Skocz do zawartości
ziarko

Słuchawki Do Karty Dźwiękowej Audigy 2

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam słuchawek które wyciągneły by najwięcej z tej karty dźwiękowej. Głównie gram w gry i chciałbym mieć dobry dźwięk przestrzenny.

Jak na razie moge kupić za 140zł słuchawki Creative Aurvana Live. Wcześniej miałem te słuchawki Link ale niestety pęknoł kabelek i już nie dałem rady naprawić. Czy te słuchawki cal oferują dużo lepszą jakość niż te co miałem?

Jeśli możecie to podajcie mi nazwy jakiś dobrych słuchawek a ja popatrze na ebay-u bo chcem wyrwać jakieś z aukcji w miare tanio, a jak nie to kupie te creativy tylko prosze o jakieś opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak za 140 zł możesz mieć CAL!e to bierz :) najwyżej sprzedaż z zyskiem i będziesz miał więcej kasy na inne słuchawki.

CAL!e dla gracza może nie są idealne ale w tej cenie chyba najlepsze ogólnie (rywalem mogą byś tylko KOSS UR-40, które są słabsze brzmieniowo, choć wg mnie wygodniejsze)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

senki 201 i 202 to plama na image'u tej firmy. Wyjątkowo nieudane słuchawki. Niewygodne i kiepskie brzmieniowo. Najpierw kup te CALe (albo daj namiar ;)), bo to wyjątkowa okazja, a potem się zastanowisz czy potrzebujesz czegoś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cal! bezposrednio do audigy moim zdaniem szalu nie zrobia, poza tym najprawdopodobniej bedzie ci sie w nich strasznie ciezko gralo (zamkniete, do tego niezbyt wygodne). Do gier napewno lepiej wziac Philipsy SHP8900.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

też się przeraziłem jak zobaczyłem ceny. Jeszcze niedawno były za ok 160-180zł. Zresztą w wakacje CAL też podobnie kosztowały. Masakra po prostu..

Jeśli idzie o wygode to mogę szczerze polecić Koss UR40. W nich można siedzieć cały dzień i zapomnieć że ma się słuchawki na głowie.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

CAL spokojnie sprzedasz za sporo ponad 200zł. Audigy spokojnie je uciągnie. Jeśli nie spodoba ci się dość żywiołowe brzmienie CAL (jak np mnie się na dłuższą metę nie bardzo podoba) to będziesz przynajmniej wiedział w co później celować (AKG k530 LTD tudzież Philipsy SHP9000)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w żadnym wypadku.. z całego sprzętu sygnowanego logiem fatal1ty, dobre były tylko niektóre płyty główne.. ale trzeba było za nie słono zapłacić.

Z doświadczenia mogę Ci tylko powiedzieć że jak chcesz sobie okazyjnie postrzelać, ale przy tym dobrze czuć przestrzeń, celuj w słuchawki zamknięte. Odizolują Cię od rzeczywistości i dadzą lepsze wrażenia z gry. Niestety większość modeli jest na tyle niewygodna (albo po prostu grzeją w uszy), że nie da się długo w nich wysiedzieć.

Natomiast słuchawki otwarte sprawdzą się jeśli chcesz siedziec godzinami przed kompem. We wspomnianych przeze mnie ur40 można siedzieć cały dzien i się ich nie czuje.

Niestety nie powiem Ci jaki model jest najlepszy w przedziale ok 300zł, bo nigdy bym nie rozważał wydania takiej kasy na słuchawki do grania..

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z doświadczenia mogę Ci tylko powiedzieć że jak chcesz sobie okazyjnie postrzelać

Ale przeciez widac, ze on chce te sluchawki glownie do grania, wiec po co go na sile uszczesliwiac? Fatale sa slabe, ale sadze, ze dla niego beda akurat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma czegoś takiego jak najlepsze słuchawki w danym przedziale cenowym - wszystko zależy od preferencji i tego do czego to ma służyć.

A słuchawki robione pod gierki czy zwykłe komputerowe to syf jakich mało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale przeciez widac, ze on chce te sluchawki glownie do grania, wiec po co go na sile uszczesliwiac? Fatale sa slabe, ale sadze, ze dla niego beda akurat.

Jedyne uszczęśliwianie jakie jest w moim poście polega na wyjaśnieniu różnicy między zmkniętymi/otwartymi słuchawkami i zastosowania do jakich pasują. Nie mówie jakie słuchawki ma kupić, bo nie wiem czy woli wygode czy dobry dźwięk. Choć z takim bodżetem pewnie da się znaleźć słuchawki które zapewnią jedno i drugie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuchawki nie muszą być wygodne, poprostu zależy mi żeby był dobry dźwięk przestrzenny, a do słuchania muzy mam kolumny ;p, a przenosny sprzet to soniacz a800 cos tam wiec tez mnie zaspakaja, najlepiej to tak jak mówiłem podajcie mi nazwy jakiśch dobrych sluchawek a ja popatrze na ebay-u i może wynajde je za grosze

edit: Chciałby ktoś kupić Cal? Cena do uzgodnienia ;D

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

senki 201 i 202 to plama na image'u tej firmy. Wyjątkowo nieudane słuchawki. Niewygodne i kiepskie brzmieniowo. Najpierw kup te CALe (albo daj namiar ;)), bo to wyjątkowa okazja, a potem się zastanowisz czy potrzebujesz czegoś innego.

Bzdura, HD 202 są bardzo wygodne. Leciutkie i prawie nie czuć że ma się je na głowie. Dźwiękiem może nie powalacją, ale czego się spodziewać po słuchawkach za niecałe 100 zł? Miałem CAL i sprzedałem, może i na dobrym sprzęcie grają dobrze, ale w połączeniu z Audigy 2 mnie nie satysfakcjonowały.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czego się spodziewać za 100zł? moje technicsy kosztowały 75 i grają o niebo lepiej od HD202. I prawdę mówiąc są wygodniejsze, bo hd202 mają mniejsze nauszniki.

W technicsach grałem w nich tylko w CS1.6, ale przyznam że przestrzeń czułem wyraźnie. Wiadomo było skąd przeciwnik nadchodzi.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ainaruth widze że rozsądnie gadasz, myślisz że te Technics RP-F290 spokojnie mi wystarczą do sourca? na ebay-u są za niecałe 15zł to może kupie, chyba że te KOSS UR-40 bedą lepsze? Bo rozumiem że te słuchawki są lepsze od fatal1ty?

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeczytaj najpierw moją wypowiedź porównującą zamknięte (rp-f290) do otwartych (ur40). Bo z technicsami na głowie długo nie wytrzymasz (1-2h) i będziesz musiał zrobić przerwę, żeby dać odpocząć uszom. Ale w wielu droższych słuchawkach, które przesłuchiwałem w MM i saturnie nie było takiej izolacji od otoczenia, a według mnie wiąże się to z dobrą słyszalnością i lokalizacją wszelkich dźwięków w grach. Po 2 miesiącach używania okazało się też że genialnie odtwarzają muzykę, ale w tym przypadku to chyba mało istotna informacja.

jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała - kabel! w technicsach jest go tyle (4m) że mogę chodzić prawie po całym pokoju ze słuchawkami na uszach. Za to jak idę w miasto to dłuższą chwilę ten kabel musze zwijać i pakowac do kieszeni. Z kossami jest odwrotnie. 1.2m kabla w większości przypadków ledwie starczą na podpięcie do kompa, ale świetnie się sprawdzą do sprzętu przenośnego.

Właśnie wpadłem na takie coś:

http://hard-pc.pl/czytaj/artykul/99/5/sluc...i-za-250zl.html

idealnie pokrywa sie z tym co pisałem wcześniej.

Edytowane przez ainaruth

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co przeczytałem wynika że słuchawy Koss UR-40 są i wygodne i dobrze brzmiące, więc chyba je zakupie, może przeczytam jakąś recenzje, tym bardziej że te Kossy kosztują na allegro 127zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

one są naprawdę bardzo wygodne i świetnie się nadają do muzyki. Do grania to najlepiej by było przesłuchać, ale niestety nie ma takiej mozliwości. Bo moim zdaniem przestrzeń lepiej czuć w technicsach, ale jak porównywałem do kossów siostry nie były one jeszcze wystarczająco wygrzane. No i nie wiem jak głośno masz w pokoju, bo w kossach dość wyraźnie słychać otoczenie, a i ktoś stojący obok Ciebie słyszy wyraźnie co masz w słuchawkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli mówisz że technicsy do gier są lepsze to kupie technicsy :P, ale jeszcze zastanawiam sie nad takimi :

Sennheiser PC 160

Steelsound 3H

Creative HS-900

No i Technics RP-F290 vs Koss UR-40

Edytowane przez ziarko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli HD202 są wygodne to widać, że wygodnych słuchawek nie miałeś na głowie :)

A co w nich niby jest niewygodnego? Są lekkie, nie spadają, nie uciskają. CAL przy nich są tragiczne pod tym względem.

A za 60zł można kupić KOSS KSC-75 - grają o dwa nieba lepiej :)

Bez sensu porównanie. Te kossy są odpowiednie do odtwarzacza przenośnego, a nie do zastosowań domowych. Chociaż - co kto lubi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może na Tobie HD202 dobrze leżą, ale ogólnie ze swoim sztywnym pałąkiem i dziwną regulacją naprawdę marnie dopasowują się do głowy, nauszniki są jak dla mnie za małe i nie mieszczą całych uszu, a grają niespecjalnie. Nie widzę żadnych plusów.

@ziarko o pozostałych modelach nie jestem w stanie nic CI powiedzieć, może poza tym że z creativów jedyne chwalone modele to ep630 i CAL, a pozostałe są uznawane za marketingowy szajs.

A po budowie Sennheiser PC 160 wydaje mi się że nie mogą być wygodne - po raz kolejny sztywny pałąk i małe nauszniki (jeszcze mniejsze niż w HD202). No i ogólnie panuje przekonanie, które chyba z czegoś wynika, że nie ma dobrych słuchawek ze zintegrowanym mikrofonem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może na Tobie HD202 dobrze leżą, ale ogólnie ze swoim sztywnym pałąkiem i dziwną regulacją naprawdę marnie dopasowują się do głowy, nauszniki są jak dla mnie za małe i nie mieszczą całych uszu, a grają niespecjalnie. Nie widzę żadnych plusów.

Pałąk nie jest regulowany, ale same nausznik są regulowane i można dopasować i do mniejszej i do większej głowy, więc nie wiem w czym problem. W CAL nauszniki są jeszcze mniejsze niż w HD 202. Nie wiem jak duże uszy trzeba mieć żeby HD 202 ich nie zakrywały. Grają dobrze jak na swoją cenę, ja swoje kupowałem 1,5 roku temu i wtedy to był najlepszy możliwy zakup za ~100 zł i zdecydowana większość posiadaczy tych słuchawek jest z nich zadowolona. Jak dla mnie EOT bo to nie temat o tych słuchawkach. Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi