kubolin Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) witam mam dylemat posiadam płytę pod am2+ i nie wiem jaki kupić procesor do niej komputer będzie mi służył do neta multimediów w weekend też do gier . na płycie jest ograniczenie że procesor może pobierać max 95w no i tu się nasuwa moje pytanie wytypowałem sobie trzy procesory AMD PHENOM 9750 QUAD COREAM2+95W,65NM AMD PHENOM 8750 TRIPLE CORE(AM2+,95W,65NM AMD ATHLON 64 7550 AM2 2,7GHz 3MB który z nich będzie najlepszy czy opłaca się inwestować w 4 rdzenie mam jeszcze jedno pytanie czy opłaca się inwestować w pamięci ddr2 1066mhz czy lepiej wsiąść 800 z góry dziękuję pozdrawiam Edytowane 5 Lutego 2009 przez kubolin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 podaj resztę kompa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
damikk Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 wzialbym athlona tylko ze 7750 podkrecisz go i bedzie szybszy niz te phenomy ja bym wzial 800 a jaki masz zasilacz i grafe do tego ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Autorze tematu, koniecznie podaj jaką masz karę graficzna, płytę główną, zasilacz (firma, model, moc) i pamięć. A także jaki budżet jesteś w stanie przeznaczyć na upgrade komputera Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolin Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) co do karty graficznej to na razie nie posiadam będzie to prawdopodobnie radeon 4870 ale to dopiero będę kupował w na przełomie maja i czerwca płyta to FOXCONN M61PMV kupiłem nówkę po okazyjnej cenie (jak jest z tą płytką jeżeli chodzi o podkręcanie bo wydaje mi się raczej że średnio) mój zasilacz to Chieftec 500W (GPS-500AB-A) pamięci ddr2 nie posiadam żadnych bo to przesiadka z s754 Edytowane 5 Lutego 2009 przez kubolin Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolin Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 czyli uważasz że AMD ATHLON 64 7550 będzie szybszy niż phenomy jeżeli chodzi o podkręcanie to co lepsze AMD ATHLON 64 7550 black edition czy AMD PHENOM 8750 black edition Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Pozwolę się wtrącić. Wyższe taktowanie uzyskasz kolego na 7550 Be, wydajność także będzie minimalnie wyższa (szacuje, że to może być ~5% szybciej), Phenoma 8750BE podkręcisz (na oko) o jakieś 100Mhz mniej. Ale ten ostatni ma 3 a nie 2 rdzenie, co oznacza znacznie wyższą wydajność w aplikacjach pod więcej niż 2 rdzenie - i ja bym na Twoim miejscu brał 8750BE. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolin Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 czyli lepiej Phenoma 8750BE jak uważacie wydaje mi się że inwestowanie w x4 nie opłaca się Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) Moim zdaniem, jedynym sensownym wyjściem jest kupno athlona X2 i późniejsza wymiana na PHenoma II x3, który powinien mieć TDP 95W i teoretycznie powinien śmigać na twojej płycie głównej ( jeśli masz bios z am2+ ) Edytowane 5 Lutego 2009 przez Stachuuu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolin Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 mam bios z am2+ czy PHenom II x3 działa z tą podstawką bo gdzieś słyszałem że tylko z am3 właściwie to mogę poczekać a na razie kupie tylko pamięci tylko poradźcie jakie jak myślicie jakie będą ceny tych phenomów 2 x3 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Miodnyj Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Pewnie stanieją. AMD chcąc ratować pozycję na rynku pewnie standardowo pociśnie po cenach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bonnou Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 czy PHenom II x3 działa z tą podstawką bo gdzieś słyszałem że tylko z am3 One chyba mają mieć wbudowane dwa kontrolery pamięci, DDR3 i DDR2, więc powinny być kompatybilne wstecz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 (edytowane) mam bios z am2+ czy PHenom II x3 działa z tą podstawką bo gdzieś słyszałem że tylko z am3 właściwie to mogę poczekać a na razie kupie tylko pamięci tylko poradźcie jakie jak myślicie jakie będą ceny tych phenomów 2 x3Pierwotnie AMD zapowiadało, że kontrolery ddr2 będą tylko w denebach 4x czyli 920 i 940. Obecnie jednak wszędzie piszą o tym , ze cała pierwsza seria phenomów II będzie kompatybilna z AM2+. w poniedziałek premiera trzyrdzeniowych PII 710 więc się dowiemy na pewno jak to ma się do rzeczywistości. Uwaga na początkowa cenę, AMD zapowiadało obniżki w marcu. Wszystko jeszcze oczywiście zależy jak się $ ustawi, ale już nie ma za dużo ruchu w górę, więc w końcu musi się posypać w dół. Kwestia ile i jak szybko? edit: testy PII x3 720 BE i od razu widać, że nowe phenomy x3 także mają kontroler ddr2 i będą działac na AM2+. Wydajność w większości testów na AM2+ z ramem 1066 i na AM3 z ramem 1600 bardzo podobna. Ale w jednym ddr3 dał wzrost wydajności. Edytowane 6 Lutego 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubolin Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 dobra to poczekam na premierę phenomów 2 x3 doradźcie mi jakieś pamięci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...