Jaskol Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Mysle, czyby nie kupic quada do mojego kompa, ale nie wiem czy oplaca sie go wkladac do takiej plyty i konfingu : Płyta: Gigabyte P31-DS3L CPU: Dual Core E2180 @ 2.70 GHz GPU: GeForce 9600GT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Moim skromnym zdaniem nie opłaca się, głównie dlatego że z tego co wiem ta płytka przy Quadach osiąga max. FSB ~370, co w przypadku Q6600 dałoby ~3,30Ghz, przy Q8200 tragiczne ~2,60Ghz, przy Q9400 ~2,95Ghz. Lepiej zainwestuj w lepszą płytkę - jakąś P43/P45 i np. dorzuć RAMu, jeśli masz mniej niż 4GB, swoją drogą dlaczego Twój E2180 chodzi tylko na 2,70Ghz? oO Na upartego jeśli dostałbyś quada w cenie poniżej 500zł to może i warto, ale w niedalekiej przyszłości koniecznie do zmiany płyta główna. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkwizytor Opublikowano 6 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Lutego 2009 Nie wiem ile masz Ramu ale IMO sie nie oplaca. Kupic ramu tak do 4 GB, e5200 i lepsza grafike Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskol Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Ramu mam 2GB, a dlaczego sie nie oplaca? Aha dodam jeszcze ze nie zamierzam go podkrecac. Edytowane 7 Lutego 2009 przez Jaskol Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 No to quad ci w ogóle nie opłaca, jeżeli nie będziesz używał go do obliczeń/renderingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Nie opłaca się dlatego, że: Ta płyta jest słaba i może (ale nie musi) mieć problemy z Quadem po podkręceniu (post nr 2 w tym temacie) - ma słabe zasilanie Wrzucenie Quada przy 9600GT = nonsens, chyba że wyłącznie do GTA 4 ;] Jeśli nie zamierzasz podkręcać Quada - tym bardziej nie ma to sensu, bo np. Q6600 2,40Ghz będzie w aplikacjach pod 1-2 rdzenie tak samo wydajny jak Twoje e2180 @2,70Ghz, albo wolniejszy O wiele lepiej w Twoim przypadku byłoby kupić 4GB RAM-u i/lub zmienić płytę Jak chcesz coś koniecznie zmienić (tak żeby było widać różnicę) - kup e5200 i go podkręć na minimum 3,20Ghz Ew. podkręć co masz, dokup ramu i zmień grafikę :) PS. Podkręć bardziej tego e2180, on ma spory potencjał. Mhz za friko ;] Edytowane 7 Lutego 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskol Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 A jak nie bede podkrecac, dokupie 2 GB RAM to bedzie hulać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Będzie hulać, ale nie licz na to że będzie szybciej, chyba że w GTA 4. Naprawdę zastanów się czy warto. Moim zdaniem nie Napisz jeszcze jaki masz zasilacz Edytowane 7 Lutego 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jaskol Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Chieftec 450W. No moze w sumie teraz mam szybszy, a w przyszlosci bedzie sie oplacalo, jak gry beda wymagac quada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Ta plytka nie jest taka slaba i wedlug mnie zrobi wiecej. Np quad na 430fsb http://www.overclockersclub.com/reviews/gi...ap31ds3l/21.htm Edytowane 7 Lutego 2009 przez hapek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Inkwizytor Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 jak wiecej gier zacznie wymagac quada to ci ten 9600 i tak nie wyrobi i bedzie procka ograniczał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Zależy od tego jaka Ci się sztuka MoBo trafiła. Czytałem na kilku forach że ludzie mają problemy z o/c quadów na płytach z p31 gigabyte. Kolego Jaskol, w przyszłości w pewnością gry będą wymagać Quada, myślę że nawet w niedalekiej przyszłości - za około pół roku powinny już być gry w pełni wykorzystujące możliwości 4 rdzeni. Obecnie jest już kilkadziesiąt gier wykorzystujących 3 i więcej rdzeni. Będzie się opłacało :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Obecnie posiadanie quada do gier nie ma sensu i nic nie wskazuje na to zeby w niedalekiej przyszlosci mialo, procesory 4 rdzeniowe sa na rynku od dawna i mimo to wszystkie gry chodza dobrze na mocnych 2 rdzeniowych, Wymiana E2160@2.7ghz na quada spowoduje roznice jak najbardziej odczuwalna, przeciez 96GT to nie dozywotni wybor i tez przyjdzie czas na zmiane ^_^ Jednak z mysla o grach - warto wziąć po prostu E8xxx ktory bedzie sie na tej plycie w miare dobrze krecil o ile nie masz innych kart oprocz graficznej w slocie PCI-E. Edytowane 7 Lutego 2009 przez hapek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Moim zdaniem jeśli kupować procesor za ponad 600zł to nie E8x00 który wystarczy może na rok, tylko Quada, najlepiej Q6600 albo Q9400/Q9550 Posiadanie Quada zaczyna mieć sens i za pół roku-rok na pewno będą z tego profity ;] Po co Intel wypuścił Core i7 z HT ?? Nie chcę tutaj wszczynać dyskusji Quad vs. Core 2 Duo, ale moim zdaniem jak już zmieniać to na Q. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fredek Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 A moim zdaniem lepiej dołożyć już te 200zł do Phenoma II w stosunku do E8400, podkręcić go i wyjdzie bardziej na zdrowie ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...