Jump to content
Sign in to follow this  
PITer

Samsung Spinpoint F2 Ecogreen

Recommended Posts

A co to ma do rzeczy? Im więcej tym teoretycznie lepiej. Masa ludzi na chipsetach Intela wyłącza WB, żeby mieć właśnie taki burst i to jest zupełnie normalne w ich przypadku. Ja mam to podpięte pod ESATA (jakiś układ-kontrolerek gigabyte to obsługuje). Wcześniej nie miałem takiego bursta, ale chyba niedawno nowe stery zarzucałem.

Zaraz zaczynam testy głośności. Nie wiem, co z tego wyjdzie, ale zobaczymy.

A będzie o Seagate 1,5TB 7200RPM vs. Samsung 1,5TB 5400RPM.

 

Na razie mam straszne szumy z sieci energ. Słychać rozpędzanie talerzy w tle, głowice nawet dobrze, ale nie jestem happy - nie ma to jak brak prawdziwego uziemienia. Trzeba sypnać bolec do masowego, powinno trochę pomóc. Testy będę robił w takim czymś:

post-20519-1248367494_thumb.jpg

Przed założeniem w komputerze się do czegoś przydadzą :)

 

Harry

Też widziałem takie wyniki. Potem zmienię AAM na maxa i spróbuję też pod głównym SATA. Na razie z dziwnych rzeczy, to zauważyłem, że dysk po rozpędzeniu dość długo coś głowicami majstruje.

 

Hmm... lol?

Zrobiłem prowizoryczne uziemienie i test w mojej "komorze". Testu audio jeszcze nie wrzucę. Na razie tylko to, test hdtach:

post-20519-1248358308_thumb.png Dla kompletu Seagate na tym samym połączeniu:post-20519-1248367852_thumb.png

Ma ktoś wytłumaczenie dlaczego wtedy było 28ms w każdym teście? Ten sam port z tyłu komputera. AAM na razie nie ruszałem.

 

TESTY AUDIO:

Samsung_HD154UI.mp3

Seagate_ST31500341AS.mp3

Dyski były zabunkrowane o tak:

post-20519-1248367510_thumb.jpg

Przebieg testu: Chwila "ciszy" (lepszej jakości niestety na tym sprzęcie nie uzyskam) -->> wsadzenie wtyczki zasilacza od dysku i czekanie na skończenie procesu rozruchu -->> chwila przed testem czasu dostępu głowic i kawałek testu z średniego odczytu.

Robiłem kilka testów i kilka razy przekładałem dyski, bo na początku zapisywałem w *.wma (bezsensu) i potem nie mogłem odczytać tego w programie do edycji ;) . W 2 podejściach zapisywałem już na *.wav i jedyne co zrobiłem na plikach, to powycinałem miejsca gdzie dysk leciał długo w Idle, czyli np: przed dojściem do testu czasu dostępu w Hdtach. Mówię o tym przestawianiu dysków, gdyż Samsung brzmi niby głośniej w Idle. Samsung ma o wiele bardziej basowy dźwięk talerzy i mogłyby się pojawić zarzuty, że inaczej leżał. Dyski były przekładane i wyniki zawsze takie same - bas u Samsunga. (po prostu produkował więcej wibracji) Mikrofon podczas testów nie zmieniał położenia.

 

Co do oceny na ucho, to Samsung zdecydowanie ma głośniejsze wyszukiwanie, zaś dźwięk Idle z pewnością jest głośniejszy u Seagate (7200RPM). Samsung jest przytłumiony i na ucho słychać go mniej. Oczywiście po wsadzeniu do budy może się nasilić ten basik.

 

Innych testów już mi się nie chciało robić. Z zamkniętym oknem, żeby cisza była nie dało się wysiedzieć w pokoju.

Edited by Elektronek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coś jest nie tak u niektórych z tymi 1.5 TB. Tak wyglądają testy jednego gościa z innego forum:

 

http://www.stooorage.com/show/137/175409_h...ung_hd154ui.png

 

http://www.stooorage.com/show/137/175416_long32mb_3.png

 

Magazyn CHIP uzyskał czas dostępu na poziomie ponad 30 ms, kolega Elektronek też ma jakiś kosmos. Ciekawe o co chodzi.

Edited by Harry Lloyd

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm

Podpiąłem nowego Samsunga 1TB f2eg i cóż....

Ma może ktoś rozsądny pomysł skąd taki czas dostępu ??

Ustawien AAM programem samsunga hutil nie wpływają zbytnio na czas dostępu.

post-10657-1249589455_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

O rzesz w jape. Pobiłeś mnie ;) U mnie było 28ms na początku i szczerze powiem nie wiem co zrobiłem, że zrobiło się 16ms. Podłączałem pod ten sam port i jedyne pamiętam to to, że w międzyczasie dysk jeszcze raz był włączany, a do portu podłączałem jeszcze inny dysk.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tia .....

A u mnie odwrotnie.

Dysk poza obudową miał jakieś 15,4ms, po wsadzeniu do obudowy - te same kable, te same kontrolery, tylko doszły 4 śrubki -> oraz j.w.

 

Przes ostatnie kilkadziesiąt minut kilka restartow, wymiana kabli, zmiana portów (na gigabyte jest pod dostatkiem portów) i za cholewkę nie wiem co jest. Rozrzut w przedziale 20-35 ms bez konkretnej przyczyny.

 

Co ciekawe na AAM w trybie quiet było najbliżej 20ms, przy wyłączonym AAM powyżej 30ms .....

 

Po paru jeszcz zmianach kabelków i odpaleniu spod win 7 -> dalej to samo. Najszybszy jest przy AAM ustawiony na "quiet" ~ 25ms, najwolniejszy przy wyłączonym AAM ~ 35ms.

 

W nocy przyszła mi pewna myśl, którą będę mógł dopiero jutro przetestować .... Mianowicie czas dostępu 15ms miał wtedy, gdy leżał na twardym podłożu na "sztywno", trochę drgań przenosiło się na podłoże - było buczenie, ale jednocześnie sam dysk nie poruszał się, nie drgał za bardzo. W obudowie jest wsadzony w elastyczne zawieszenie gumowe, więc sam z siebie może bardziej drgać - nic go nie usztywnia, tyle, że drgania się dalej nie przenoszą.

W opisie dysku podkreślają, że dysk ma czujnik wibracji co w połączeniu z technologią blablabla ma zapobiegać wibracjom i hałasowi.

Może to jest przyczyną - dysk sobie drży w gumkach, nic go nie usztywnia, czujnik stwierdza, że drży jak opętany i zwalnia głowice. Dość naiwna myśl, jutro go wyciągnę i sprawdzę na podłodze po dociśnięciu książką.

ALE może ktoś z was ma go zawieszonego na gumach, położonego na gąbce lub coś takiego ??

 

inteligentne równoważenie zakłóceń zewnętrznych

obrotowy czujnik wibracji

NoiseGuard™

SilentSeek™

Przy serii F1 nie chwalą się obrotowym czujnikiem wibracji

 

Naiwne to trochę lub bardziej niż trochę, ale jaja będą, jak okaże się, że na sztywno przykręcony do obudowy nagle przyśpieszy wyszukiwanie.

Innych zależności nie znalazłem. Zostaje więc albo to albo uszkodzenie. :damage_wall:

Edited by Conti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczena mi opadła ...

Teoria potwierdzona :blink:

Wyciągnąłem dysk z koszyka na dyski wyposażonego w silikonowe zawieszenie i przykręciłem go na sztywno do obudowy.

Wynik:

post-10657-1249719883_thumb.png

Z minusów -> jest głośniej, słychać głowice.

 

Acha - żeby nie bylo niedomówień, uziemienie też testowałem,tak na wszelki wypadek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiesz Conti, że wszystko możliwe.

Teraz tak przetrawiłem, co robiłem i za pierwszym razem dysk leżał chyba na podkładce od myszki na podłodze. Podejrzewam, że dysk określa prędkość głowic podczas tego mielenia zaraz na początku.

Potem, jak robiłem już testy w komorze, to dysk miał świetne warunki - sam, na miękkim podłożu.

Teraz mam go w skrzynce wellanda i też mu w niej dobrze - szybki test i 16,9ms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak to wygląda, sprawdza na początku warunki.

Dla przeciętnego użytkownika, który po prostu wrzuca dysk do obudowy, bez żadnego wyciszającego zawieszenia to dobre.

Dla mnie jednak złe -> musiałem się nakombinować, aby w koszyku usztywnić ten 1 dysk, a w efekcie bardziej słychać głowice.

 

Czyli problem może pojawiać się w lepszych obudowach, w których są wyciszające mocowania dla dysków.

Ja mam CM Centurion 590 z koszykiem na 4 dyski w silikonowych zawieszeniach i specjalnie dla samsunga musiałem przerabiać 1 slot żeby go usztywnić ....

Stąd może był ten kiepski wynik testu w chipie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie warto brać tego Samsunga 1.5 TB wyjdzie on gdzieś z przesyłka 370 zł głownie chodzi mi o magazyn a bym się pozbył ta barkę 1 TB z podpisu jak cos hm?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spędziłem parę godzin na testach f2eg 1TB (średni czas dostępu) w różnych warunkach mocowania.

AAM wyłączone.

 

Przykręcony na sztywno do obudowy: ~~ 15.3 ms (15.1 - 15.6)

Przykręcony poprzez "szyny" wyciszające pentagrama: ~~ 18 ms

Wsadzony w Scynthe QD - tu jest problem - rozrzut czasów 18 - 22 ms.

Wsadzony w koszyk z silikonowym mocowaniem -> łoj -> ~ 35ms, ale faktycznie żadne drgania nie przenoszą się na obudowę a i dysk ma spory zakres w jaki może "drgać".

 

Szkoda, że tak wypadł w SQD, gdyż w tej sytuacji SQD wisi pusty. Potrzebuję ten dysk na systemowy, przynajmniej na jakiś czas, więc te 3-7ms różnicy w czasie dostępu to za dużo.

 

Taki automat ma swoje wady i zalety. Gdyby dało się to wyłączyć byłoby super. A tak to mam pewne wątpliwości.

Jak jest AAM wyłączony to nie powinien robić takich numerów.

Wygląda na to, że w dysku są 2 równoległe mechanizmy zwalniania głowic. Jeden to AAM, drugi (niestety niezależny) jest sprzężony z czujnikiem wibracji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

odnośnie tego dziwacznego zjawiska z wibracjami (:lol:) może da się wyłączyć ten czujnik wibracji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kupiłem okazyjnie Samsunga HD502HI (500 GB/talerz, 5400 RPM), no i jestem zadowolony - dysk jest:

- bardzo cichy (wg producenta: 2,2 Bel - idle, 2,7 Bel - stress)

- bardzo chłodny (28°C - idle, 31°C - stress, 26°C - temp. w pokoju)

- szybki (porównywalny z Samsung/Seagate 250-320 GB/talerz, 7200 RPM)

 

PS: HDD zamocowany na sztywno (śrubki) do obudowy (bez wentylatora).

 

Dołączona grafika

Edited by m15m

Share this post


Link to post
Share on other sites

odnośnie tego dziwacznego zjawiska z wibracjami (:lol:) może da się wyłączyć ten czujnik wibracji?

wyłącz, to będzie 50+ms "na sztywno" :lol:

Dali ciała na maxa - aczkolwiek raczej da się to poprawić softem - może kolejne FW.... albo jeszcze kolejne... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poprawka tego poprzez FW bardzo by mnie ucieszyła.

Problem w tym, że zapewne to nie jest "problem" tylko "extra bonus".

W Codepodobnych obudowach może to i nawet się sprawdza.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli mimo fantastycznej ceny za 1TB (u mnie po 269) ten dysk nadaje sie tylko na magazyn , nie na system przez ten "ficzer". Szkoda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam na nim system i jest ok.

Co ciekawe Seagate Barakuda 11 500GB w Scynthe Quiet Drive bardziej "buczy" niż ten samsung na "golca", a chrobotanie głowic jest na podobnym poziomie, może Samsung odrobinę głośniej.

Więc jak ktoś wkręca go po prostu w obudowę i nie ma lekkiego świra na punkcie głośności / wyciszania to dysk jest ok.

 

Docelowo mam w planie exmisje seagate, zakup czegoś szybszego na system, bez takiego "ficzera" i wsadzenie obu dysków w SQD. Wtedy Samsung na magazyn z czasem dostępu ~~ 18 - 22s może sobie być. A że barka ma badsektory to nie bardzo mam ochotę stawiać na niej system.

Edited by Conti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm, takiej kombinacji nie sprawdzałem. W moim przypadku sqd "wisiał" na swoim zawieszeniu.

A faktycznie po prostu leżąc na dywanie dysk wypadł lepiej niż na mocowaniach "wiszących" za pośrednictwem gumy/silikonu.

Może w weekend będę miał ochotę jeszcze raz go wyciągnąć i wrzucić w ten sposób, aczkolwiek jakoś nie przeszkadza mi on. Bardziej irytuje mnie buczenie barki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziwne zjawisko, u mnie nie dość że w SQD to jeszcze na gąbce i czas mam 15,7ms

IMO jeśli dana sztuka jest dobrze wyważona to nie ma znaczenie czy wisi czy leży ;)

Problem jest wtedy gdy dysk sam wytwarza wibracje. Warto by też sprawdzić czy masz to samo FW co inni...

 

A co do AAM: ten system działa tak, że aktuator porusza się z mniejszymi przyspieszeniami -> wymaga również mniejszych momentów hamujących. Wyłączenie AAM powoduje zwiększenie wibracji generowanych przez aktuator.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kobian - masz 500-tkę. 1 talerz mniej, 2 głowice mniej, wg. specyfikacji cichszy, mniejszy pobór prądu -> a więc pewnie i mniej wibracji.

 

Mój to f2eg HD103SI, firmware: 1AG01118.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to już powoli ustalamy, że 500-tki nie mają tego problemu.

Proste wyjaśnienie -> połowa talerzy, połowa głowic, mniej hałasu, mniej wibracji.

 

Bardzo inetresuje mnie odzew kogoś, kto ma 103si -> 1 TB. Lub 154ui 1,5 TB.

Jak na razie z podobnym spostrzeżeniem odnośnie czasu dostępu jest elektronek - testował dysk 1,5 TB.

Share this post


Link to post
Share on other sites

HD103SI - firmware 1AG01118

Dysk leżący na gąbce - 21ms

Dysk w szynie na dyskie Chiefteca na sztywno w obudowie - 21ms :unsure:

 

U mnie jest on tylko jako magazyn więc nie robi mi to jakichś problemów :)

Edited by Lanc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko, czy te szyny nie zostawiają minimalnego luzu dla dysku ??

W szynach wyciszających pentagrama dysk musiałem na siłę wciskać w zatoke i przykręciłem go na maksa. Wydawało mi się, że absolutnie nie poddaje się jakimkolwiek wibracjom / szarpnięciom a i tak dysk zwolnił wyszukiwanie o 3ms - z 15 do 18ms.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Conti - pewnie masz rację z jednym talerzem itd. o tym nie pomyślałem, wibrację na pewno 1TB będzie miał większe.

Firmware mam taki sam 1AG01118

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam również 2 x F2 spięte w RAID1 ale mam pytanie. U Was podczas startu też wydają taki dziwny skrzeczący dźwięk ? Przez ułamek sec ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam również 2 x F2 spięte w RAID1 ale mam pytanie. U Was podczas startu też wydają taki dziwny skrzeczący dźwięk ? Przez ułamek sec ?

Tak. Zarówno przy starcie jak i wyłączeniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I od czasu do czasu takie popiskiwania podczas kopiowania czy tez instalacji ?

 

Jeszcze jedną rzecz zauważyłem ale nie wiem czy słusznie. Przykładowo podczas instalacji czegoś większego. Instalator slimaczy sie przez pierwsze sekundy potem jakby dostaje kopa... to wiąże się z tą zmianą prędkości z 5400 na 7200 ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

I od czasu do czasu takie popiskiwania podczas kopiowania czy tez instalacji ?

 

Jeszcze jedną rzecz zauważyłem ale nie wiem czy słusznie. Przykładowo podczas instalacji czegoś większego. Instalator slimaczy sie przez pierwsze sekundy potem jakby dostaje kopa... to wiąże się z tą zmianą prędkości z 5400 na 7200 ?

Te dyski nie maja zmiany predkosci obrotowej , to sa 5400 :

http://www.samsung.com/pl/consumer/detail/...odel_cd=HD502HI

To co w opisach na www sklepow pisza to bzdury.

 

(ps , taka ciekawostka - moj F1 ani nie piszczy , ani nie buczy , ani nie wibruje. Totalna cisza , a ponoc w F1 dysiorki popiskiwaly)

Edited by Firekage

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

Aktualności

Artykuły



×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.