Skocz do zawartości
kavoo

Antec True330 - pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Moze to pytanie bedzie troche lamerskie :oops:, ale coz... nigdy nie zawracalem sobie glowy zasilaczem, a gdy przyszla pora zeby wreszcie cos stabilnego wsadzic do budy, wychodza braki doswiadczenia :wink:

Zasilka generalnie jest super, jestem z niej zadowolony na maxa (co prawda bardziej bylbym zadowolony z True480, ale kasssa :wink:). Nie jestem tylko pewien, czy wszystko podlaczylem jak trzeba.

Po podlaczeniu Fan Sensora do gniazdka PWR Fan na plycie Magic Health zeznaje na czerwono, ze obroty wiatraka w zasilce sa zdecydowanie za niskie (ok. 1300 rpm). Teraz tak... oprocz kabelka Fan Sensor (http://www.antec-inc.com/images/3pinfansensor.jpg) jest tez kabelek Fan Only Connector (http://www.antec-inc.com/images/fanonly.jpg). Czy ja dobrze czaje, ze ten kabel Fan Only trzeba podlaczyc do jakiegos zrodla zasilania wychodzacego z zasilacza?

Troche wydaje mi sie to dziwne, zeby wiatrak zamontowany fabrycznie w zasilaczu nie mial od razu zrobionego zasilania wewnatrz zasilacza, ale te ok. 1300 rpm wyglada mi tak, jakby wiatrak na dolnej sciance nie byl zasilany, a jedynie krecil sie pasywnie pod wplywem przeplywu powietrza, ktory wymusza zewnetrzny wiatrak wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>acy powietrze na zewnatrz obudowy.

Jak powiedzialem - nie mialem w reku do tej pory zasilacza z prawdziwego zdarzenia, wiec jesli lamerze to nie bijcie :wink: Dołączona grafikaDołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do obrotów wentylatora... musisz mocno obciążyć ten zasilacz (vide athlon > 2ghz + jakiś mocny raden / geforce5800 + duzo dyskow + prime do tego wszystkiego) żeby sie nagrzał - wtedy będzie sie kręcic szybciej .te 1300 rpm jest ok i sie nie sugeruj tym że płyta pokazuje Ci że to źle - zasilacz sie nie popsuje.

Kabelek FAN-only masz rozjasniony w instrukcji ktora miales w pudelku jesli nabyles zasilacz z jakiegos pewnego zrodla, jesli nie to:

Jak zauwazyles brakuje tam kabelkow z linia 5V a jest przewod udajacy 12V. Tak naprawde w tym kabelku napiecie masz takie, jakim sterowane sa wentylatory w zasilaczu. Wtyczką tą zasilasz więc inne wentylki w budzie (wdmuch/wydmuch) - i sobie wolno się kręcą, jak w zasilaczu będzie cieplej (w lato choćby) to one też przyspieszą.

Nie próboj tylko wtykać tej wtyczki w jakieś urządzenie typu CDROM/HDD bo spalisz je.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O to, ze zasialcz sie popsuje przez te niskie obroty to sie nie martwie, ale szczerze mowiac liczylem na troche szybsze obroty wiatraka zeby mi lepiej ciagnal cieple powietrze ze srodka :roll:

A urzadzen troche mam... 2xhdd, dvd, cdrw, GF3, dekoder mpeg-2, siecioofka pci (lan onboard nie kwapi sie do bezkonfliktowej wspolpracy z chello), i to wszystko w budzie midi, wiec procek przy chlodzeniu zwyklym V7+ troche sie grzeje (otwarta obudowa ok. 45 st., zamknieta 48-49 st. - temp. mierzona po przeleceniu calego 3dmarka2003).

Nie da sie go jakos nieinwazyjnie przyspieszyc? :wink: Halas mnie nie martwi, i tak glosniejszy od V7+ nie bedzie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do tego przeznaczenia kabla Fan Only - dzieki, w takim ukladzie do niego podepne dodatkowego Zalmana 80mm ktorego mam pod zasilaczem (na wysokosci proca) przykreconego do obudowy. Aktualnie ma urlop, bo w PWR Fan wpialem sensor od zasilki a do Chassis Fan kabel od Zalmana nie siega...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zamień miejscami kabelki chassis <> pwr fan. Z anteca przecież długi kabel PWR Fan wychodzi :)

Co do próby zwiększenia obrotów - wydaje mi sie nie łatwego sposobu nie ma. Chyba że rozkręcisz zasilacz, odepniesz wentylek od płyty głownej zasilacza (bo jest z wtyczką, kulturalnie), zrobisz małe obejście i podłaczysz na stale pod 12V.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe dlatego wlasnie napisalem - "nieinwazyjnie" :wink:

Az takiej zabawy nie planuje, wczoraj mi go kurier z Komputronika przywiozl wiec nie bede kombinowal, bo jest zaplombowany. A 3 lata gwarancji sa dla mnie wazniejsze niz wieksze obroty wiatraka :)

Ale wpadlem na inny pomysl. Przerobie wtyczke od tego Zalmana na duza i podepne go do tego kabla Fan Only. Dodatkowo wyrzne dziurke :wink: w gornej sciance obudowy na Zalmana 120mm i tez go do tego kabla podepne (mozna do niego 2 wiatraki podlaczyc). W ten sposob bede mial 3 wiatraki wydmu<span style="color:red;">[ciach!]</span>ace cieplo z obudowy, ktorych obroty (zgodnie z tym co mowisz) beda w razie potrzeby regulowane przez zasilke :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...