Skocz do zawartości
Darnok666

Niechciana Grupa Robocza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczow. Jestem posiadaczem routera Linksys WRT54GC i dzisiaj w grupach roboczych pokazala mi sie obca grupa WORKSGROUP w ktorej jest obcy komputer. Moja grupa nazywa sie po prostu GRUPA w ktorej sa 2 moje komputery. Co to moze byc i skad sie to wzielo prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zabezpieczeniem nie do przejscia bedzie wylaczenie wifi (jesli oczywiscie nie korzystasz bezprzewodowo)

edit: romek-o byl szybszy :D

uprzedzajac nastepne pytanie ;) aby wylaczyc musisz sie zalogowac do panelu kontrolnego (czy jak to sie fachowo nazywa)... najczesciej wystarczy wpisac w przegladarce adres 192.168.1.1 i pojawia sie wtedy okienko do wpisania loginu i nazwy uzytkownika... wpisujesz nazwe admin i haslo admin i powinno przejsc o ile wczesniej nie zmieniles (jak nie to sprobuj samo haslo bez loginu)... Dalej to juz tylko mniejwiecej moge powiedziec bo mam tp-linka:/

u mnie wyglada to tak - sprobuj znalezc cos podobnego i ustawic na disabled lub deactivated

Dołączona grafika

Edytowane przez domban214

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uprzedzając jeszcze następne pytanie, zaloguj się na router (192.168.1.1) wejdz w zakładke Wireless , potem "Basic Wirelesss settings" i w opcji "Wireless Network Mode:" wybierz disabled, zapisz zmiany i w tym momencie wyłączyłes wifi i już nie będziesz miał niechcianej grupy toboczej a twój sąsiad przestanie korzystać z darmowego internetu

screen z wyżej wymienionymi opcjami

Dołączona grafika

Edytowane przez romek-o

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie ma u mnie opcji 'Disabled' w 'Mode network settings' jest tylko 'B-Only' i 'G-Only'. Ale w opcjach 'Wireless MAC Filter' wlaczylem 'Access Restrictions' i odchaczylem 'Permit PCs listed below to access the wireless access' nie podajac zadnych adresow MAC. Czy to poskutkuje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi