bbc20000 Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Mam zamiar kupic sobie nowe czesci (ponownie :lol: ) Mysle o P4 ale nie mialem wiekszej stycznosci z tym procesorem. Mysle aby kupic albo P4 2.53 (GIGABYTE z SIS655) albo AMD XP 2500+ (BARTON) z (SOLTEK NFORCE2). Roznica w cenie jest gdzies w granicach $80CAN. Przez ostatnie pare dni przeszukiwalem internet za testami ktore by mi pomogly w podjeciu decyzji. Niestety zadna z artkulow ktore przeczytalem (wlasciwie to tylko ogladalem benchmarki) nie byl na tyle przekonywujacy abym mogl powiedziec ze z pewnoscia chce AMD lub P4. Jesli chodzi o AMD to wydaje mi sie ze NFORCE2 to nie jest tak wiele szybsza ok KT333 a co do 2500+ to ten CPU wogole jest zwariowany bo w wielu testach jest wolniejszy od 2400+. (mniejszy MHZ szybsze FSB). Intel z drugiej strony jest drozszy okolo (AMD w tym tygodniu potanialy z $270 na $199 intel nadal jest za $280) i jesli chodzi o benchmarki to raz jest lepszy a raz gorszy. Co do SIS to wydaje sie ze 655 jest naprawde super ale na przyklad na Tomshardware to za dobrze nie pisza o tym chipse-cie. Takze chcialbym uslyszec od wlascicieli BARTONOw I NORTHWOODow ich doswiadczenia a szczegolnie powody dla ktorych oplaca sie wydac dodatkowe $80 na INTELa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 kolejny temat bez odpowiedzi - posypie sie jedynie kilka postów "reklamujących" jeden lub drugi a potem kolejna bitwa AMD vs. Intel. Jedno wydaje mi sie godne dodania - jeżeli P4 to nie na SIS tylko poczekaj chwilke na Caterwooda - to dopiero jest wypas. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Mnie nie chodzi o to czy AMD lub Intel jest lepszy bo tutaj ciezko by bylo znalezc odpowiedz. Raczej mnie interesuj opinia na temat BARTONa vs. NORTWOOD. Mam poprostu bardzo mieszane uczucia jesli chodzi o BARTONa bo niby BARTON jest szybszy od poprzednich AMD bo ma FSB podniesione do 333 z 266hz ale z drugiej zas trony ma taktownosc procesora zmniejszona. Przez to w wielu testach 2500+ jest wrecz wolniejszy od "starego" 2400+. Denerwuje mnie takze to ze AMD sa wszystkie zabezpieczone przed "overclocking" i ze sa generalnie glosniejsze i bardziej sie grzeja od P4. (to jest jesli chodzi o poprzednie modele AMD nie wiem czy ta regula sie trzyma BARTONa). Najbardziej interesuja mnie opinie tych ktorzy maja duza stycznosc z Intele-m i AMD a nie tylko INTEL LUB AMD. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Hmmm, nie lubię takich tematów. Tych wojen było już od cholery na samym początku forum. Jeśli chodzi o bartona to ja bym go nie kupił nawet jakby mnie było na to stać. Prędzej wziąłbym 3 szt 1700+ i wybrał najlepszy, który chodzi na 2,6 GHz a pozostałe sprzedał :-D Co do bartona to wogóle dziwny procek, trochę niepewny. A jeśli chodzi o nforce to jest to nie ma nic lepszego. Ale to jest moja opinia. Co do P4 to nie wiem i się nie wypowiem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Khunu Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Denerwuje mnie takze to ze AMD sa wszystkie zabezpieczone przed "overclocking" Nowe Athlony mają odblokowany mnożnik - pentiumy raczej nie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 to chyba zalezy od tego czy masz zamiar krecic czy nie - ja na przyklad chetnie bym sobie pokrecil ale plyta mi nie pozwala [brak post-u, i windows swiruje juz przy 18x140 {normalnie jest 18x133}] Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tukamon Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Denerwuje mnie takze to ze AMD sa wszystkie zabezpieczone przed "overclocking" Nowe Athlony mają odblokowany mnożnik - pentiumy raczej nie. z tego co pamietam to wszystkie oprocz "inzynierskich" proce maja zablokowany mnoznik na amen Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Tukamon --> może powinieneś pomyśleć nad zmianą płyty. Mój P4 2,4 wstaje i daje się testować na 170 MHz (z jedną kościa RAMu nawet na 175). Normalnie chodzi u mnie na 167MHz. W PCmarku przy taktowaniu 2,4 mam: http://service.futuremark.com/compare?pcm=1246606 A co do postu "głównego" - barton miał być procem lepszym i dającym sie bardziej podkręcać - jednak jak to wygląda naprawdę muszą wypowiedzieć się tylko jego użytkownicy. Co do P4 - jeżeli masz dobrą MB to będzie działał jak powinien. Inna sprawa z O/c - jezeli chcesz mieć radfośc z podkręcania, to kup AMD - P4 na 200 MHz raczej nie pójdzie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Ok, ok, podjalem decyzje. Nie chce zadnych tutaj wojen powodowac ! ATHLON XP 2600+ ($250 CAN) z ABIT NF7-S REV 2.0 (NFORCE2) ($185 CAN). CENY TAKIE NISKIE ZE ZADEN INTEL NIE PODEJDZIE. :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Hmm za tyle kase kupie P4 2.4Ghz (na szynie 533mhz) i plytke z dual ddr. Myslisz, ze mu XP2600+ skoczy ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Hmm za tyle kase kupie P4 2.4Ghz (na szynie 533mhz) i plytke z dual ddr. Myslisz, ze mu XP2600+ skoczy ?Wszystko zależy od zastosowania procesora , ale ogólnie Athlon XP2600+ jest wydajniejszy od P4 2,4GHz.Oczywiście jeśli Athlon jest na FSB166MHz bo na 133MHz to imho porażka. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Ciekway watek ;-) no to i ja sie dolacze Dobry wybor :-) Bierz xpeka i krec krec krec :-) to jest zabawka dla prawdziwych mezczyzn nie jakas tam rozdmuchana wielomegachercowa ale zmanierowana i ospala panieneczka p4 8) Pozdro :-) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Ciekway watek ;-) no to i ja sie dolacze Dobry wybor :-) Bierz xpeka i krec krec krec :-) to jest zabawka dla prawdziwych mezczyzn nie jakas tam rozdmuchana wielomegachercowa ale zmanierowana i ospala panieneczka p4 8) Pozdro :-) dzizassss zaczeło się :evil: :evil: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Hmm za tyle kase kupie P4 2.4Ghz (na szynie 533mhz) i plytke z dual ddr. Myslisz, ze mu XP2600+ skoczy ? Mysle ze raczej XP2600+ (333FSB) jest szybszy od 2.4Ghz. Dwa razy bym sie zastanawial jesli to by byl 2.53Ghz. Glownym powodem dla ktorego kupie ATHLONA jest MOBO i to ze ceny spadla na AMD procesory. Jesli AMD nie zmniejszylo by ceny na swoje procesory to murowane ze bym kupil INTELa. ABIT jest moja ulubiona firmy produkujaca plyty glowne (GIGABYTE tez jest super). Jesli chodzi o NFORCE2 to wedlog mnie nie ma lepszej mobo od tego ABITa. Cena jest takze naprawde dobra plus NF7 rewizja 2.0 wyglada super. Do SISa nie mam przekonania a nie bede przeplacal za najnowszego INTELa 875P ktorego bedzie drogi (sam uklad kosztuje hurtowo $50US!). Jak sie to wszystko do kupy zliczy to INTEL jest dobre 100-150CAN dolarow drozszy. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LPC Opublikowano 19 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 19 Kwietnia 2003 bierz bartona nie oplaca sie przeplacac za p4 ,podkrecisz bartka i looz Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gr8-2N Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 zalety intelaq : brak zalety amd : niższa cena (athlon tańszy od celerona nie mówiąc już o P4) wyższa wydajność i podkręcalność wiele płyt głównych do wyboru. no ale na debilach intel żyje ... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aziz Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 zalety intelaq : brak zalety amd : niższa cena (athlon tańszy od celerona nie mówiąc już o P4) wyższa wydajność i podkręcalność wiele płyt głównych do wyboru. no ale na debilach intel żyje ... Tak akurat Athlon 2600 jest tanszy od Celerona. W wersji BOX kosztuje 1399 zl Intel 2.6 wersja BOX 1232 zl Chyba bedzie nowa wojna Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pretorian Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 zalety intelaq : brak zalety amd : niższa cena (athlon tańszy od celerona nie mówiąc już o P4) wyższa wydajność i podkręcalność wiele płyt głównych do wyboru. no ale na debilach intel żyje ... jaka wyższa podkręcaloność AMD ?? mowisz tak bo nie miales nigdy stycznosci z intelem. Co do płyt głównych też się niezgadzam jest mnóstwo płyt do wyboru ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Major Zadek Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 zalety intelaq : brak zalety amd : niższa cena (athlon tańszy od celerona nie mówiąc już o P4) wyższa wydajność i podkręcalność wiele płyt głównych do wyboru. no ale na debilach intel żyje ... Znów młyn na wodę dla różnych "debili" - masz coś ciekawego do napisania, czy tylko nabijasz sobie posty? Jeżeli tak bardzo stresuje cię istnienie intela to napisz do "JESTEM" - może oni cię zrozumieją. Jeżeli ktoś miał zawsze (bądź przeważnie) platformę Intela to raczej przy niej zostanie (chyba, że kierować się będzie tylko względami ekonomii i kupi taniego AMD by go odkręcić). Podobnie z użytkownikami AMD. Ja i tak polecam jednym i drugim spróbowanie złożenia zestawu na "konkurencji" i nabranie doświadczenia z obu firmami - może wtedy takie "debilizmy" na forum nie będą się ukazywały. :x Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Tak akurat Athlon 2600 jest tanszy od Celerona. W wersji BOX kosztuje 1399 zl Intel 2.6 wersja BOX 1232 zl Chyba bedzie nowa wojna Jakie 1400zł ?Za 1050zł można spokojnie kupić wersje Box na FSB333 a 2700+ jest tylko 50zł droższy.Co do Topic'u to ja bym doradzał wstrzymać sie na razie z kupnem i poczekać na P4 FSB800 HT + i865 czy tam 875. A jak potrzeba zmienić sprzęt w trybie natychmiastowym to doradzam NF7-S+AXP1700+(DLT3C JIUHB) a jak niemasz zamiaru podkręcać procesor to kupić 2700+FSB333 za 1000zł można kupić wersje bulk.Box jest 100zł droższa. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zoltar Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 kup 1700. Podkręć, oszczędź kase i ciesz się z wydajności. Wykorzystasz 2.5 ghz ? Nie będziesz płakał za pół roku, że tyle kasy wydałeś. A i tak wszystko jest już stare i wolne... :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 zalety intelaq : brak zalety amd : niższa cena (athlon tańszy od celerona nie mówiąc już o P4) wyższa wydajność i podkręcalność wiele płyt głównych do wyboru. no ale na debilach intel żyje ... :lol: :lol: nie wie co mówi 8O :lol: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kleks Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Mam bartona 2500@2,21 GHz chodzi OK. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DA VINCI Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Mam bartona 2500@2,21 GHz chodzi OK. Widze 1 post wiec WITAM NA FORUM :D:D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bbc20000 Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 A jak potrzeba zmienić sprzęt w trybie natychmiastowym to doradzam NF7-S+AXP1700+(DLT3C JIUHB) a jak niemasz zamiaru podkręcać procesor to kupić 2700+FSB333 za 1000zł można kupić wersje bulk.Box jest 100zł droższa. NF7-S to napewno (rewizja 2.0). Co do 1700+ to raczej nie jestem zwolennikiem podkrecania. Wedlog mnie to tylko problemy. Tylko kwestia czasu jak cos padnie. Szczegolnie jak sie podkreca FSB. Gr8-2N napisał: zalety intelaq : brak zalety amd : niższa cena (athlon tańszy od celerona nie mówiąc już o P4) wyższa wydajność i podkręcalność wiele płyt głównych do wyboru. no ale na debilach intel żyje ... jaka wyższa podkręcaloność AMD ?? mowisz tak bo nie miales nigdy stycznosci z intelem. Co do płyt głównych też się niezgadzam jest mnóstwo płyt do wyboru ! Tez mi sie wydaje ze podkrecanie jest jedna z wiekszych zalet Intela z tegoz tytulu ze 1. INTEL nie jest zablokowny 2.INTEL sie nie grzeja tak bardzo jak ATHLON 3.Architektura P4 ma znacznie wiecej miejsca na podkrecanie niz architektura ATHLONA. Nadal ATHLON jest bardzo szybki a w tym momencie cenowo ATHLONY dobrze stoja. Szczegolnie BARTON 2500+ Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jordi23 Opublikowano 20 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 20 Kwietnia 2003 ja bym wybral AMD pozdrawiam Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mk1 Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 co do podkęcalności P4 to bym się kłócił ... dla użytkowników P4 niczym nowym jest stepping C1 - nowe Northwoody,które z 1.8 (400) Ghz kręcą sie na 3.2Ghz na BOX wentylu ! trzeba tylko znaleść odpowiednią serię i już! w Polsce są wersje 2.4 ghz (533) C1 - ale to i tak nic innego jak (18 x 133 - troche podkręcony 1.8A) do tego trzeba dołączyć odpowiednią płytę (ASUS P4PE) + pamiątki + Zasilacz 420 W i można lecieć. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
McBenner Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Ja bym wzial te plyte abita, 1 gb ramu 2x512 jakiegos super wypasionego corsaira jak masz tyle kasy i do tego athlona 1700. No i jakis elegancki wiatrak miedziany, chyba ze chcesz sie bawic w WC. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaeres Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 zalety intelaq : brak zalety amd : niższa cena (athlon tańszy od celerona nie mówiąc już o P4) wyższa wydajność i podkręcalność wiele płyt głównych do wyboru. no ale na debilach intel żyje ... Za malo siedzisz na forum widze, ze wypisujesz takie rzeczy. Bo o zaletach Intela jak zaczne pisac i o wadach AMD to boj sie :D Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Majdan Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Zgłoś Opublikowano 21 Kwietnia 2003 Tez mi sie wydaje ze podkrecanie jest jedna z wiekszych zalet Intela z tegoz tytulu ze 1. INTEL nie jest zablokowny 2.INTEL sie nie grzeja tak bardzo jak ATHLON 3.Architektura P4 ma znacznie wiecej miejsca na podkrecanie niz architektura ATHLONA. Nadal ATHLON jest bardzo szybki a w tym momencie cenowo ATHLONY dobrze stoja. Szczegolnie BARTON 2500+ E co intel nie jest zablokowany?To AMD ma odblokowany mnożnik , intel ma zablokowany! AD.2 Jakto sie nie grzeją tak bardzo?Na razie to P4 3.06 jest królem w tej dziedzinie , rozprasza aż 81W ciepła , podczas gdy Xp3000+ 72W. AD3.Obecnie wcale P4 nie kręcą sie dużo lepiej , jeśli w ogóle kręcą sie coś lepiej ! Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...