Elektronek Opublikowano 28 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2009 (edytowane) Bezmyślne wrzucanie 5gr. Tak, F3EG? Jasne, jak wyprodukujesz 1,5TB, to sobie kupi LOL Mam Samsunga którego wymieniłeś i Seagate'a 7200RPM. Samsung jest chyba troszkę cichszy w IDLE, ale głowic nie ma co porównywać. Samsung pierdzi niemiłosiernie. Nie wiem, jak WD, ale są jeszcze 5900RPM Seagate'a, które są niby bardzo ciche. Tutaj wyniki poglądowe - takie testy rzadko odzwierciedlają prawdę. "http://www.tomshardware.com/charts/2009-3.5-desktop-hard-drive-charts/compare,1033.html?prod[2372]=on&prod[2778]=on&prod[2373]=on&prod[2362]=on" Poprawiłem link, bo system uznał, ze to koniec za wcześnie :D Edytowane 29 Grudnia 2009 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafa Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Chce kupić dwa dyski 1,5TB na magazyn danych. Co lepiej wziąć 2xSpinPoint F2 EcoGreen czy 2xWD Green WD15EADS 1,5TB? Zależy mi na ciszy i niskiej temperaturze.Bezapelacyjnie WD15EADS http://www.silentpcreview.com/article1004-page5.html Najmniejsze wibracje, najmniejsze zużycie prądu, najcichsze podczas obciążenia - tylko trochę wolniejszy w sekwencyjnym od Seagate ale z lepszym czasem dostępu Edytowane 29 Grudnia 2009 przez rafa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) Ja właśnie kupiłem F2EG 1.5TB Samsung HD154UI i trochę mnie rozczarował :(. Dysk miał być szybki i cichy(i rzeczywiście cichy jest) a po testach wyniki są następujące : - Random access - 22 ms - Burst speed - 220 MB/s - Average read - 89 MB/s - Spinup Time - 11800 rozumiem ,że to dysk z przeznaczeniem na magazyn ale żeby był taki duży czas dostępu ( 1TB WD10EACS typowo energooszczędny ma czas dostępu 13.8 ms a odczyt 75MB/s )) Edytowane 29 Grudnia 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) VIBOR Poczytaj odtąd w dół: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...html&st=150 rafa Ja te testy uważam za jakąś ściemę, bo jeśli Seagate wibruje mocniej od Raptora 10k i ma jedne z najgłośniejszych głowic, to ja jestem święta krowa. Głowic w tym dysku, jak leży sam to w ogóle nie słychać. Na TomsHardware wyniki są wprost odwrotne. I komu wierzyć? Edytowane 29 Grudnia 2009 przez Elektronek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 29 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2009 (edytowane) VIBOR Poczytaj odtąd w dół: http://forum.purepc.pl/Dyski-twarde-cdromy...html&st=150 potestuje i zobaczymy czy w tym problem - pierwsze testy i uruchomienie robiłem poza kompem na podłodze więc miał twardo i nie był mocowany ale sprawdze różne warianty :) dzięki EDIT: Faktycznie zamocowany na stałe w obudowie poprawił wyniki Edytowane 30 Grudnia 2009 przez VIBOR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 Kupiłem dziś nowy 1 TB. Założyłem jedną partycję o maks pojemności, daję quick format i po paru minutach jest "unable to complete format". Partycja 8 MiB się daje sformatować, 1 GiB czy większe już nie. ESTOOL wogóle dysku nie wykrywa, SMART też nie, skanowanie powierzchni w HD Tune zrobiłem dwie linijki (czyli kilka GiB) i badów nie było, więc to nie przez to skoro partycja 1 GiB się nie chce zrobić. Próbowałem też pod DOS-em w Ranish Partition Manager i po chwili jest "cannot write FAT tables". Sugestie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Stycznia 2010 (edytowane) Zobacz co powie GPARTED Edytowane 26 Stycznia 2010 przez Kwazor Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 27 Stycznia 2010 Zgłoś Opublikowano 27 Stycznia 2010 Nie wiem co końca co miał powiedzieć, ale stworzyłem tam partycję której nie da się odczytać w Windowsie, dysk wydaje takie same regularne dźwięki przy próbie odczytu/formatu. Screeny starego i nowego dysku. EDIT. Problem wyjaśniony: Przepiękny obrazek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 23 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 23 Sierpnia 2010 (edytowane) Mam w kompie dwa dyski hd502hi i postawione na nich Raid Matrix 0 + 1 i parę dni temu sterownik wykrył błąd na "1" postanowiłem przenieść dane na inny dysk, wyłączyłem RAIDa i skan MHDD z jednego z dysków, drugi się jeszcze skanuje. Próbować ratować ten dysk (15 uszkodzonych sektorów)? czy raczej pakować i wysyłka na serwis wyniki dysku 1 wyniki drugiego dysku, jest ok brak błędów tylko 13 zielonych pól, jednak trochę mnie niepokoi wysoki Hardware Ecc recovered dlatego też dodaje wyniki tego dysku Edytowane 23 Sierpnia 2010 przez Adikss Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 24 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Sierpnia 2010 1 dysk : Błedy logiczne spróbuj erase waits jak nie to ERASE ( wklepany z klawy ) pamietaj po ERASE masz po danych ! Jak błedy dalej beda to Remap. Błedów brak --dawaj wyniki smarta na forum. 2 dysk 150ms to nie powód do niepokoju co do ECC to sa to błedy korygowane w "locie" i nie ma czym sie przejmować ( normalne ) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
oldskul Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 (edytowane) Wczoraj zaliczyłem 3 bady, jest możliwość diagnozy i ewentualnej naprawy czym innym niż MHDD? Jeżeli nie, to zapewne mam robić bacup na drugi dysk, potem skan i dać wynik na forum? ;) EDIT @Kwazor dzięki za info. Tymczasem będę śledził rozwój wypadków ;). Edytowane 25 Sierpnia 2010 przez oldskul Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 25 Sierpnia 2010 Akurat tych badów nie usuniesz bo to juz poszło do listy defektów trwałych. P i G list. Nie masz czym sie martwić masz jeszcze duzo zapasowych Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adikss Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 No więc tak dane przeniesione zrobiłem "Erase waits" i potem po teście wyszło że dysk będzie chyba żyć :] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Sierpnia 2010 Tak bedzie zył... to były bady logiczne ... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 29 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Sierpnia 2010 (edytowane) Kilka dni temu kupiłem Samsunga HD103SI i dla zainteresowanych zakupem tego dysku podzielę się wrażeniami. Dysk kupiłem na magazyn. Wybór padł na samsunga głównie ze względu na jego niską cenę. Najbardziej zależało mi na cichości dysku więc od tego zacznę. Wbrew temu co można czasami wyczytać w necie, dysk w idlu niestety nie jest bezgłośny (choć całkiem cichy) - załączony sam dysk słychać już z odległości ~1,5m ale i tak jest wyraźnie cichszy od mojej barki 12 7200rpm. Po zamknięciu go w kompie ciężko jest go usłyszeć choć kompa mam dość cichego i barke 12 słyszę. Więc z pracy w idlu jestem zadowolony. Jednak pracą głowic początkowo byłem bardzo zawiedziony. Głowice na domyślnych ustawieniach strasznie stukają - ~2x głośniej niż głowice w barce. Dopiero po ustawieniu AAM na quiet głośność znacznie spadła i teraz można powiedzieć że głowice pracują dość cicho - prawie równie cicho jak w barce. Temperatura dysku w idlu jest niewiele wyższa od temperatury otoczenia. Pod obciążeniem rośnie o kilka stopni ale i tak jest niska. Jeśli chodzi o szybkość dysku to jak na zastosowania magazynowe jest w zupełności zadowalająca. Transfer liniowy 49-107MB (średni 85MB). Czas dostępu bez AAM ~15,4ms, z AAM na quiet ~16,9ms - więc różnica na tyle mała że warto go wyciszyć. Dysk przetestowałem (z włączonym AAM) również z systemem który mam obecnie zainstalowany na barce (przerzuciłem go za pomocą backupa). Czas uruchaminia systemu na barce to ~1min, natomiast na F2 wyniósł on aż 2m 15s. Co do stanu technicznego dysku, to jak to zwykle w nowych dyskach bywa wszystko jest ok ;) Podsumowując dysk jako na magazyn nadaje się bardzo dobrze, wprawdzie mógłby być nieco cichszy (zwłaszcza głowice) ale i tak jest całkiem przyzwoicie. Jednak jeśli się ktoś zastanawia nad zakupem tego dysku pod system to nie polecam. Edytowane 29 Sierpnia 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdepesz Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2010 Kupilem dysk Samsung 1,5TB 32MB HD154UI na magazyn danych. Podlaczylem, utworzylem dwie partycje i wszystko smiga tak jak powinno, ale zastanawia mnie jedna rzecz. Po uruchomieniu komputera, przy pierwszej probie wejscia na partycje z tego dysku nastepuje cos jakby rozpedzenie dysku. Chwile to trwa zanim zostanie wyswietlona zawartosc partycji (katalogi i pliki). Wyglada to tak, jakby dysk byl 'uspiony' do czasu odczytu z niego. Po tym kazde kolejne wejscie na partycje na tym dysku odbywa sie juz normalnie - odczyt zawartosci jest blyskawiczny. System operacyjny to windows 7 64bit. Czy to jest jakis nowy ficzer zwiazany z tymi dyskami, o ktorym do tej pory nie slyszalem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kamail86 Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2010 (edytowane) A masz wyłączone w opcjach zasilania (w panelu sterowania) wyłączanie dysków twardych? Jeśli nie to je wyłącz i dysk będzie cały czas włączony. Edytowane 6 Września 2010 przez kamail86 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mdepesz Opublikowano 6 Września 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Września 2010 A masz wyłączone w opcjach zasilania (w panelu sterowania) wyłączanie dysków twardych? Jeśli nie to je wyłącz i dysk będzie cały czas włączony. Faktycznie, to jest funkcja Windows a nie dysku (po podlaczeniu kolejnego dysku bylo tak samo). Dzieki za informacje :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 28 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 28 Października 2010 Witam, właśnie zakupiłem 2x HD154UI jako dyski do kieszeni eSATA. Z tego co widziałem, w dyskach WD trzeba ustawić wielkość sektora na 4kB. Jaką wielkość polecacie ustawić na tych samsungach? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elektronek Opublikowano 29 Października 2010 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2010 W nowych WD jest to wymuszone konstrukcją dysku. W Samsungu, jak będziesz na niego wrzucał w większości duże pliki, to możesz sobie ustawić nawet 64kB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiedzmin_ Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 OK, ale co na tym zyskam/stracę, jeśli ustawię większe wartości? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stark Opublikowano 1 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 1 Listopada 2010 Mniejsze pliki będą zajmowały 64kB, za to będzie mniej odwołań do dysku przy plikach większych. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...