Gość Gumis1983 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 witam chcialbym poruszyc temat wyboru systemu do mojego pc zastanawiam sie nad vista x64 lub Windows XP Pro x64 (jesli istniej polskojezyczna wersjia) komp sluzy w glownej mieze domowym obowiazka (graniu , ogladaniu filmow,zdiec serfowaniu po necie ) co do moje sprzetu mam plyte gł. asus p5b E5200 Ocz 2x2giga GF 9600gt wyppowiedzicie sie co do visty i xp poradzcie na co uwazac itp pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
swiety benito Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) Polskojęzycznego XP 64 bit niestety nie ma. I pewnie nie będzie. Można go spolszczyć, ale nie będzie to 100%. Co do Visty, to nie chcę się wypowiadać, bo bawiłem się nią bardzo krótko. I raczej nie wrócę - szczególnie że Win 7 w drodze i będzie lepszy (oby). Bardzo dobrze działają za to 64 bitowe dystrybucje Linuxa. I wcale nie są skomplikowane w obsłudze. Zawsze możesz spróbować postawić sobie na komputerze tandem 2 systemów - do gier Windows (ze wskazaniem na XP - no chyba że DirectX 10 ci w głowie, choć z tą karta nie radzę), a do internetu, zdjęć czy filmów - Linux (jest po prostu bezpieczniejszy niż Windowsy). Pozostaje czekać na Win 7. Edytowane 5 Lutego 2009 przez swiety benito Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Po wyłączaniu zaraz po instalacji kontroli konta użytkownika i zainstalowaniu odpowiednich poprawek (bez SP1 nie masz co marzyć), vista działa u mnie dużo wydajniej i szybciej od xp. Oczywiście 80% sukcesu to odpowiednia konfiguracja, pozostałe 20% to sprzęt i podejście uzytkownika. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D.rek Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Mój komp też jest obsługiwany przez Viste x64 HP i nie mam podstaw do narzekania. 4GB ramu jest, E2160 w okolicach 2,7GHz i jest fajnie. Fakt, że przy tym konfigu XP odrobinę szybciej chodzi, ale przy małej zabawie z usługami, rejestrem i jest bardzo fajnie.. I ładnie Na Twoim miejscu,gdybym miał do wyboru kupno systemu, to primo x64 a secundo - czekałbym do Win7. Bardzo fajnie działa - jest szybszy niż moja Vista a jeszcze nic z nim nie kombinowałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
benq2006 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Ja na swoim lapku używam Visty 64 bit i jak na razie nie mam z nią żadnych problemów. Po wyłączeniu niepotrzebnych usług dodatkowo zwolniło się trochę ramu i jest dobrze. Ale jak masz zamiar kupować to ja na twoim miejscu bym poczekał na win7 - może będzie lepszy niż vista. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 tak tyle ze ta 7 co jest dostepna to beta pozatym obecnie kazdy mowi ze ona jest lepsza od visty lecz malo kto mysli o 7 jesli ja zakoncza i dozuca kupe dodatków w tedy 7 moze byc bardziej mulaca system niz vista tak slyszalem a co do linuxa to w zyciu go na oczy nie widzialem i nie wiem nawet z kad mam sterowniki pobrac moge dla sprawdzenia zainstalowac go sobie na laptopie i sprawdzic czy bedzie mi pasowal Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Jak chcesz zaczynać przygodę z systemem, którego na oczy nie widziałeś (tutaj Linux) to radzę zacząć od instalacji na komputerze stacjonarnym a nie laptopie. Na stacjonarce z nowymi dystrybucjami nie ma większych problemów ze sterownikami a na lapku może być gorzej .... wifi, bluetooth, panele-nie-panele .... radziłbym się wcześniej z tym zapoznać. Jeśli o Win7 chodzi to Microsoft zaczął rozumieć, że napakowanie systemu zbędnymi dodatkami, nieużywanymi od x lat sterownikami czy różnymi funkcjami i strukturami niepotrzebnie podnosi wymagania systemu i poważnie spowalnia jego pracę. Win7 będzie bardzo odchudzony w stosunku do Visty i stąd jego niższe wymagania i większa szybkość działania. Z zakupem systemu Windows radzę się wstrzymać do "siódemki". Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 poczekam na 7 i ja zakupie to co mowisz ma sens ale teraz musze na czyms pracowac i ten problem rozwiazac a swoja droga czy termin premiery 7 jest juz wiadomy i czy bedzie ona x64 i czy jest ktos kto obecnie na niej pracuje bym chcial z ta osoba porozmawiac i dowiedziec sie czegos o tym systemie jesli bedzie taka osoba chetna zapraszam moje gg 3464462 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raven_88 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) Imho też wstrzymałbym się do 7, a jeśli już musiałbym wybierać pomiędzy XP64 i Vistą wybrałbym XP..używałem tego systemu (w sumie to nadal siedzi na hdd na awaryjnej partycji ;)) po nieudanym związku z Vistą do której nijak się nie mogłem przekonać. Problemem mogą być tylko sterowniki, o które czasami ciężko (ile ja się nasiedziałem, żeby drivery do jakiejś śmiesznej drukarki hp kumpla znaleźć Oo), ale oprócz tego bardzo dobry system.. edit.. masz topic o becie 7, poczytaj ;)..osobiście używam jako głównego os'u od premiery..praktycznie bez problemów (nie licząc niektórych gier, ale to normalne - choroba wieku dziecięcego ;)). Edytowane 5 Lutego 2009 przez raven_88 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 a co do 7 z kad ja moge obecnie pobrac i w jakim ona jezyku jest czy jest jakas probka czy pirat na wyprobowanie ja viste mam na lapie i podoba mi sie wyglad troszke denerwuje jej czas ladowania i wyskakujace okienaka zadajace jakiegos potwierdzenia itp ale mozna przebolec milo mi sie pracuje na niej a wracajac do tematu 7 wdziecczny bym byla za podeslanie jakiegos linku do niej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 (edytowane) Wyskakujące okienka proszące o potwierdzenie to Kontrola Konta Użytkownika, która powinna być wyłączona zaraz po instalacji systemu ! Powód ? Otóż wspomniana funkcja blokuje dostęp wielu aplikacjom oraz sterownikom do rejestru systemowego i niektórych zasobów dysku (między innymi utrudnia niepodpisanym sterownikom dostęp do pliku wymiany) . Skutki ? Destabilizacja systemu po instalacji sterowników (które w 90% na świecie NIE SĄ podpisane cyfrowo, bo to najzwyklejsza zachcianka Microsoftu, na którą nie wszystkich stać), dochodzi często do NIEMOŻNOŚCI zainstalowania sterowników (najczęściej ATI/AMD, instalacja po prostu zatrzymuje się i amen, stoi do nieskończoności co zmusza do hard resu i często powoduje uszkodzenie systemu), przez włączoną Kontrolę Konta Użytkownika po prostu niektóre programy nie mogą się uruchomić. To po pierwsze .... a po drugie podstawa to SP1 do Visty, który bardzo ją usprawnia pod kątem spójności, stabilności i szybkości działania. Do użytkowników, którzy narzekają wyżej na działanie Visty : 80% sukcesu to poprawna instalacja i konfiguracja systemu, na dzień dzisiejszy jest bardzo mały odsetek urządzeń, które nie mają kompatybilnego sterownika (przeglądając zasoby internetu, a robię to często jako serwisant, nie zdarzyło mi się jeszcze nie znaleźć potrzebnego softu). Jeśli chodzi o gry, to większość starszych tytułów doczekało sie już odpowiednich patchy (między innymi stosuje je Rockstar, EA, Microsoft (wiadomo), Blizzard i wielu innych poważnych wytwórców). Pozostałe 20% sukcesu to sam sprzęt. Jeśli ktoś instaluje Vistę na sprzęcie klasy Celeron D, 1Gb DDR i grafa pokroju X700 to życzę powodzenia. Vista była, jest i będzie wymagająca, tak samo jak każdy nowy system, w porównaniu do poprzednika (przypomnijcie sobie przesiadki ludzkości z Win98 na XP .... było jeszcze więcej narzekań niż na Vistę teraz). To tyle. Edytowane 5 Lutego 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hill70 Opublikowano 5 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Lutego 2009 Ja na lapku miałem do wyboru Xp czy Vista i po wyprobowaniu obu zainstalowałem Vistę x64 i nie narzekam aczkolwiek trzeba odpowiednio skonfigurować system po instalacji ale na nowszym sprzęcie śmiga aż miło, zero problemów z grami czy softem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Gumis1983 Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 [z kad moge pobrac windowsa 7 na wyprobowanie wie ktos moze?? a juz mam szkoda ze nie jest po polsku poczekam na wydanie ostateczne moze zeczywiscie byc lepszy od visty oby nasze oczekiwania nie rozwialy sie wraz z premiera tego systemu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...