Skocz do zawartości
szczurek

Proszę O Pomoc Przy Wyborze Pamięci Ram

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam problem bo nie wiem którą pamięć mam wybrać chodzi mi o pamięć 2x2048 DDR2 1066mhz tutaj jest strona z której chcę zakupić kości http://elara.ie/products/ddr2memory.asp interesuje mnie ram do 100euro. kupił bym sam ale nie wiem o co chodzi z tym (5-5-5-15) albo (5-5-5-18) i jeszcze jakieś skróty literowe o których nie mam pojęcia. Z góry dzięki z pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam problem bo nie wiem którą pamięć mam wybrać chodzi mi o pamięć 2x2048 DDR2 1066mhz tutaj jest strona z której chcę zakupić kości http://elara.ie/products/ddr2memory.asp interesuje mnie ram do 100euro. kupił bym sam ale nie wiem o co chodzi z tym (5-5-5-15) albo (5-5-5-18) i jeszcze jakieś skróty literowe o których nie mam pojęcia. Z góry dzięki z pomoc

5-5-5-15 to są timingi, opóźnienia. Nie bedziemy Ci sie tu rozpisywać o rzeczach, które powinieneś doczytać we własnym zakresie jeżeli jesteś ambitny i chcesz jak najlepsze kości kupić. Generalnie im niższe te liczby tym lepiej. Kingston HyperX CL5 1066MHz będzie dobrym wyborem ;) Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, wypaśne ale i droższe, ale skoro może 100 euro wydać to ja bym sie nie zastanawiał ;) Jeszcze zależy w sumie do czego. Sądząc po (braku) wiedzy autora tematu to pewnie nawet nie bedzie podkręcał kompa to mogą sie marnować :) bo wydajność bez OC pewnie ta sama a 20euro w kieszeni... Generalnie można powiedzieć że wyznacznikiem jest cena - im droższe tym bardziej wypaśne kostki. Edytowane przez DejwiT11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak nie będzie OC to niema sensu brać 1066mhz, tylko najlepiej kupić byle jakie 800mhz, do takiego OC w granicach rozsądku to Kingston HyperX a jak większe to te G.Skille.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki wszyskim za opowiedz jestem początkujacy w sprawach że tak powiem podkręcania kompa więc wybiore te lepsze kostki kupiłem do tego taką płyte GA-EP45-DS3R S775 P45 myśle że na początek będzie sie nadawać a co do mojej niewiedzy postaram sie to nadrobic ;).Podziekowania dla Dejwit11 i Atomel'a

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi