Skocz do zawartości
Gość Gumis1983

Jaki System

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Gumis1983

witam chcialbym poruszyc temat wyboru systemu do mojego pc zastanawiam sie nad vista x64 lub Windows XP Pro x64 (jesli istniej polskojezyczna wersjia) komp sluzy w glownej mieze domowym obowiazka (graniu , ogladaniu filmow,zdiec serfowaniu po necie ) co do moje sprzetu mam

plyte gł. asus p5b

E5200

Ocz 2x2giga

GF 9600gt

wyppowiedzicie sie co do visty i xp poradzcie na co uwazac itp pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polskojęzycznego XP 64 bit niestety nie ma. I pewnie nie będzie. Można go spolszczyć, ale nie będzie to 100%.

Co do Visty, to nie chcę się wypowiadać, bo bawiłem się nią bardzo krótko. I raczej nie wrócę - szczególnie że Win 7 w drodze i będzie lepszy (oby).

Bardzo dobrze działają za to 64 bitowe dystrybucje Linuxa. I wcale nie są skomplikowane w obsłudze.

Zawsze możesz spróbować postawić sobie na komputerze tandem 2 systemów - do gier Windows (ze wskazaniem na XP - no chyba że DirectX 10 ci w głowie, choć z tą karta nie radzę), a do internetu, zdjęć czy filmów - Linux (jest po prostu bezpieczniejszy niż Windowsy).

Pozostaje czekać na Win 7.

Edytowane przez swiety benito

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wyłączaniu zaraz po instalacji kontroli konta użytkownika i zainstalowaniu odpowiednich poprawek (bez SP1 nie masz co marzyć), vista działa u mnie dużo wydajniej i szybciej od xp. Oczywiście 80% sukcesu to odpowiednia konfiguracja, pozostałe 20% to sprzęt i podejście uzytkownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój komp też jest obsługiwany przez Viste x64 HP i nie mam podstaw do narzekania. 4GB ramu jest, E2160 w okolicach 2,7GHz i jest fajnie. Fakt, że przy tym konfigu XP odrobinę szybciej chodzi, ale przy małej zabawie z usługami, rejestrem i jest bardzo fajnie.. I ładnie

Na Twoim miejscu,gdybym miał do wyboru kupno systemu, to primo x64 a secundo - czekałbym do Win7. Bardzo fajnie działa - jest szybszy niż moja Vista a jeszcze nic z nim nie kombinowałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na swoim lapku używam Visty 64 bit i jak na razie nie mam z nią żadnych problemów. Po wyłączeniu niepotrzebnych usług dodatkowo zwolniło się trochę ramu i jest dobrze. Ale jak masz zamiar kupować to ja na twoim miejscu bym poczekał na win7 - może będzie lepszy niż vista.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

tak tyle ze ta 7 co jest dostepna to beta pozatym obecnie kazdy mowi ze ona jest lepsza od visty lecz malo kto mysli o 7 jesli ja zakoncza i dozuca kupe dodatków w tedy 7 moze byc bardziej mulaca system niz vista tak slyszalem a co do linuxa to w zyciu go na oczy nie widzialem i nie wiem nawet z kad mam sterowniki pobrac moge dla sprawdzenia zainstalowac go sobie na laptopie i sprawdzic czy bedzie mi pasowal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak chcesz zaczynać przygodę z systemem, którego na oczy nie widziałeś (tutaj Linux) to radzę zacząć od instalacji na komputerze stacjonarnym a nie laptopie. Na stacjonarce z nowymi dystrybucjami nie ma większych problemów ze sterownikami a na lapku może być gorzej .... wifi, bluetooth, panele-nie-panele .... radziłbym się wcześniej z tym zapoznać.

Jeśli o Win7 chodzi to Microsoft zaczął rozumieć, że napakowanie systemu zbędnymi dodatkami, nieużywanymi od x lat sterownikami czy różnymi funkcjami i strukturami niepotrzebnie podnosi wymagania systemu i poważnie spowalnia jego pracę. Win7 będzie bardzo odchudzony w stosunku do Visty i stąd jego niższe wymagania i większa szybkość działania. Z zakupem systemu Windows radzę się wstrzymać do "siódemki".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

poczekam na 7 i ja zakupie to co mowisz ma sens ale teraz musze na czyms pracowac i ten problem rozwiazac

a swoja droga czy termin premiery 7 jest juz wiadomy i czy bedzie ona x64 i czy jest ktos kto obecnie na niej pracuje bym chcial z ta osoba porozmawiac i dowiedziec sie czegos o tym systemie jesli bedzie taka osoba chetna zapraszam moje gg 3464462

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Imho też wstrzymałbym się do 7, a jeśli już musiałbym wybierać pomiędzy XP64 i Vistą wybrałbym XP..używałem tego systemu (w sumie to nadal siedzi na hdd na awaryjnej partycji ;)) po nieudanym związku z Vistą do której nijak się nie mogłem przekonać. Problemem mogą być tylko sterowniki, o które czasami ciężko (ile ja się nasiedziałem, żeby drivery do jakiejś śmiesznej drukarki hp kumpla znaleźć Oo), ale oprócz tego bardzo dobry system..

edit..

masz topic o becie 7, poczytaj ;)..osobiście używam jako głównego os'u od premiery..praktycznie bez problemów (nie licząc niektórych gier, ale to normalne - choroba wieku dziecięcego ;)).

Edytowane przez raven_88

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

a co do 7 z kad ja moge obecnie pobrac i w jakim ona jezyku jest czy jest jakas probka czy pirat na wyprobowanie ja viste mam na lapie i podoba mi sie wyglad troszke denerwuje jej czas ladowania i wyskakujace okienaka zadajace jakiegos potwierdzenia itp ale mozna przebolec milo mi sie pracuje na niej a wracajac do tematu 7 wdziecczny bym byla za podeslanie jakiegos linku do niej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wyskakujące okienka proszące o potwierdzenie to Kontrola Konta Użytkownika, która powinna być wyłączona zaraz po instalacji systemu ! Powód ? Otóż wspomniana funkcja blokuje dostęp wielu aplikacjom oraz sterownikom do rejestru systemowego i niektórych zasobów dysku (między innymi utrudnia niepodpisanym sterownikom dostęp do pliku wymiany) . Skutki ? Destabilizacja systemu po instalacji sterowników (które w 90% na świecie NIE SĄ podpisane cyfrowo, bo to najzwyklejsza zachcianka Microsoftu, na którą nie wszystkich stać), dochodzi często do NIEMOŻNOŚCI zainstalowania sterowników (najczęściej ATI/AMD, instalacja po prostu zatrzymuje się i amen, stoi do nieskończoności co zmusza do hard resu i często powoduje uszkodzenie systemu), przez włączoną Kontrolę Konta Użytkownika po prostu niektóre programy nie mogą się uruchomić.

To po pierwsze .... a po drugie podstawa to SP1 do Visty, który bardzo ją usprawnia pod kątem spójności, stabilności i szybkości działania.

Do użytkowników, którzy narzekają wyżej na działanie Visty : 80% sukcesu to poprawna instalacja i konfiguracja systemu, na dzień dzisiejszy jest bardzo mały odsetek urządzeń, które nie mają kompatybilnego sterownika (przeglądając zasoby internetu, a robię to często jako serwisant, nie zdarzyło mi się jeszcze nie znaleźć potrzebnego softu). Jeśli chodzi o gry, to większość starszych tytułów doczekało sie już odpowiednich patchy (między innymi stosuje je Rockstar, EA, Microsoft (wiadomo), Blizzard i wielu innych poważnych wytwórców).

Pozostałe 20% sukcesu to sam sprzęt. Jeśli ktoś instaluje Vistę na sprzęcie klasy Celeron D, 1Gb DDR i grafa pokroju X700 to życzę powodzenia. Vista była, jest i będzie wymagająca, tak samo jak każdy nowy system, w porównaniu do poprzednika (przypomnijcie sobie przesiadki ludzkości z Win98 na XP .... było jeszcze więcej narzekań niż na Vistę teraz).

To tyle.

Edytowane przez BuMeL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na lapku miałem do wyboru Xp czy Vista i po wyprobowaniu obu zainstalowałem Vistę x64 i nie narzekam aczkolwiek trzeba odpowiednio skonfigurować system po instalacji ale na nowszym sprzęcie śmiga aż miło, zero problemów z grami czy softem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Gumis1983

[z kad moge pobrac windowsa 7 na wyprobowanie wie ktos moze??

a juz mam szkoda ze nie jest po polsku poczekam na wydanie ostateczne moze zeczywiscie byc lepszy od visty oby nasze oczekiwania nie rozwialy sie wraz z premiera tego systemu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi