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź co tam siedzi w środku, wiele zasilaczy pracuje w szerokim zakresie napięć 110 do 230V. Kwestia ewentualnej wymiany to sprzwdzenie czy zasilacz jest standardu ATX czy coś innego (wtyczkologia) oraz obudowy, czy da się zamontować dowolny zasilacz atx.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź co tam siedzi w środku, wiele zasilaczy pracuje w szerokim zakresie napięć 110 do 230V. Kwestia ewentualnej wymiany to sprzwdzenie czy zasilacz jest standardu ATX czy coś innego (wtyczkologia) oraz obudowy, czy da się zamontować dowolny zasilacz atx.

[/quote

wiesz co chodzi mi raczej o to czy jak wymienie zasilacz ( bo napewno bede go musial wymienic) bedzie

on wspolpracowal z caloscia tzn plyta glowna itd wiesz jestem w tych sprawach laikiem wiec chodzi mi o to

czy np plyta glowna ma jakis zakres napiec czy jest to obojetne??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłeś takie zdjęcie że kompletnie nie widać opisu zasilacza, zobacz czy ma przełącznik 110-230V (to małe z tyłu na dole) widoczny na 2 zdjęciu. Żeby sprawdzić czy do tej obudowy wejdzie inny zasilacz musisz ten wykręcić i zobaczyć czy jest przykręcony jeszcze do jakiejś dodatkowej blachy, jeżeli nie to jest to raczej nietypowy zasilacz.

Jeżeli to jest konfiguracja producenta to nic nie zmieniaj, bo to nie ma sensu.

Generalnie to "firmowe" kompy są deczko kiszkowate tak jak ten ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli to jest konfiguracja producenta to nic nie zmieniaj, bo to nie ma sensu.

Jeżeli standard atx to powinien podejść inny zasilacz - czemu nie ?

Niestety na tabliczce (2.zdj.) jest napisane input 100-120V. Ciekawe tylko jaką tabliczkę ma sam zasilacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi