Skocz do zawartości
Cuthbert75

Metody Sterowania Wentylatorami - Objaśnienia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Przyznam się że googluję już którąś godzinę i nie mogę nijak dojść do sedna sprawy. Proszę o objaśnienie tematu lub podanie linka do treściwej strony.

Płyta główna Gigabyte MA770-DS3 na AM2 i na płycie gniazda:

CPU_FAN:

1-GND

2-+12V/Speed Control

3-Sense

4-Speed Control

SYS_FAN1:

1-GND

2-Speed Control

3-Sense

4-+5V

SYS_FAN2/PWR_FAN:

1-GND

2-+12V

3-Sense

Obecnie mam chłodzenie BOX na procku Athlon 64 3800+. Chciałbym się trochę pobawić w OC i zmienić je na coś lepszego (ale to już innym temat). Obecnie wentylator procesora jest podłączony za pomocą 3-pinowej wtyczki do CPU_FAN (czteropinowe gniazdo). Dodatkowo chciałbym zabudować 2 wentylatory na obudowie (przód/tył). Posiadam zasilacz BeQuiet StraightPower który ma dwa dwużyłowe kable do zasilania i sterowania pracą wentylatorów.

Mam prośbę o objaśnienie co do czego służy i jak działa i jakie wentylatory powinienem kupić. Czytam że zazwyczaj PWM jest sterowany z gniazda CPU ale chyba u mnie również z SYS_FAN1.

Jak jest rozwiązane sterowanie PWM a jak napięciem? Dlaczego raz do sterowania napięciem są 2 żyły a raz 3? Dlaczego w CPU_FAN Speed Control występuje dwa razy? Co to jest Sense?

Z góry dziękuję za poukładanie mi w głowie tych pojęć.

Cuthbert

Edytowane przez Cuthbert75

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kieosko googlowałeś:

sterowanie pwm

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pulse_Width_Modulation

sterowanie napięciem polega na zmniejszeniu napięcia podawanego na silnik a co za tym idzie spadają obroty.

U ciebie PWM to cpu i sys_fan1.

3 żyły - napięcie, masa i odczyt obrotów

2 żyły - napięcie masa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt na PWM na wikipedię nie trafiłem. Moja wina

Tylko pojawiają się następne pytania.

1. Jak będzie działała regulacja obrotów na CPU_FAN dla Pentagrama Karakorum który nie ma PWM? Widze że ma on ręczny regulator ale na bank nie będzie mi sią chciało cały czas nim kręcić i chciałbym mieć regulację automatyczną. W tej chwili regulacja obrotów BOX-a działa więc sterowanie napięciem też chyba działa na CPU_FAN pomimo sterowania PWN.

2. Jako alternatywę moge kupić dp 100zł z PWM ARCTIC COOLING FREEZER 64 PRO PWM lub Scythe Shuriken - pytanie tylko czy warto się ładować w PWM kosztem wydajności chłodzenia skoro regulacja napięciem też chyba działa.

3. Czy wentylatory na obudowę kupować PWN czy sterować napięciem z zasilacza?

Z góry dziękuję za wyrozumiałość jeśli zadaję oczywiste pytania z tym ze dla mnie niestety nie są one oczywiste.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

bardzo fajny temat Cuthbert75, mam niejako podobny problem ale napisalem go w temacie o accelero s1 rev (w tym momencie jest temat post nr600 ) czy ktos moze sie wypowiedziec ?

Edytowane przez tommiyacht

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozwolę sobie wrócić do tematu...

Mój zakres wiedzy znacznie się poszerzył od założenia tematu ale dalej nie wiem jednej rzeczy.

Jak będzie się zachowywała płyta główna w sytuacji gdy ustawię w BIOS sterowanie na PWN a do 2 czteropinowych złączy podepnę wentylatory z PWM a pod 3-pinowe wentylator bez PWN. W BIOS jest tylko jedno pole odpowiadajace za wybó pracy Auto/Voltage/PWM i jak myślę dotyczy wszystkich złączy.

W skrócie: czy na złączu 3-pin będzie działać regulacja napięciem skoro na złączach 4-pin będzie regulacja PWM?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi