Gość delavego Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Cze. Szukam od jakiegos czasu karty graficznej Powercolor 4850 2GB: http://nvision.pl/news-ext-10613.html Mozecie pomoc szukam w polskich serwisach bo chcialem kupic w polsce a nie z zagranicy, zna ktos moze taki sklep z ta karta? Pomocy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 A na co Ci wersja 2GB? 512 zupełnie wystarczy, chyba że zależy Ci na większych rozdzielczościach i triple bufferingu, to bierz 1GB. Ale 2GB? Bezsens. Chwyt reklamowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delavego Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 A na co Ci wersja 2GB? 512 zupełnie wystarczy, chyba że zależy Ci na większych rozdzielczościach i triple bufferingu, to bierz 1GB. Ale 2GB? Bezsens. Chwyt reklamowy... Po co Po co, gdybym prosil o twoja ideologie to bym ci napisal na priva chce i tyle i nieobchodzi mnie co myslisz tylko oytam czy mozesz pomoc w szukaniu!? Mam 8800GT 512, od kumpla pozyczalem gtx285 1gb i do "GTA IV" nie nada zeby pograc ze wszystkim na maxa ani jedno ani drugie, mam troche kasy i mysle zeby sobie kupic karte tak na 2 lata a nie zmiana co 6 miesiecy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Źle myślisz. Do grania w GTA w teksturach na high potrzeba jedynie wpisać komendę. Mam HD4850 512MB i to w zupełności wystarcza. Inna sprawa, że GTX 285 jest po prostu od HD4850 mocniejszy bez względu na ilość pamięci. Jak chcesz wiedzieć w jaki sposób : wal na PW. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sens Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) To jest dział co kupić, a nie pomoc w szukaniu. Więc trochę szacunku do osoby, która dobrze ci doradza. Twoją ideologią jest jak widzę podnieta ilością ramu na karcie. I co z tego, że 4850 nie radzi sobie w GTA4 (tak jak powinno), i co z tego że nie wykorzysta tego ramu... Ale co z tego jeżeli ma się doczynienia z osobą która zna się najlepiej... 4850 mogłby mieć z 15GB pamięci a i tak bedzie słabszy od tego gf280.. radziuinblack dobrze prawi.. Edytowane 7 Lutego 2009 przez Sens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 2gb nic tutaj nie uradzi. najlepiej podaj całą konfiguracje oraz kasę "do wydania" to wytężymy mózgownice i coś złożymy, no chyba, że tylko chodziło ci o znalezienie przez nas tej karty, a nasze rady masz za nic i/lub sam wiesz lepiej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delavego Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 szukam tylko grafiki a moj komp to Abit auad Gt Q8200 4gb rzamu a-data 800mhz i 8800 GT 512 Asusa wersia Top przy czym chce zmienic na cos lepszego dla gta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) W chwili obecnej nie widzę sensu zmiany ze względu na to, iż już teraz masz 8800GT. Wystarczy, że dodasz wpis do linii komend i możesz włączyć tekstury na high bez problemów. Jakby co, to wal na PW. Podaj jeszcze jaki masz zasilacz i płytę główną - procesor należałoby podkręcić. Edytowane 7 Lutego 2009 przez Miguel707 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 To ten procek 2.33ghz Cie ogranicza bardziej niz karta. Zreszta on sama karte tez hamuje a nie gre. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
halo?! Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 gta4 wykorzystuje wiele rdzeni, więc może tak nie hamuje, chociaż przydałoby się go podgonić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rayearth Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 512 to za malo na GTA4 1GB to w stam raz 2GB to przyszlosciowe myslenie :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hapek Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) 512 to za malo na GTA4 1GB to w stam raz 2GB to przyszlosciowe myslenie :P To zart prawda ? :wink: Dodam ze gralem w GTa 4 na sprzecie z sygnaturki tyle ze z E2160@3.4GHZ i grac sie nie dalo za bardzo ~20-25FPS (ale gralo sie jakby bylo 10fps). Po wymianie na E7300@3.8GHZ smiga w 1680x1050 a jak uzyje komendy ograniczajacej VRAM do ~360 to praktycznie roznicy nie czuje. 1GB wystarczy do absolutnie wszystkiego na karcie klasy 4850, ale wedlug mnie to roznicy miedyz 1024 a 512 i tak nie odczujesz. Podaj mi jakikolwiek test w jakiejkolwiek grze gdzie karta 2GB ram ma przewage nad 1GB. Edytowane 7 Lutego 2009 przez hapek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delavego Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 To zart prawda ? :wink: ta jak sobie chcesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 To na pewno jest żart... Więcej pamięci, niż 512MB w HD4850 nie jest kompletnie opłacalne, zaś ograniczenie pamięci, co do beznadziejnie zoptymalizowanej GTA IV można przecież ominąć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visage Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 (edytowane) ta jak sobie chcesz Stary kogo chcesz przekonać? Sądzę, że napisałeś na naszym forum sądząc, że są tutaj ludzie którzy znają się na rzeczy. Jeśli mówimy: 2gb na 4850 to żart tzn, że tak wygląda sytuacja. Nikt Cie w konia nie robi, jesteśmy od tego by pomóc i serdecznie to robimy. za długo nad postem myslałem i mnie miquel ubiegł;) Edytowane 7 Lutego 2009 przez Visage Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 Tak więc podsumowująć - kupująć 2GB nic nie zyskasz. I jest nieopłacalne, bo karta nie jest w stanie wykorzystać takiej pojemności i nigdy nie będzie. Nawet gdybyś chciał sobie pograć w GTA 5 czy 10. 4850 512MB to wystarczający wybór, wersja 1GB na upartego także. (przydaje się jeżeli chcesz włączyć vSync, a wraz z tym triple buffering, jak już wcześniej mówiłem). No chyba że jesteś mądrzejszy od nas - to ta karta jest dla Ciebie :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delavego Opublikowano 7 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Lutego 2009 tego nie wiesz czy nie wykorzysta tej pamieci w gta bo nie ma na necie testow w gta tylko crysis itp gdzie wiem ze jest minimalnie lepsza Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Miguel707 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Zapewne i tak jest w cenie HD4870, który rozkłada ją na łopatki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Visage Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 http://www.overclock3d.net/reviews.php?/gp...pcs_2gb_pci-e/4 poczytałem nawet więcej na ten temat ta karta jest słabsza od referencyjnej karty 4850 ze względu na WOLNIEJSZE pamięci. skoro w tak wymagającej grze jak crysis karta z 512 mb bije kartę 2 gb to nie spodziewasz się chyba cudu w gtaIV? Kup 4870 1gb, graj komfortowo w gta IV i nie wymyslaj już teorii z kosmosu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 tego nie wiesz czy nie wykorzysta tej pamieci w gta bo nie ma na necie testow w gta tylko crysis itp gdzie wiem ze jest minimalnie lepsza Nigdy jej nie wykorzysta, bo jest na to ZA WOLNA! MYŚL CZŁOWIEKU! :mur: (w dodatku jeszcze przy tych wolniejszych pamięciach jak ktoś wyżej napisał) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Adamuss13 Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Mam 8800GT 512, od kumpla pozyczalem gtx285 1gb i do "GTA IV" nie nada zeby pograc ze wszystkim na maxa ani jedno ani drugie. Więc nawet podkręcony 280gtx (285 to poprostu O/C) ,nie wystarcza a Ty sądzisz ,że Radosław 4850 2 GB (ach jak to dumnie brzmi i przed kolegami sie mozna pochwalić) podoła zadaniu ? Proszę Cię ,następnym razem się zastanów zanim wklepiesz brednie w klawiaturę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delavego Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 niczym sie niechwale chce napisalem gdzie kupic a nie po co czytajcie troche co sie pisze! nie prosilem o pomoc przy wyborze tylko o pomoc w szukaniu a to roznica! zamykam temat bo sie widze nie dogadam z wami prawicie od rzeczy :mad: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Bo się upierasz, mimo że sporo osób mówi ci, że branie 4850 2GB to czysta głupota. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gMolimo Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Nie przekonacie go, a to już nie "wasz" problem, jak chce brać 2GB to niech bierze tylko niech później nie wypisuje, że nie widzi różnicy... Tak to jest jak mama daje pieniążki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gi3r3k Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Panowie, po tej wypowiedzi widać, że żadne argumenty go nie przekonają. Dajcie temu spokój. Jego kasa, niech robi co chce. Chcesz odpowiedzi, proszę bardzo: W Polsce tej karty nie ma. Znalazłem za to u Niemców, ale najtańsza oferta to 199 euro, co przy obecnym kursie sprawia, że nie jest to zbyt opłacalne... Ale to pewnie też do ciebie nie przemówi? W końcu jest tańsza niż HD4870X2 z 2GB ram, więc na pewno... Masz tu linka: http://web.hoh.de/hoh/default.aspx?TY=item...674&CT=7165 Czekaj aż dotrze do Polski albo kupuj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
q8ic Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 http://www.overclock3d.net/reviews.php?/gp...pcs_2gb_pci-e/4 poczytałem nawet więcej na ten temat ta karta jest słabsza od referencyjnej karty 4850 ze względu na WOLNIEJSZE pamięci. skoro w tak wymagającej grze jak crysis karta z 512 mb bije kartę 2 gb to nie spodziewasz się chyba cudu w gtaIV? Kup 4870 1gb, graj komfortowo w gta IV i nie wymyslaj już teorii z kosmosu Na końcu recki chłopcy z PowerColor sie tłumaczą, że testowany był engineer sample i retail prduct będzie miał normalnyj memory speed. Tak czy inaczej 2 gb dla tej karty to po prostu marketingowy chłyt. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość delavego Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Nie przekonacie go, a to już nie "wasz" problem, jak chce brać 2GB to niech bierze tylko niech później nie wypisuje, że nie widzi różnicy... Tak to jest jak mama daje pieniążki... W przeciwienstwie do Ciebie kolego pracuje i niemusze prosic o pieniadze Panowie, po tej wypowiedzi widać, że żadne argumenty go nie przekonają. Dajcie temu spokój. Jego kasa, niech robi co chce. Chcesz odpowiedzi, proszę bardzo: W Polsce tej karty nie ma. Znalazłem za to u Niemców, ale najtańsza oferta to 199 euro, co przy obecnym kursie sprawia, że nie jest to zbyt opłacalne... Ale to pewnie też do ciebie nie przemówi? W końcu jest tańsza niż HD4870X2 z 2GB ram, więc na pewno... Masz tu linka: http://web.hoh.de/hoh/default.aspx?TY=item...674&CT=7165 Czekaj aż dotrze do Polski albo kupuj. dzieki o to mi chodzilo. krecilem sie na necie za jakas karta z duza pamiecia ale wszystkie powyzej 1gb to kanapki a ja szukam czegos z jednym gpu, chyba ze cos wiecie na ten temat ze w tym roku cos takiego wyjdzie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Prawdą jest , że w 95% gier 2gb vram nic nie da. Ale są takie kwiatki, jak np. GTA4, które są w stanie skonsumować taką ilość. Inna sprawa, że moc obliczeniowa 4850 nie pozwoli na to aby w ustawieniach wymagających 2gb ram grać w pełni komfortowo. Na dzień dzisiejszy sensowniejsze będą z pewnością karty 4870 z 1gb vram. Natomiast nigdy na 100% nie wiadomo co nam zgotują producenci gier i dlatego nie można powiedzieć, że NIGDY tego ramu nie wykorzysta, bo za wolna karta. Szczerze więc doradzam zakup 4870 z 1gb ramu - na dzień dzisiejszy z pewnością wydajniejsza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 W przeciwienstwie do Ciebie kolego pracuje i niemusze prosic o pieniadzePo Twoich wypowiedziach i próbie wystłumaczenia że 2GB na karcie pokroju 4850 to nonsens 99% forumowiczów odnosi inne wrażenie... dzieki o to mi chodzilo. krecilem sie na necie za jakas karta z duza pamiecia ale wszystkie powyzej 1gb to kanapki a ja szukam czegos z jednym gpu, chyba ze cos wiecie na ten temat ze w tym roku cos takiego wyjdzie?Ideologia typu: im większy samochód tym szybszy... Nie liczy się wielkość a silnik oraz jeszcze kilka parametrów. Taka sama zasada jest w przypaku kart graficznych. 1GB starczy każdej karcie a większość i tak jej nie wykorzysta. Kanapki z 2GB i tak korzystają tylko z 1GB. Dlaczego? Poszukaj jak chcesz wiedzieć... PS. Twoja kasa i jeśli chcesz ją wyrzucić w bloto Twoja sprawa... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Firekage Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Inna sprawa, że moc obliczeniowa 4850 nie pozwoli na to aby w ustawieniach wymagających 2gb ram grać w pełni komfortowo.Pewny jestes? Co jesli ram bedzie tylko wykorzystywany przy olbrzymich teksturach? Pomijam kwestie 2GB jako taka , ale idzie o samo wykorzystanie ramu. Nie pozwoli grac? A skad wiesz jakie detale pociagnie ta karta w danej grze? Ram nie bedzie jakos tam go limitowal skoro chce , zobacz ze GSO mialo 768MB ramu...a karta tez nie byla sprzetem do full HD za to w normalnych rozdzialkach typu 1280 taki Crysis nie bedzie sie dlawil z teksturami na max. Jego kasa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...