Skocz do zawartości
aleo

Problem Z Dyskiem Seagate Barracuda 500gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Od miesięcy używam dysku Seagate Barracuda 500GB 7200rpm 32MB SATA/300 NCQ (ST3500320AS)

dziś rano dysk przestał działać :/ wczoraj używałem jeszcze go i wszystko było dobrze .

Gdy startuje bios komputer szuka dysku przez pewien czas i nic .

Co może być przyczyną , czy dysk uległ zepsuciu ?

pozdraiwam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz problem z BSY error Bios juz nie wykryje dysku.. :

Wiec Vibor d.. zimna..

Jesli jestes elektronikiem to dasz rade to naprawic :

http://www.msfn.org/board/index.php?showto...128807&st=0

Trzeba zrobic terminal..

Problem dotyka nawet juz rewizje ES.2 500GB z fw SN05 !! Ale system naprawy przez terminal nie działa...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ło matko, to się tak może w każdej chwili stać? Zagrożone są tylko modele 11, czy jeszcze inne?

Moja jedna 11 500GB już prawie rok chodzi (made Thailand), a druga z 9 miesięcy (made China). Praktycznie 20-24h/dobę. Firmware SD15. Oby się nic nie podziało.

P.S. Zamiast tej drugiej 11 500GB miała być 11 320GB; padła na drugi dzień, przy włączaniu kompa miałem ten efekt BSY :)

Edytowane przez tommy_kt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Uaktywnienie flagi BSY może się przydarzyć tylko podczas restartu komputera i nie jest zależne od ilości przepracowanych godzin (może się stać dzień po zakupie, a może pochodzić rok), więc jak go masz włączony non-stop to nic ci się z dyskiem nie stanie (chyba, że wyłączą prąd ;)). Jeśli jest to seria 7200.11 to jak najbardziej jest zalecany update firmware'u.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi