Shadar Logoth Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Witam! Od mojego ostatniego postu minęło ładne 6-miesięcy... niestety z różnych powodów nie zakupiłem wtedy komputera (czego żałuję co dzień patrząc co dzień na kurs USD !). Jednak nadszedł moment w którym nie mogę czekać i jestem zmuszony zainwestować w nowy sprzęt. Od ostatnich kilku tygodni dość intensywnie przeszukiwałem Internet w celu wytypowania najlepszych podzespołów. Po zapoznaniu się z niezliczoną ilością artykułów, testów, postów itd. zdecydowałem się na platformę Dragon która wydaje się być najodpowiedniejsza pod względem ceny do wydajności. Pragnę zaznaczyć że komputer będzie do „użytku codziennego”, przy czym użytek codzienny rozumiem jako obróbkę grafiki. Przede wszystkim 2D (Photoshop, Illustrator, InDesign), choć w wolnych chwilach również 3D i video (AE). Dodatkowo jak każdy szanujący się informatyk/grafik po spędzeniu 12-14h nad projektami chętnie poświecę (kosztem snu oczywiście…) 3-4h na jakąś najnowszą grę… To tyle kwestią wprowadzenia, poniżej umieszczam wybrane przeze mnie części, wraz z cenami (wliczam koszty wysyłki). Proszę o opinię, krytykę, sugestię… cokolwiek, co pomoże w wybraniu najlepszych części :) Zestaw: CPU: AMD Phenom II x4 940 AM2+ Black Edition BOX - 999zł KUPIONE w proline.pl Płyta główna: ASUS M3A78-T - 555zł KUPIONE w techmarket.pl RAM: OCZ 2x2GB DDR2 REAPER - 265zł + 19 zł KUPIONE Karta graficzna: SAPPHIRE Radeon HD 4870 1GB BOX - 840zł + 25zł KUPIONE Obudowa: NZXT TEMPEST BLACK WINDOW - 382,99 zł KUPIONE w techmarket.pl Zasilacz: Revoltec BeQuiet StraightPower 700W - 461zł KUPIONE w techmarket.pl DVD: LG GH-22LS30 SATA - 95zł KUPIONE w proline.pl HDD: Samsung 1TB HD103UJ - 419zł KUPIONE w proline.pl HDD 2(?): Samsung 750GB HD753LJ - 309zł + 19zł Głośniki: Logitech X-540 257,99zł + 20zł - Na razie bez głośników... tylko słuchawki ;) Klawiatura: Logitech Classic 200 Czarna - 44,99zł + 20zł KUPIONE Mysz: Logitech G5 - 189zł KUPIONE w proline.pl Dodatki: Pasta termoprzewodząca: Zalman Thermal Grease ZM-STG1 30zł KUPIONE w techmarket.pl Chłodzenie: Pentagrama Karakorum - 89zł KUPIONE w proline.pl (dzięki Miguel707) Uzasadnienie: :) CPU: nowy Phenom wydaje się być całkiem sensownym wyborem patrząc na testy porównawcze np. tu. Płyta główna: dość uważnie prześledziłem forum, zapoznałem się z tym tematem i postanowiłem że to będzie „ta jedyna” ;) RAM: u właściwie kierowałem się na oślep, stwierdziłem że 1066Mhz to więcej niż 800Mhz, a przecież więcej znaczy lepiej ;) A tak na serio to dość dużo osób bierze na allegro więc może to nie jest zły wybór… Poza tym mają napięcia w przedziale 2.1 - 2.4 V a to chyba dobrze, nie? ;) Karta graficzna: mój wybór z przed 6miesięcy się jakoś drastycznie nie zmienił, prześledziłem kilka testów odnośnie grafiki w tym przedziale cenowym i chyba jest to dobry wybór… Co prawda trochę mnie kuszą CUDA od nVidia… ale ATI tez ma swój Stream (który powoli zyskuje w oczach producentów oprogramowania) więc chyba jednak czerwoni… Obudowa: bo mi się podoba, a co! (to się nazywa uzasadnienie…) Zasilacz: tu doradził mi kumpel pracujący w serwisie, zastanawiam się tylko czy 600W będzie wystarczające… HDD: z dyskami to do końca nie wiem jak będzie bo te które mam teraz zostają (750gb Samsung zakupiony w lipcu i 320WD). Myślałem żeby Samsung 1TB był magazynem danych, stary WD320 przeznacze na śmietnik i planowałem zakupić drugi Samsung 750GB i postawić RAID… ale co z tego będzie to nie wiem, jeśli się okaże że trzeba będzie na czymś oszczędzić to pewnie oszczędze na dyskach. Zawsze można je dokupić… Klawiatura, mysz: logitech ma być i już ;) klawiatura jakaś prosta, wystarczy że będzie pisać, natomiast mysz to już inna bajka, chwile pracowałem na 518, we wcześniejszej pracy i byłem zachwycony. Teraz pracuje na tablecie i tez jestem zachwycony, jednak próbował ktoś z was grać w jakąś grę na tablecie? Jeśli nie… POLECAM ;) Głośniki: ładnie wyglądają… nie znam się na tym więc kwestia wyglądu zadecydowała… Co o tym myślicie? Pozdrawiam, Dawid Edytowane 21 Lutego 2009 przez Shadar Logoth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Przede wszystkim wziąłbym wszystko w jednym sklepie, a przez to byłby tylko jeden koszt przesyłki. CPU : dokupiłbym do niego prócz pasty termoprzewodzącej Pentagrama Karakorum. MOBO : moim zdaniem wystarczy Asus M3N78 Pro. CPU ma odblokowany mnożnik, więc OC nie będzie stanowiło problemu. RAM : ok. GPU : pomyślałbym nad GTX 280/285. Obudowa : Antec 300 IMO byłby lepszym wyborem. Zasilacz : wziąłbym w tym wypadku BeQuiet 550W. DVD : może być, choć Pioneer DVR-216, to mój typ. HDD : w tej sytuacji nie dokupywałbym nic :). Klawiatura i mysz : Logitech UltraX (klawiatura - świetnie się na niej pisze) + mysz Logitech np. MX518, choć osobiście polecam MX400 Laser Performance (to już kwestia bardziej indywidualna) Głośniki : ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 @Miguel707 jak zapewne zauważyłeś na początku mojego postu pisałem że decyduję się na platformę Dragon (CPU, Chipset, GPU od ATI). Płyta którą proponujesz MOBO : moim zdaniem wystarczy Asus M3N78 Pro. CPU ma odblokowany mnożnik, więc OC nie będzie stanowiło problemu. jest na chipsecie NVIDIA GeForce 8300, co oznacza ze Dragona nie będzie ;) Co do obudowy... bardziej podoba mi się NZXT. GPU... oj drogie to, drogie :/ najtańsze GTX280 ponad 400zł drożej, a to sporo... Myszka... nie pracowałem na MX400 więc nie wiem, wole nie ryzykować, wiem że MX518 spełnia moje oczekiwania. Dziękuje za opinie i sugestie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 W takim razie weź mobo Asus M3A78 Pro. Wtedy jest właśnie na chipsecie AMD 780G. I już masz Dragona. Co do obudowy - to może CM 690? GPU : wiem, że drogie, ale nie kupując dysku twardego (i tak już masz ogromną przestrzeń) możesz wydać na to (popatrz ile te HDD kosztują w Twoim zestawieniu). Myszka : na MX400 pracuję ja. Ma ona po prostu inny kształt, no i jest laserowa. Kwestia wygody. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Chciałem coś koniecznie na chipsecie 790GX (sporo pozytywnych komentarzy), albo 790FX, które nie wiedzieć czemu jest sporo droższe do GX, może ktoś pokrótce wyjaśnić w czym twki haczyk? Obudowa... no nie wiem... masz konkretnie jakieś argumenty przemawiające na niekorzyść NZXT (poza tym że tamte są tańsze)? A grafika... wiesz, nie odczuwam jakiejś przemożnej potrzeby uruchamiania Crysisa w FullHD (zważywszy że na razie mam 20"). Mógł byś szerzej opisać dlaczego gf280 a nie r4870? Co do myszki ;) jest jakaś odczuwalna różnica między optyczną a laserową? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 GTX 280 od HD4870 jest po prostu wydajniejszy. Ale skoro chcesz mieć platformę Dragon i w pełni wykorzystać możliwości AMD Fusion, to dopiero HD4850/HD487070x2 jest po HD4870 1GB... Jak bierzesz wtedy tańsze GPU, to tego Asusa z 1 posta możesz wziąć jak najbardziej. Tą NZXT możesz wziąć. Takich argumentów nie ma. Co do myszek, to laserowa wydziela mniej światła, pracuje na większej liczbie powierzchni i w teorii jest dokładniejsza, lecz to zależy od producenta : Logitech jest tym dobrym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Czyli co... zastanowić sie nad HD4850x2? Hmmm, szczerze mówiąc to jakoś "kanapki" nigdy mnie nie pociągały... i jeszcze to zużycie energii... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 A mógłbyś porobić oszczędności, które podałem (czyli mobo na Asus M3A78 Pro, czy też zostawienie HDD) i wziąć HD4870x2? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visage Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Kanapki robi Nvidia, radeony X2 to dwa GPU na jednym PCB. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) To może na wstępie powiem tak (chyba powinienem zrobić to od razu) nie chciał bym jakoś drastycznie przekraczać 4000zł (+/-100~200zł). HD4870x2... nie powiem żeby jego osiągi były nie zadowalające, ale... cena jest zaporowa :/ 1700~1800zł to dużo, a nawet bardzo dużo. Prędzej zastanowił bym się nad wyborem między 4850x2 2GB(?), choć najbardziej jestem przekonany do 4870 1GB... Co do oszczędności... z RAIDa mogę na razie zrezygnować, ale jakiś spory magazyn danych to by sie przydał... A odnośnie zakupu w jednym sklepie... szukałem tam gdzie jest tanio, niestety nie znalazłem takiego w którym wszystko było by tanie... ;) Części planuje zacząć zamawiać do końca tygodnia, tak więc doradzać, doradzać i jeszcze raz doradzać :D Edytowane 8 Lutego 2009 przez Shadar Logoth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Teraz części wszędzie są drogie, ale podlicz te koszty przesyłek. Wiem, że HD4870x2 tyle kosztuje, ale przecież masz 4000zł na zakup zestawu, więc się zmieścisz bez problemu. Nie bierzesz dysków twardych, płytę główną Asus M3A78 Pro i już są pieniądze na HD4870x2... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Miguel707 poważnie zastanowiłem się nad Twoją sugestią jednak nawet dokonując sugerowanych przez Ciebie oszczędności wyjdzie mi grubo ponad 4000zł... Zrobiłem sobie na spokojnie zestawienie wydatków jakie mnie czekają i qrde 4000zł to jest MAX jaki mogę wydać. Na razie korzystam z monitora 20" więc rozdzielczość to 1680x1050. Dla takiej rozdzielczości chyba wszystkie nowe pozycje powinny płynnie chodzić na HD4870, nie? Zawsze w razie potrzeby mogę kartę sprzedać a w jej miejsce kupić nową. Gdyby ceny nie powariowały przez wysoki kurs USD to pewnie bym się nie zastanawiał, tylko brał X2 w ciemno. A może warto poczekać z grafiką jakiś czas i na razie korzystać z tej zintegrowanej w płycie? (Tak wiem że nie pogram ;P) Na chwilę obecną, bez wliczania HDD za podzespoły wychodzi mi 3967,23zł. Nie wliczałem proponowanego przez Ciebie radiatora. Czy rzeczywiście koniecznym jest kupno oddzielnego radiatora (ten referencyjny z procesorem jest aż tak kiepski?)? Jeśli tak czy jest to najlepszy wybór w cenie ok. 100zł? Widzę że dość ciekawie wygląda Arctic Cooling Freezer Xtreme (i cieszy się sporym zainteresowaniem), czy nie był by to lepszy wybór? Edytowane 8 Lutego 2009 przez Shadar Logoth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 (edytowane) To jak z tym chłodziwem moi drodzy, doradzi ktoś? :) Tak się zastanawiam nad myszką... może zamiast MX518 lepszym wyborem będzie G5? -- Hmmm, widze że odzewu nie ma ;) No nic... może ktoś doradzi odnośnie pamięci RAM lepiej wersje tą ( napięcia 2.1 - 2.4 V), czy tą (napięcia 2,3 - 2,4 V)? Czym różnią się te pamięci (poza napięciem)? Edytowane 9 Lutego 2009 przez Shadar Logoth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Nikt się nie wypowie na temat RAMu i chłodzenia? No nic, w takim razie zdaję sie na poradę Miguel'a :) Dzięki! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Bierz Karakorum + pasta termoprzewodząca Zalman ZM-STG1. To jest lepsze chłodziwo, niż boxowe i najlepsze w tej cenie. Zwłaszcza do OC. A co do wersji RAM, to w sumie ciężko powiedzieć o co dokładnie by tu chodziło... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) @Miguel707 Dzięki pomoc, bardzo mi pomogłeś! :) Co do wyboru karty na razie nie skorzystam z sugestii i wezmę zwykłe 4870 1GB. Już niedługo sierpień... i ponoć ma być coś nowego od ATI, w razie potrzeby mogę wtedy pomyśleć o jakimś x2 (bo na pewno coś się pojawi). Co do chłodziwa – wezmę Karakorum skoro polecasz :) Pozdrawiam, SL P.S. Która płytę lepiej wziąć Asus M3A78 - T AMD 790GX SocketAM2 + czy Gigabyte GA - MA790GP - DS4H AMD 790GX SocketAM2 + (różnią się od 20zł w tym sklepie co chce kupić). Edytowane 11 Lutego 2009 przez Shadar Logoth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Tą pierwszą - Asusa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 Dzięki :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 13 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2009 (edytowane) Co do myszek, to laserowa wydziela mniej światła, pracuje na większej liczbie powierzchni i w teorii jest dokładniejsza, lecz to zależy od producenta : Logitech jest tym dobrym.Praktycznie myszki laserowe są mniej dokładne - co prawda mają zwykle większą rozdzielczość, ale też większe błędy "trakcji" więc ... ja wybrałem zwykłą LED. Na laser przy obecnych błędach bym się zdecydował gdyby miał np. 3200 dpi Co do ilości powierzchni ... u mnie akurat bardziej uniwersalne wydają się też zwykłe LED . Ostatecznie skoro autor był zadowolony z Logitech 518 to radzę mu ją kupić. Edytowane 13 Lutego 2009 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 Hej, co mi możecie powiedzieć na temat sklepu www.proline.pl? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 http://www.opineo.pl/opinie/proline-pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Dzięki :) Pytanie odnośnie zasilacza... ten OCZ będzie wystarczający gdy np. będę miał 4xHDD? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Wystarczy na pewno, choć jeśli lubisz ciszę, to zastanowiłbym się nad zasilaczami BeQuiet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 BeQuiet są trochę za drogie :( Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 (edytowane) Jeszcze raz wrócę do zasilacza... Ten model ma mała liczba złącza SATA i PCI-E(2), grafika wymaga 2 i nie zostaje mi żadne PCI-E... W wymaganiach systemowych dla karty pisze coś takiego: Zasilacz o mocy co najmniej 500 W z dwoma 6-pinowymi wtyczkami PCI Express o obciążalności 75 W (600 W i cztery 6-pinowe wtyczki dla dwóch kart graficznych pracujących w trybie ATI CrossFireX™)Możecie coś doradzić o podobnych parametrach i podobnej cenie...? Może ten CHIEFTEC CFT-650-14C 650W, albo NOX Apex 700W, czy może Tagan U33II 600... kolejny SUPER FLOWER ATLAS 680W? Edytowane 17 Lutego 2009 przez Shadar Logoth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Moi drodzy niech się ktoś wypowie na temat tych zasilaczy, bardzo proszę, bo musze któryś wybrać do 13-14... Na razie najbardziej sensowny wydaje mi sie Tagan i Super Flower ale w wersji 600W AURORA. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miki123 Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Zainwestuj trochę w głośniki jeśli chcesz mieć 5.1 to fajne będą g51 i karta AUDIGY SE albo 2.1 to z-2300 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 miki123 dzięki za sugestie, ale na razie dźwięk będzie zintegrowany z płyty i głośniki zostaną X-540... o karcie dźwiękowej będę myślał później. Pozdrawiam i czekam na opinie o zasilaczu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Weź BeQuiet. Tak na zapas skoro chcesz coś mocniejszego wrzucić. Do 4870 starczy dobre 450W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shadar Logoth Opublikowano 18 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Lutego 2009 Ale jak zaznaczyłem wcześniej będę miał 4HDD + podkręcony procesor... i 450W może być za mało... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...