aleo Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Witam Od miesięcy używam dysku Seagate Barracuda 500GB 7200rpm 32MB SATA/300 NCQ (ST3500320AS) dziś rano dysk przestał działać :/ wczoraj używałem jeszcze go i wszystko było dobrze . Gdy startuje bios komputer szuka dysku przez pewien czas i nic . Co może być przyczyną , czy dysk uległ zepsuciu ? pozdraiwam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blacklio Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Wysyłaj na gwarancję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VIBOR Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 problem znany, jak możesz i bios go zobaczy to zaktualizuj bios dysku ( dostępny na forum i stronie Seagate) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kwazor Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Masz problem z BSY error Bios juz nie wykryje dysku.. : Wiec Vibor d.. zimna.. Jesli jestes elektronikiem to dasz rade to naprawic : http://www.msfn.org/board/index.php?showto...128807&st=0 Trzeba zrobic terminal.. Problem dotyka nawet juz rewizje ES.2 500GB z fw SN05 !! Ale system naprawy przez terminal nie działa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tommy_kt Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Ło matko, to się tak może w każdej chwili stać? Zagrożone są tylko modele 11, czy jeszcze inne? Moja jedna 11 500GB już prawie rok chodzi (made Thailand), a druga z 9 miesięcy (made China). Praktycznie 20-24h/dobę. Firmware SD15. Oby się nic nie podziało. P.S. Zamiast tej drugiej 11 500GB miała być 11 320GB; padła na drugi dzień, przy włączaniu kompa miałem ten efekt BSY :) Edytowane 13 Lutego 2009 przez tommy_kt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Uaktywnienie flagi BSY może się przydarzyć tylko podczas restartu komputera i nie jest zależne od ilości przepracowanych godzin (może się stać dzień po zakupie, a może pochodzić rok), więc jak go masz włączony non-stop to nic ci się z dyskiem nie stanie (chyba, że wyłączą prąd ;)). Jeśli jest to seria 7200.11 to jak najbardziej jest zalecany update firmware'u. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek12 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Czy update bios będzie miało wpływ na postawionego RAID0? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Matthaios84 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) U mnie nie miało żadnego. Zarówno update BIOSu nie miał wpływu na macierz, jak i update firmware'u w dyskach. Edytowane 15 Lutego 2009 przez Matthaios84 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kubek12 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Dzięki za odpowiedz :) nawet złe sprecyzowałem pytanie :) chodziło mi właśnie o zmianę firmware :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...