raz33r Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Witam, Mam następujący problem: Chce powiększyć partycje systemową C kosztem partycji D (w grę nie wchodzi format ) przy użyciu Paragon Partition Menager. Przygotowałem już partycje D lecz gdy chce powiększyć C po prostu się nie da. tak jakby nie było wolnego miejsca na powiększenie partycji systemowej. Trochę pokombinowałem i zauważyłem że da się ją powiększyć zamieniająć partycję C z Primary na Logical. I stąd moje pytanie, czy partycja systemowa (jej dane) są bezpieczne przy tej zmianie ? Czy może wszystko się usuwa? Help ! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zawoor Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Musialbys jeszcze zmniejszyc rozmiar partycji extended, tak zeby wolne miejsce bylo przed nia, a nie na jej poczatku. Nie zmieniaj typu partycji systemowej, windows potrafi sie uruchomic tylko z partycji primary. Pamietaj o zrobieniu kopii waznych danych przed zmianami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
raz33r Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Pośpieszyłem się i zrobiłem tak: 1. Stworzyłem bootowalne cd z partiotion menager. 2. Następnie odpaliłem PM z cd 3. Zmieniłem C z primary na logical 4. Następnie powiększyłem C z wcześniej przygotowanego miejsca. 5. Kilka godzin.. i gotowe. prawie ;) 6. Na koniec trzeba zmienić C z logical na primary żeby winda wstawała i tyle :grin: Nie zmniejszałem rozmiaru partycji extended, obyło się bez tego.. Może sie komuś to przyda. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
_OskaR Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 :blink: No to taka rada ode mnie: 1. Robisz wolne miejsce na rozszerzonej. 2. Klikasz na rozszerzoną (ten wielki jasny prostokącik). 3. Zmniejszasz rozszerzoną. 4. Zwiększasz podstawową. Nie trzeba zmieniać parametrów partycji itd. - wystarczyło kliknąć w odpowiednim miejscu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...