Skocz do zawartości
Sumarek

Podkręcanie E8400 I Duuuży Problem Z Pamięcią Ozc Pc9600:(

Rekomendowane odpowiedzi

No więc jestem nowy na forum dlatego witam i pozdrawiam serdecznie wszystkich fachowców! Zaczne więc od konfiguracji mojego komputera:

Procesor E8400 3960mhz(9x440mhz), Pamięc 4x1gb OCZ Reaper PC9600 1200mhz (ja mam zegar 1053mhz...), Płyta Główna - Foxconn P35AP-S, Karta Graficzna - Sapphire HD4870 512mb czerwony referent, zasilacz - Chieftec GP-550w średniak ale chyba starczy.

No więc problemy z pamięcią są takie, że za żadne skarby ona nie chce pójść powyżej 1070mhz, jak ustawie ją na 1101mhz to nawet komp nie startuje, nie jest to wina pamięci gdyż podobne problemy miałem już z wcześniejszymi Corsair Dominator. Gdy miałem wsadzone tylko 2 kości tak dla sprawdzenia to max zegar był wtedy 1151mhz. Oto link do tych pamięci: http://www.ocztechnology.com/products/memo...per_hpc_edition mam 4 kostki drugiej rewizji tej z HP po jednej stronie. Genaralnie procek przy tych ustawieniac 9x440mhz jest bardzo stabilny 7godzin orthosa bezblednie, przy ustawieniu 8.5x445mhz też był stabilny przy 7h orthosa jednak przy włączeniu internetu i oglądaniu obrazków i innych rzeczy (nawet przy wyłączeniu orthosa) robił się blue screen na tych ustawieniach (8.5x445mhz) nie wiem czemu czy to wina pamięci czy cholera wie czego... Dla grafy jak gdzie wyczytałem dałem zegar PCI Clock 105mhz ze 100mhz gdyż Crysis też mi się wcześniej wieszał teraz już się nie wiesza. Napięcie procka to 1.375v ale moja płyta troche zawyża napięcia moim zdaniem, VTT i NB odpowiednio podniesione od 1v czy tam 1.2v. Timingi pamięci 5-5-5-18 jak deklaruje producet i Commad Rate na 2T napięcie 2.205v. Temperatura procka max stres ok. 53st - chłodzenie Auras Wave+snadardowa pasta ale mam jeszcze Zalman STG-1.

Nie wiem już w czym tkwi błąd czy w timingach, czy w napięciu? Baaardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...