Skocz do zawartości
djsilence

Disconnecty A Upnp

Rekomendowane odpowiedzi

Od 3 dni borykam się z rozłaczaniem rutera.

Sytuacja wyglada następująco:

PC wpięty sam, WIFI OFF = OK

PC + kabel od PS3 (wył), WIFI OFF = leci sync

PC wypięty, PS3 wpięty, WiFi ON = OK

Czego próbowałem:

Update firmware, poukładanie kabli (interferencje itp.), zrutowanie portów do PS3, zabawa z UPnP(on/off), kanałami WIFI, SSID itp.

Konsola gdy jest wpięta bez PC (gdy net jest ok) osiąga NAT 2 czyli połączenie bez zakłóceń, choć informuje iż ruter nie obsługuje IP Fragments, co może powodować problemy przy niektórych grach. Media server jest wyłączony. Wyłaczenie UPnP w konsoli także nic nie zmienia.

Zaobserwowane anomalie:

Okazjonalnie podczas utraty synchronizacji (i w ostateczności disconnect), coś działo się z połączeniem sieciowym w PC, które tak jakby zamarzało i po kliknięciu w ikonę, pakiety wysłane 2, odebrane >1000.

W końcu zauważyłem coś o czym absolutnie nie mam pojęcia, mianowicie:

post-110226-1234057642_thumb.jpg post-110226-1234057925_thumb.jpg post-110226-1234058007_thumb.jpgpost-110226-1234059393_thumb.jpg

Wygląda jakby właśnie to powodowało utratę synchronizacji, gdy tylko podłączę inny kabel/włącze wifi. Mogę to rozłączyć, lecz nie usunąć. Mam tylko 1 sieciówkę.

Połączenie 2 ma 30MBPS. Wyłącznie UPnP powoduje zniknięcia tego "WAN 1 na 3com" i po dłuższej chwili połączenia 2.

Wyczytałem że "jeśli funkcja UPnP jest obsługiwana, gdy użytkownik podłącza urządzenie (np. drukarkę) do sieci, urządzenie to konfiguruje się automatycznie po uprzednim pobraniu adresu TCP/IP i, wykorzystując protokół wykrywania oparty na protokole internetowym HTTP (Hypertext Transfer Protocol), przekazuje informacje o swojej obecności i dostępności do wszystkich pozostałych urządzeń sieciowych podłączonych do sieci."

Zatem doinstalowane Połączenie 2 wraz z tym Wan 1 na 3com... pochodzi od rutera. Ale dlaczego po roku używania rutera i skąd nagle te ciągłe disconnecty co 30 sek?

Edytowane przez djsilence

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od 3 dni borykam się z rozłaczaniem rutera.

Napisz jeszcze jaki router i jakie łącze internetowe.

Od razu mówię że jeśli Neo, to sprawdź czy ci nie zmienili PPPoA VC-Mux na PPPoE LLC. Ostatnio kupa ludzi ma z tym problem, TP w ramach przechodzenia na "metro ethernet" przełączyła większość węzłów w "alternatywny" tryb pracy. Jakie masz MTU ustawione na routerze?

Zainteresuj sie też nowym firmware do routera, pod koniec zeszłego roku wychodziło dużo poprawek związanych z obsługą SP3 XP i Vistą (znany "problem" IPv6).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki bardzo za zainteresowanie.

XP SP2

3com Office Connect

Bulldog/Pipex 8MPBS

Probowalem 3 rozne firmware-y z pelnym resetem po wgraniu.

Rzecz w tym, iz gdy podlaczona jest tylko konsola kablem to dziala.

Konsola kablem + Wifi = dziala.

PC podlaczony sam = dziala.

PC plus cokolwiek innego = utrata sync.

Ciekawe jest to, iz gdy podlaczony jest wlaczony PC, to 3 sekundy po wpieciu kabla od wylaczonej z pradu konsoli, ruter traci sync.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki bardzo za zainteresowanie.

Nie ma sprawy, szkoda tylko że na odległość mam bardzo ograniczone możliwości.

"3com Office Connect" to nazwa całej rodziny routerów, chodziło mi o konkretny model. Nieważne.

Więc tak, mamy (moim widzimisie) następujące możliwe przyczyny problemu:

- uszkodzenie routera (w tym zasilacza - chyba dasz radę go sprawdzić? jest typowy, można użyć dowolnego o nie mniejszym prądzie maksymalnym i napięciu zbliżonym do org.)

- uszkodzenie kabla UTP router->PC

- przebicie (brak zerowania?) na zasilaczu PC

- j/w ale na porcie WAN routera (linia zewnętrzna)

- coś na co nie wpadnę bez obmacania sprzętu <_<

Połowę tych rzeczy sprawdza się najprościej wymieniając cosia (przeważnie zaczynamy od routera).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chodziło o:

Item model number: 3CRWDR101A-75-US

3Com ma trochę zakręcone nazewnictwo, zawsze trzeba sprawdzać po numerkach ;)

(są modele różniące się TYLKO jedną literą/cyfrą w nazwie ... i połową funkcji)

Dzieki. Popróbuje dzis wieczorem choc nie bardzo mam na co wymienic cosie.

Dowolny router ADSL 2/2+. Może być "samo" ADSL, o ile dostawca dopuszcza synchronizację G.DMT (lub niższą: G.Lite) na łączu.

Skombinuj coś, nawet bez WiFi.

Nie wiem - w zaprzyjaźnionym sklepie za kaucją? u sąsiada?

Dopóki nie wyeliminujesz routera jako przyczyny cała reszta sprawdzania jest z lekka bez sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze jednej rzeczy zapomniałem wymienić. Włączenie WIFI wraz z PC pozwala na minutę/dwie połączenia, lecz download jest góra 1MBPS (zamiast 3,4), choć upload jest taki sam (<400kbps).

Zmiana kabla nic nie zmienia. Jutro idę kupić ruter. Jakieś propozycje ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zmiana kabla nic nie zmienia. Jutro idę kupić ruter. Jakieś propozycje ?

Najtańszy, ale żeby był producenta o którym już słyszałeś ;)

Chyba że nastawiasz się na wymianę routera niezależnie od sprawności (czy niesprawności) starego, wtedy bierz coś porządnego. Ja tam np. Linksysa nie lubie, ale w Londynie wszystko działa bo mają lepsze kable ;)

Na forum jest temat "jaki router kupić".

Drayteki są bardzo dobre, tylko cena dobijająca. 3Com raczej nie, bo ostatnio niezbyt udane modele mają w ofercie. To samo USR Robotics, nowe modele nadal dobre ale nie tak jak kiedyś. Nie dlatego że "kiedyś wszystko było lepsze", tylko po prostu firmy ostro tną koszty i produkt różni się od "noname" głównie logiem i kontrolą jakości a nie parametrami technicznymi.

Z tym że jednak unikaj wynalazków mało znanych firm (oraz wyrobów Belkin), bo potrafią mieć ostro skopane firmware i/lub zero supportu.

Zresztą poczytaj tam:

http://www.dslzoneuk.net/

http://www.thinkbroadband.com/reviews.html

A nie masz przypadkiem ostro zarobaczonego peceta? tak że sieje po wszystkich Ip w internecie, i w efekcie router brzegowy providera przerywa połaczenie?

Edytowane przez SpAceR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nadal nie wiem co spowodowało te problemy, ale wymiana rutera pomogła.

Już myślałem że cie router zaatakował przy wymianie i teraz leczysz rany ;)

:lol2:

Szukałem w technecie 3Com-a, i znalazłem podobne objawy uszkodzenia przy innym modelu ich routera. Podobno "specyficzny problem z firmware", cokolwiek to ich zdaniem oznacza. Nie znam sie, u nas są tego w użyciu pojedyncze sztuki więc sprzęt 3Com widuje najwyżej pare razy w roku.

D-Link DSL-2640B jest spoko, dwa miesiące temu miałem takiego do zabawy i całkiem nieźle działa. Nawet transfery po WiFi miał znośne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi