Gość Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Witam, Mam taki mały dylemat. Chciałbym się zapytać czy sensowna jest wymiana płyty głównej w moim starym komputerze. Aktualnie mam ASRock K7VT4A Pro, Sempron 2800+, 1,25GB RAM DDR400, GeForce 7300GT 256MB Sonic. Niestety moja płyta główna nie pozwala na jakiekolwiek podkręcanie. Czy jeśli bym wymienił płytę główną, na ile mógłbym podkręcić mojego semprona? I czy jest sens to wymieniać, czy wzrost wydajności będzie warty wymiany płyty głównej. Polećcie jakąś dobrą płytę główną ewentualnie. Edytowane 8 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Kompletnie się nie opłaca. Zainwestuj w tanią platformę na AM2, chociażby z zestawów Miguela. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Nie, nie, nie. Planuję kupno nowego komputera za ponad 2500 ale obecny stan cen odstrasza mnie od tego. Po prostu chcę wiedzieć czy wymiana płyty głównej pozwoli na dobre podkręcenie procesora i czy warto w to zainwestować na krótką metę, do czasu aż części stanieją ;] Edytowane 8 Lutego 2009 przez Gość Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Nie warto. Jeżeli już chcesz wymieniać mobo, to lepiej się przesiąść na nową platformę. Np sprzedajesz mobo, semprona i pamięci i za to kupujesz: Athlon 300+ AM2 (allegro, ok 50zł) Jakieś mobo za ok 100, 1GB DDR2 40zł/ 2GB 70zł. I masz wtedy wzrost wydajności. Z Mobo mogę polecić Abita KN9, ale raczej go nie dostaniesz po tak niskiej cenie. Edit: nie widziałem ze napisałeś posta. Jeżeli chcesz kupić kompa za 2,5Kpln to nie marnuj teraz kasy na kupno "nowej" mobo pod tego szrota bo to nie ma najmniejszego sensu. Edytowane 8 Lutego 2009 przez NeoMagNeT Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzizzy Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 Dużego zysku nie odczujesz... Płyty Ci niestety nie doradzę, chociaż miałem u siebie na Athlonie XP 2000+ ASRocka K7NF2. Podkręcony z 1666 MHz na 1833 MHz bez podnoszenia napięć. Może wycisnąłbym więcej, ale wtedy nie byłem za bardzo rozeznany co do OC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...