Polar Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Caviar Blue 6400aaks To będzie najgłośniejszy element. Drugim będzie zasilacz, sposób montażu też ma wpływ. Trzecie będą pozostałe wentylatory. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 obudowy chiefteca odpadaja odrazu bo zadna nigdy nie bedzie cicha - to najgorszy syf na rynku pod tym wzgledemBrednia totalna. Standardowe szyny z chieftec tłumią lepiej wibracje niż scytche disk stabilizer II , a scytche disk stabilizer II tłumi lepiej wibracje niż dysk przykręcony bezpośrednio w zatoce 3,5" w przeciętnej obudowie (np. jakiś modecom). W chieftec przy jednym wentylu można uzyskać bardzo niskie temp. (przemyślany obieg powietrza). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) No jeszcze tego brakowało, żebyś E57 wydał 500zł na świetnie wentylowaną obudowę + dodatkowe pewnie ze 150 na kontroler i teraz ograniczał liczbę wentylatorów w imię jakieś manii antywentylatorowej. Kompletne nieporozumienie. Zamontowałbyś i 15 S-Flexów, które skręciłbyś do 600rpm i tak czy siak albo Ci dysk zagłuszy albo w ogóle komputera nie usłyszysz. Scythe S-Flex SFF21F (1600rpm) to do Kaze Master chyba najlepszy wentylator. Pisałem Ci już, że można go ograniczyć do 600rpm i wtedy nawet najbardziej uczuleni na hałas nie mają powodów do narzekań. O opcji wyłączania w razie czego nie wspominam nawet. Istotnie, możesz nie montować wentylatora dmuchającego w dolnej komorze na zasilacz. On tam jest, jak się domyślam, po to, żeby poprawić przepływ powietrza w dolnym koszyku na dyski. Skoro jednak z niego rezygnujesz to wentylator za koszykiem potrzeby nie jest. Resztę miejsc pod wentylatory (tj. 1,6,3,4) nie wahaj się wykorzystać. Możesz nota bene sobie potem sprawdzić, wyłączając poszczególne wentylatory poprzez Kaze Master, w jaki sposób kształtują się Twoje temperatury w zależności od ich pracy. Pasywne chłodzenie procesora sobie również odpuść - jak założysz na schładzacz S-Flexa, który kręci się z prędkością 600rpm to nie zrobi Ci to żadnej różnicy, bo i tak go nie usłyszysz (pomijam przykładanie ucha do piasty wirnika). Temperatury na procesorze będziesz z kolei miał znacznie niższe. Poza tym w razie, gdybyś potem np. w czasie gry chciał wykorzystać moc podkręconego procesora to zawsze masz olbrzymi potencjał pod pokrętłem do wykorzystania. Pasywne chłodzenie czy ustawiony na stałe na niskie obroty wentylator to zupełnie zbędne ograniczanie sobie pola manewru. To nie jest kwestia obawy o cokolwiek, tylko możliwości, jakie sobie po prostu ograniczysz. Mając cztery S-Flexy SFF21F + chłodzenie procesora i Kaze Master masz i ciszę i wydajność. Zanim zaczniesz pakować dyski do SQD uruchom wszystko i zobacz, co najbardziej Ci przeszkadza, jeśli chodzi o głośność całego zestawu. obudowy chiefteca odpadaja odrazu bo zadna nigdy nie bedzie cicha - to najgorszy syf na rynku pod tym wzgledem (...) obudowa musi byc masywna i bardzo sztywna nie wpadajaca w wibracje... Obawiam się, że jedno zdanie zaprzecza drugiemu. Chiefteci to jedne z nielicznych obudów na rynku ze stalą 1mm. Są zatem bardzo masywne i sztywne. Chieftec jest wg mnie słaby z innego powodu - ma przeważnie kompletnie spapraną wentylację. by miec cisze musisz miec jak najmniej ruchomych elementow - czyli mnie wiatrakowMit. Można mieć i 1000 wentylatorów i ich nie usłyszeć. Wystarczy, żeby miały odpowiednie łożysko, silnik i niskie obroty. Takich zaś na rynku jest już trochę. bo referent (w HD4850) jest debilnie zaprojektowanyTo jest dobry przykład jak bardzo ograniczanie wentylacji może być przykre dla użytkownika. Zdjęcie referencyjnego chłodzenia i puszczenie pasywnie lub z minimalnym nawiewem tej karty to proszenie się o kłopoty. Pozdrawiam P.S. Ajeto75 wykorzystał gotowy, stalowy filtr, jakich wiele na rynku: http://www.cooling.pl/grill-filtr-z-siatka...odukt,1198.html Jeśli wentylatory 3 i 4 będą odsysały powietrze, a 1 i 6 zasysały to nie musisz tego kupować. Masz przecież filtry pod przednim panelem. Edytowane 10 Lutego 2009 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Można mieć i 1000 wentylatorów i ich nie usłyszeć. Zakładając że każdy z tych 1000 wentylatorów będzie tak samo hałasować to dla 1000 sztuk przyrost głośności będzie równy dokładnie 30dB. Podwojenie głośności subiektywnie następuje po każdych 10dB. ΔL = 10 log n [dB] gdzie: n – ilość źródeł dźwięku o takim samym poziomie mocy akustycznej ΔL – przyrost głośności Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jinxed Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Prosze wybaczyc ze sie podlacze tamatu ale jaka obudowe byscie wybrali tak do 900 zl aby byl;o w niej duzo przestrzeni i dobra wentylacja i cisza. SPrzet dla ktorego ja potzrebuje to quad 9650 \ bedzie OC, 3 x hdd , gtx 285, zasilka BQ dark power 650. Z gory dziekuje za pomoc.Myslalem nad Cooler Master Cosmos ale po przeczytaniu opini chyba jednak z niej zrezygnuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 ostatecznie, zamawiam dzisiaj lub jutro 4 S-Flex'y SFF21F, panel Kaze Master Ace 5'25'', i chłodzenie CPU. Co do chłodzenia CPU to póki co jestem zdecydowany NH-U12P. Chyba, że jest sens kombinowania i zakładania TRUE + NF-P12/S-Flex ? Co do rozmieszczenia wentylatorów to będą 3 lub 4 tak jak napisał Labovsky. Muszę przemyśleć tylko sens zakładania wentylatora nr. 6, który ma podawać chłodne powietrze do zasilacza. Zasilacz powinien sobie poradzić sam ze sobą, skoro w innych obudowach gdzie jest u góry, robi częściowo za wyciąg chłodząc się ciepłym a nie zimnym powietrzem jak to jest w moim przypadku. @ Jinxed - jeżeli nie masz ograniczenia "wymiarowego", tak jak ja, możesz przemyśleć Lian Li PC-A70/71, Zalmana GS1000, lub nawet Silverstone FT01B. W tym temacie była już o nich mowa, ja odrzuciłem je ponieważ nie miałem na nie miejsca. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Labovsky Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) Szukając obudowy w okolicach 900zł zdecydowanie rozważałbym: [*]3217502[/snapback] Co do chłodzenia CPU to póki co jestem zdecydowany NH-U12P. Chyba, że jest sens kombinowania i zakładania TRUE + NF-P12/S-Flex ?Generalnie możesz kupić TRUE i do niej kolejnego S-Flexa. Miałbyś wtedy całą dmuchaninę opartą o ten model wentylatora. Rozwiązanie powinno być wydajniejsze, ale nie będzie to różnica, dla której warto dopłacać 50zł i więcej. Poniżej tej wartości możesz się zastanawiać :) Co do rozmieszczenia wentylatorów to będą 3 lub 4 tak jak napisał Labovsky. Muszę przemyśleć tylko sens zakładania wentylatora nr. 6, który ma podawać chłodne powietrze do zasilacza. Zasilacz powinien sobie poradzić sam ze sobą, skoro w innych obudowach gdzie jest u góry, robi częściowo za wyciąg chłodząc się ciepłym a nie zimnym powietrzem jak to jest w moim przypadku.Podając mu powietrze, nawet na minimalnych obrotach, on będzie mógł wolniej kręcić swoim wentylatorem, żeby się schłodzić. Jeśli bowiem żaden wentylator nie podaje mu do środka powietrza to ten pracujący w zasilaczu musi sobie je samemu zassać. Oznacza to przeważnie szybszą jego pracę. Możesz jednak kupić na początek wentylatory w liczbie o jeden mniejszej, ewentualnie sobie na próbę przemontować jeden z nich i sprawdzić. Z wentylatorem i bez wentylatora pompującego powietrze do dolnego kanału. Może a nóż, widelec zasilacz nie będzie hałasował i bez "szóstki". Pozdrawiam Edytowane 10 Lutego 2009 przez Labovsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 dzięki za pomoc w wyborze, zamówiłem 1 x Scythe Kaze Master Ace 5,25 Black 1 x Noctua NH-U12P 4 x Scythe S-FLEX 1600 rpm ;) mam nadzieję, że kurier szybko dostarczy przesyłkę, żebym mógł wreszcie zabrać się za najlepszą część - składanie całości :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celin Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Prosze wybaczyc ze sie podlacze tamatu ale jaka obudowe byscie wybrali tak do 900 zl aby byl;o w niej duzo przestrzeni i dobra wentylacja i cisza. SPrzet dla ktorego ja potzrebuje to quad 9650 \ bedzie OC, 3 x hdd , gtx 285, zasilka BQ dark power 650. Z gory dziekuje za pomoc.Myslalem nad Cooler Master Cosmos ale po przeczytaniu opini chyba jednak z niej zrezygnuje. @ Jinxed - jeżeli nie masz ograniczenia "wymiarowego", tak jak ja, możesz przemyśleć Lian Li PC-A70/71, Zalmana GS1000, lub nawet Silverstone FT01B. W tym temacie była już o nich mowa, ja odrzuciłem je ponieważ nie miałem na nie miejsca.ewentualnie mozna tez zaczekac na spadek euro lub troszke dorzucic i kupic CM ATCS 840 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Polar Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Przez najbliższe 5 miesięcy nie ma szans na realne wzmocnienie PLN. Jak kupować to lepiej teraz bo tendencja spadkowa będzie się utrzymywać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
E57 Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 po wstępnym montażu elementów i uruchomieniu komputera stwierdzam, że trzeba coś zrobić z kartą graficzną. w porównaniu do zasilacza (enermax modu82+) i wentylatora na cpu (nf-p12) jest on zdecydowanie najgłośniejszym w tej chwili elementem zestawu. po wymontowaniu grafiki i odpaleniu komputera jest o niebo lepiej. w takiej sytuacji zastanawiam się nad dwoma możliwościami 1. pasywne chłodzenie gpu 2. wymiana gpu na coś innego, cichszego o podobnej wydajności i cenie jeżeli miałbym upasywniać tego 8600gt (palit sonic+) to zastanawiam się nad Accelero S1 rev. 2. jeżeli miałbym kupić coś innego to niestety nie mam pomysłu co to mogło by być... grafikę i tak chcę zmienić na coś mocnego do końca tego roku (chociaż zastanawiam się jeszcze czy jest sens jeżeli w gry praktycznie nie gram ale to już inna kwestia). macie może jakieś sugestie co zrobić ? sprzedać i kupić coś innego czy zmienić chłodzenie gpu ? jako ciekawostkę odnośnie nh-u12p dodam, że wentylator nf-p12 wypadał w wibracje (?) na maksymalnych obrotach. przy podpięciu go bezpośrednio do płyty głównej było to mocno wyczuwalne, radiator z zestawu lekko "kiwał się" a całe drgania były przenoszone na obudowę. bios pokazywał prędkość wentylatora ok. 1400 rpm. po wyciągnięciu płyty głównej, sprawdzeniu mocowań wentylatora, ponownym montażu mobo i zastosowaniu przejściówki z rezystorem zmniejszającej napięcie (była w zestawie) problem praktycznie zniknął. teraz wentylator kręci się ok. 1000-1100 rpm, ale planuję jeszcze zmniejszyć jego obroty. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 27 Marca 2009 ah troszke sie spozniłem wszystko czego szukałes mam aktualnie na sprzedaz (zostało juz nie wiele :) ), no w zasadzie jeszcze cos bysmy ponegocjowali :) mialem podobna konfiguracje i jesli chodzi o ANTEC P182 + S-FLex'y + Scythe Kaze Master to jest to co misie lubia najbardziej. Jakosc, cisza, super wykonanie przy zachowaniu super wydajnosc. Na pewno bedziesz zadowolony z zestawu... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Forrestal Opublikowano 28 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Marca 2009 Warto wymieniac P182 na Lian Li A10? Antec sie robi ciasny przy Q6600 z Ninja (swoja droga w spoczynku mam 60stopni na tym procu :/) oraz 9800GX2 z HR03-GT. A10 jest fajna ale nie ma takiej mozliwosci poprowadenia kabli jak P182 no i nie ma tlumionych scianek co tez boli.... Doradzcie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...