Waise Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Witam. Żeby się nie rozpisywać, wypunktuje: -komp siada przy pamięciach w dualu (średnio raz na 2h) -problem występuje od dawna, w serwisie kiedyś przestawili mi z duala na single i wzieli za to stówe =) fachowcy -dziś zflashowałem BIOS (po dwóch latach z fabrycznego :P), nie pomogło. Obecna wersja 1204 (beta) Co siedzi w kompie: -ramy to OCZ 2x1gb 800mhz platinum edition XTC -płyta Asus m2n-e sli (wiem, po byku, tyle wtedy kasy miałem :P) -procek athlon x2 3800 reszta chyba nie ważna. Testowałem dziś pamięci przy użyciu GoldMem. 0 Błędów po 3h. Stress Prime 2004 wywalił kompa po 1,5h (ale bez niego chyba też by siadł ^^). Komp siada "sam z siebie". Może jakoś napięcia na ram ustawić? Na ten moment wszystko ustawione na auto. Proszę o jakieś sugestie :) P.S. Uprzedzając pytania. W singlu wszystko śmiga :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Nie zaszkodzi jak potestujesz pamięci na ustawieniach zalecanych przez producenta tj 4-5-4-15 (CAS-TRCD-TRP-TRAS) i napięciu 2.1V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waise Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) Ok, to zaraz zmienie latency, ale napięcie mam max 1.95 na płycie :/ ED!T Po zmianie latency komp nawet nie ruszył. Szybki clear cmos i jestem w punkcie wyjścia :/ Czyżby wina leżała po stronie napięcia? :/ Edytowane 7 Lutego 2009 przez Waise Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 W takim razie spróbuj 5-5-5-18 przy 1.8-1.9V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Waise Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Dzięki za pomoc :) Dałem napięcie na 1,9 a delaye na auto i jak narazie chodzi.. a jest jakiś magiczny sposób na zwiększenie napięcia na ramach? :P Czy to już tylko sprzęt? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzeg255 Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 Jezeli problemy beda dalej to,przestaw ram na 667 i powinno smigac. Troszke zle pamieci wybrales do swojego mobo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...