rene1910 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 witam. mam takie pytanko czy jak mam połaczony monitor z PC przez HDMI to czy jest morzliwosc odtwarzania dzwieku na głosnikach monitora?? albo czy jak podłacze monitor z głosnikami kablem optycznym to czy bedzie dzwiek i czy powinien? <_< <_< z gory wielkie dzieki ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 po toslinku bedzie o ile nie odpalisz jakiegos filmu z zabezpieczeniem hdcp a dzwiek po hdmi wyslesz jesli masz sterowniki do swojej karty graficznej np.ati hdmi od realteka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 po toslinku bedzie o ile nie odpalisz jakiegos filmu z zabezpieczeniem hdcpNie ma czegos takiego jak film z zabezpieczeniem HDCP. Poza tym Toslink nie jest tym zabezpieczony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 dobra nie wazne jak to zabezpieczenie sie nazywa ale na spdif bedzie cisza a toslink jest niczym innym jak spdifem w wersji optycznej.... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 No wlasnie problem w tym, ze nie bedzie ciszy, tylko normalny dzwiek, w ramach mozliwosci SPDIF. A to dlatego, ze SPDIF nie jest interfejsem uzywajacym HDCP. Polecam lekture: http://en.wikipedia.org/wiki/Hdcp Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) cos zamieszales - jak cos korzysta z hdcp to pracuje tylko z kompatybilnymi interfejsami i nie wysle na niekompatybilne nic albo w obnizonej jakosci.....czyli na spdif cisza bo spdif nie obsluguje hdcp - hdcp weszlo wraz z hdmi ps.nic w tym arcie nie ma na temat spdif Edytowane 17 Lutego 2009 przez zzZZzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 ps.nic w tym arcie nie ma na temat spdifAno wlasnie. Co do teorii o zlaczach - wyjasnij mi w takim razie, dlaczego telewizory FullHD maja sztucznie ograniczona rozdzielczosc, jaka sa w stanie przyjac po VGA? Wlasnie dlatego, ze to zlacze nie obsluguje HDCP i mogloby byc wykorzystane do obejscia tego zabezpieczenia. jak cos korzysta z hdcp to pracuje tylko z kompatybilnymi interfejsami i nie wysle na niekompatybilne nic albo w obnizonej jakosci.....czyli na spdif cisza bo spdif nie obsluguje hdcp - hdcp weszlo wraz z hdmiTo wyjasnij mi, wodzu, czemu moj amplituner (z HDCP i czterema wejsciami HDMI) bezproblemowo obsluguje sygnal przychodzacy po SPDIF? Od razu dodam, ze od urzadzenia, ktore obok HDMI i HDCP nawet nie stalo. HDCP jest zabezpieczeniem implementowanym tylko dla okreslonych zlacz. Innych nie tyka. Jak to sobie zreszta wyobrazasz? Kupujesz DVD z HDMI i HDCP (miedzy innymi), podlaczasz via optyk do amplitunera i via S-VHS do TV a sprzet na to "gon sie leszczu, podlacz przez HDMI albo nici z ogladania"? Zreszta, zeby bylo zabawniej, to, o ile kojarze, AC3/DTS jest w kontekscie HDCP i tresci HD uwazane za "obnizona jakosc". ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 20 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 20 Lutego 2009 czegos wciaz nie rozumiesz...... hdcp jest stosowane przy dvi/hdmi i pewnie przy displaylink zabezpiecza ono material hd powodujac ze sygnal moze isc tylko do kompatybilnych urzadzen czyli pojdzie do twojego ampli tylko po hdmi bo spdif nie obsluguje HDCP z ampli tez wyjdzie tylko po hdmi do tv kumasz? na inne wyjscia np. analogowe czy vga pojdzie tylko w obnizonej jakosci - po spdif bedzie cisza a twoj ampli obsluguje sygnal spdif ale niby co to ma do rzeczy?sadziłem że takie rzeczy kumasz wrzuc na bd film (po co w dvd hdcp?nic tam nie obsluguje tej ochrony) obslugujacy hdcp i sprawdz czy dziala spdif Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 23 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 23 Lutego 2009 czyli pojdzie do twojego ampli tylko po hdmi bo spdif nie obsluguje HDCP z ampli tez wyjdzie tylko po hdmi do tv kumasz? na inne wyjscia np. analogowe czy vga pojdzie tylko w obnizonej jakosci - po spdif bedzie cisza I tu sie Twoja teoria wyklada, bo to tak nie dziala. Konkretny przyklad: DVD Yamaha S1500, amplituner Onkyo TX-SR606. DVD z HDMI i HDCP, ampli takoz. Podlaczenie via Component + SPDIF (filmy DVD) oraz analogowe 5.1 (dla plyt SACD/DVD-Audio). Wg. Twojej teorii nie powinienem byc w stanie ogladac filmow, bo DVD bedzie wymuszalo podlaczenie przez zlacze z HDCP. Coz, rzeczywistosc jak zwykle bywa inna, bo filmy dzialaja jak zloto. Co wiecej, DVD robi upscale do 1080p i to tez dziala bez najmniejszego klopotu. Oczywiscie 5.1 po analogu tez przychodzi bez zadnych klopotow i nie mam mowy o zadnym obnizaniu jakosci. Nie wiem, kto Ci wmowil to o ciszy po SPDIF, ale mam rade - nie sluchaj sie go wiecej ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 26 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 26 Lutego 2009 (edytowane) rany a ty dalej nic nie skumałeś...co ma do tego DVD?tam nie ma hdcp bo być nie musi!!!! to sie stosuje tylko do materiału HD !!!! a hdcp to połączenie punkt do punktu i każdy element musi spełniac założenia zabezpieczenia masz bluray puszczasz material po hdmi do ampli - ampli wali dzwiek na kolumny a dalej material leci do tv ktory wyswietli obraz jesli jest kompatybilny z hdcp - jak nie to albo bedzie zmniejszona rodzialka do pewnie SD albo nie zobaczysz kompletnie nic spdif nie dziala w takim wypadku nikt mi nie gadal tylko sam sie zainteresowalem tematem - tym bardziej ze mam kilka kanalow hd w tv i jeden z nich nie podaje dzwieku na spdif generalnie pytania kolegi sie to nie tyczy bo pewnie nie ma bluray jednak takie ograniczenie istnieje i warto o tym wiedziec by potem sie nie wkurzac ze cos nie dziala a tobie dam dobra rade - zamiast klepac te same bdury i probujac cos udowadniac to pownikaj w temat lepiej ps.i daj sobie spokoj z przedstawianiem dzialania grata dvd z hdmi bo akurat to w tym wypadku nie ma zadnego zastosowania....i fajnie ze robi ci upscaling ale tez nie masz sie czym podniecac bo robi to kazdy monitor czy telewizor... efekt tez jest taki sam Edytowane 26 Lutego 2009 przez zzZZzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Dobra, ja wychodze z tej dyskusji w mysl zasady o niedyskutowaniu z idiota... Moge jeszcze ew. zadac pytanko jak Twoim zdaniem konsola wypuszcza mi do TV obraz FullHD po Componencie (a dzwiek po SPDIF), skoro wg. twojej teorii powinienem miec ciemnosc? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 6 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 6 Marca 2009 Moge jeszcze ew. zadac pytanko jak Twoim zdaniem konsola wypuszcza mi do TV obraz FullHD po Componencie (a dzwiek po SPDIF), skoro wg. twojej teorii powinienem miec ciemnosc?np. moim zdaniem dla tego że obraz FullHD z konsoli (np. podczas grania) nie jest zabezpieczony przez HDCP (podobnie jak dźwięk) ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
costi Opublikowano 8 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Marca 2009 Mialem wyjsc, ale... ;) Widzisz, Kyle, nie jest zabezpieczony, tu ssie zgadzamy, HDCP nie ma nic do tego - ale wg. kolegi zzZZzz taki sygnal w ogole przez TV/ampli nie powinien byc przyjety, bo sa to urzadzenia z HDMI i HDCP i wg. jego teorii przyjma one sygnal HD tylko po HDMI z HDCP. Teraz wez mu to wytlumacz, bo ja poleglem :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 10 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Marca 2009 Kyle ci napisał w czym problem a ty dalej ni w ząb nie kumasz....jak ci się udało zostac moderatorem z tak ograniczonym mysleniem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...