kavoo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Moze to pytanie bedzie troche lamerskie :oops:, ale coz... nigdy nie zawracalem sobie glowy zasilaczem, a gdy przyszla pora zeby wreszcie cos stabilnego wsadzic do budy, wychodza braki doswiadczenia :wink: Zasilka generalnie jest super, jestem z niej zadowolony na maxa (co prawda bardziej bylbym zadowolony z True480, ale kasssa :wink:). Nie jestem tylko pewien, czy wszystko podlaczylem jak trzeba. Po podlaczeniu Fan Sensora do gniazdka PWR Fan na plycie Magic Health zeznaje na czerwono, ze obroty wiatraka w zasilce sa zdecydowanie za niskie (ok. 1300 rpm). Teraz tak... oprocz kabelka Fan Sensor (http://www.antec-inc.com/images/3pinfansensor.jpg) jest tez kabelek Fan Only Connector (http://www.antec-inc.com/images/fanonly.jpg). Czy ja dobrze czaje, ze ten kabel Fan Only trzeba podlaczyc do jakiegos zrodla zasilania wychodzacego z zasilacza? Troche wydaje mi sie to dziwne, zeby wiatrak zamontowany fabrycznie w zasilaczu nie mial od razu zrobionego zasilania wewnatrz zasilacza, ale te ok. 1300 rpm wyglada mi tak, jakby wiatrak na dolnej sciance nie byl zasilany, a jedynie krecil sie pasywnie pod wplywem przeplywu powietrza, ktory wymusza zewnetrzny wiatrak wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze na zewnatrz obudowy. Jak powiedzialem - nie mialem w reku do tej pory zasilacza z prawdziwego zdarzenia, wiec jesli lamerze to nie bijcie :wink: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Co do obrotów wentylatora... musisz mocno obciążyć ten zasilacz (vide athlon > 2ghz + jakiś mocny raden / geforce5800 + duzo dyskow + prime do tego wszystkiego) żeby sie nagrzał - wtedy będzie sie kręcic szybciej .te 1300 rpm jest ok i sie nie sugeruj tym że płyta pokazuje Ci że to źle - zasilacz sie nie popsuje. Kabelek FAN-only masz rozjasniony w instrukcji ktora miales w pudelku jesli nabyles zasilacz z jakiegos pewnego zrodla, jesli nie to: Jak zauwazyles brakuje tam kabelkow z linia 5V a jest przewod udajacy 12V. Tak naprawde w tym kabelku napiecie masz takie, jakim sterowane sa wentylatory w zasilaczu. Wtyczką tą zasilasz więc inne wentylki w budzie (wdmuch/wydmuch) - i sobie wolno się kręcą, jak w zasilaczu będzie cieplej (w lato choćby) to one też przyspieszą. Nie próboj tylko wtykać tej wtyczki w jakieś urządzenie typu CDROM/HDD bo spalisz je. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 O to, ze zasialcz sie popsuje przez te niskie obroty to sie nie martwie, ale szczerze mowiac liczylem na troche szybsze obroty wiatraka zeby mi lepiej ciagnal cieple powietrze ze srodka :roll: A urzadzen troche mam... 2xhdd, dvd, cdrw, GF3, dekoder mpeg-2, siecioofka pci (lan onboard nie kwapi sie do bezkonfliktowej wspolpracy z chello), i to wszystko w budzie midi, wiec procek przy chlodzeniu zwyklym V7+ troche sie grzeje (otwarta obudowa ok. 45 st., zamknieta 48-49 st. - temp. mierzona po przeleceniu calego 3dmarka2003). Nie da sie go jakos nieinwazyjnie przyspieszyc? :wink: Halas mnie nie martwi, i tak glosniejszy od V7+ nie bedzie :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Co do tego przeznaczenia kabla Fan Only - dzieki, w takim ukladzie do niego podepne dodatkowego Zalmana 80mm ktorego mam pod zasilaczem (na wysokosci proca) przykreconego do obudowy. Aktualnie ma urlop, bo w PWR Fan wpialem sensor od zasilki a do Chassis Fan kabel od Zalmana nie siega... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 To zamień miejscami kabelki chassis <> pwr fan. Z anteca przecież długi kabel PWR Fan wychodzi :) Co do próby zwiększenia obrotów - wydaje mi sie nie łatwego sposobu nie ma. Chyba że rozkręcisz zasilacz, odepniesz wentylek od płyty głownej zasilacza (bo jest z wtyczką, kulturalnie), zrobisz małe obejście i podłaczysz na stale pod 12V. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kavoo Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Hehe dlatego wlasnie napisalem - "nieinwazyjnie" :wink: Az takiej zabawy nie planuje, wczoraj mi go kurier z Komputronika przywiozl wiec nie bede kombinowal, bo jest zaplombowany. A 3 lata gwarancji sa dla mnie wazniejsze niz wieksze obroty wiatraka :) Ale wpadlem na inny pomysl. Przerobie wtyczke od tego Zalmana na duza i podepne go do tego kabla Fan Only. Dodatkowo wyrzne dziurke :wink: w gornej sciance obudowy na Zalmana 120mm i tez go do tego kabla podepne (mozna do niego 2 wiatraki podlaczyc). W ten sposob bede mial 3 wiatraki wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace cieplo z obudowy, ktorych obroty (zgodnie z tym co mowisz) beda w razie potrzeby regulowane przez zasilke :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pmp Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Tylko sprawdz czy Twoj zalman 120mm zastartuje od 5,6V bo mniej wiecej tyle na starcie pojawia sie w TruePower'ach z tego co pomierzyłem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...