Skocz do zawartości
Pepenix

Mobo + Cpu + Ram + Gpu Do 1100-1450

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie wszystkich wyjadaczy.

Potrzebuję zmienić (wreszcie!) mój leciwy sprzęt na nowszy model :) Moj obecny to AMD 3000+ na mobo GA-K8NF-9 z 1 mb RAM i pasywnym GF 6600.

Budżet: 1100 zł + ew 350. Postaram się sprzedać mojego staruszka ale jako że nie mam pewności czy się to uda to nie wliczam tego w budżet. Ewentualnie przeznaczę to na zakup bajerów potem.

Kilka wymagań:

1. Cisza.

Zarówno pracuję na kompie, jak i gram wieczorami po skończonej pracy. Tak więc musi być cichy. Dla zobrazowania co dla mnie oznacza "cichy" powiem, że głośność kompa gdy tylko na nim grałem była ok. Zapewne dlatego, że dźwięki z gier zagłuszały kompa. Ale teraz gdy jeszcze przez cały dzień na nim pracuję, to pod koniec czasu pracy po kilku godzinach (tak po 4-8) szum i buczenie zaczynają być męczące. Dla przetestowania jaki element produkuje najwięcej hałasu zatrzymałem sobie wentylator Boxowy na procku. I muszę powiedzieć, że dzięki zasilaczu 450W chiefteca + pasywnie chłodzonej karcie to jest dla mnie to co uważam za ciszę wystarczającą. Mam w budzie dwie turbinki wydmuciach!ące powietrze z kompa z tylu obudowy (niesłyszalne). Do tego 2 niesłyszalne 120 mm albo 80 mm wdmuciach!ące chłodne powietrze z przodu obudowy. Tak więc komp i wszystko jest chłodne. W trybie 2D mogę sobie spokojnie trzymnać palec na radiatorze karty graficznej i nic mnie nie parzy.

2. Grafa.

Komp pod gry. Ale raczej strategiczne. Szykuję zęby na Empire Total War, potem Starcraft 2 i Diablo 3. W strzelanki to gram tylko z moim klanem w CoD4 i 5. Aha ważna rzecz. Nie potrzebuję mega wydajności bowiem mój LCD obsługuje max 1280x1024 i nie zamierzam go zmieniać. Więc nie potrzebuję mocno grzejących się potworów typu Ati 4850 lub GF 9800. Upatrzyłem sobie SPARKLE GF9600 Calibre bo mogę go mieć za 400-420 zł. No i jest on podobno Green Power a jako że nie zamierzam zmieniać zasilacza to mi spokojnie styknie.

Edycja: Podobno w marcu mają wyjść nowe karty. Czy opłaca się przecierpieć i poczekać na obniżkę cen obecnych kart spowodowanych wyjściem nowych modeli? Mógłbym wtedy spokojnie pograć sobie na integrze z tych lepszych płyt jak Gf9200-9300 albo odpowiednika Ati do czasu kupienia karty jak już potanieją. Czy nie ma co liczyc na obniżkę?

3. Płyta

pod SLI i ew. przyszłą rozbudowę. Nie mam kasy na zmianę kompa co 2 lata. Jak widać mój obecny ma 5+ lat. Stąd właśnie decyzja o wpakowaniu kasy w porządną płytę z ew dobrym chłodzeniem jej komponentów tak aby mi się nic nie posypało i ew mógł upgradeować kompa w przyszłości zmieniając tylko procka i go podkręcając. Aha lubię róznego rodzaju heat pipe i fajnie wyglądające radiatorki na płytach :P Więc jak się uda taką znaleźć to będzie git :)

3. O CPU myślałem o jakimś tanim energooszczędnym (45-65 W) jak AMD Athlon 64 x2 4850E s.AM2 BOX. Nie wiem jak u niego z podkręcaniem, ale jeżeli można to zrobić to jak najbardziej a i stąd płytę chcę dobrej jakości.

Ok i teraz pytania na które przeglądając net w poszukiwaniu forum oraz testów i benchmarków przez 2 tygodnie nie znalazłem odpowiedzi.

Jaką płytę wybrać? Jakie chłodzenie na procka (przyszłego i obecnego)? Czy warto kupować chłodzenie procka na wyrost (tj pod przyszłego mocniejszego którego ew będę podkręcał)? Czy lepiej jednak kupić coś pod tego mało energochłonnego AMD i pokusić się o pasywne chłodzenie?

I generalnie prosiłbym o wszelkie porady. Na nic oprócz ciszy i zmieszczenie się w budżecie się nie upieram. Więc jeżeli ktoś miał podobne problemy przy składaniu kompa lub ma podobnego, który spełniałby wymagania jakie ja mam to oczywiście sugerujcie. Nie upieram się ani przy AMD (choć zawsze go miałem) ani przy Nvidi (chociaż ją też zawsze miałem) Chociaż przy Nvidii podobno SLI pracuje lepiej niż CrossFire. No i w sumie podoba mi się bardzo bardzo ta karta a jestem maniakiem dobrze i ładnie wyglądających części :P

Dzięki za wszelkie porady i sugestie. :)

Edytowane przez Pepenix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Procesor : Intel Pentium Dual Core E5200 - 330 zł

Płyta Główna : Gigabyte G31M-ES2L - 195 zł

RAM : GoodRam 2GB 800MHZ - 75 zł

Karta Graficzna : HIS Radeon HD4830 512MB - 469 zł

Zasilacz: Pentagram PSF-460-P12S - 169 zł

1238 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest to model GPS 450W to nie musisz.

Wtedy proponuje tak:

Asus P5QL Pro

Intel E5200

2x2Gb GoodRam 800mhz

HIS Radeon HD4830/HD4850 jak masz więcej kasy

;]

A jak sprzedasz starego kompa to będziesz mógł te pieniądze przeznaczyć na wyciszenie. Czyli np zmiane chłodzenia na CPU, GPU, dokupienie cichych wentylatorów do obudowy itd.

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli jest to model GPS 450W to nie musisz.

Wtedy proponuje tak:

Asus P5QL Pro

Intel E5200

2x2Gb GoodRam 800mhz

HIS Radeon HD4830/HD4850 jak masz więcej kasy

;]

A jak sprzedasz starego kompa to będziesz mógł te pieniądze przeznaczyć na wyciszenie. Czyli np zmiane chłodzenia na CPU, GPU, dokupienie cichych wentylatorów do obudowy itd.

Też tak myślałem z kasa za starego kompa. Ale chyba za bardzo się rozpisałem. Szukam czegoś pod SLI/CrossFire. A ta płytka tego nie ma :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu branie mobo z SLI/ CF bo odradzam Ci takie rozwiązanie. Jak zabraknie ci mocy to lepiej sprzedać obecną grafę i kupić jedną mocniejszą a niżeli bawić się w podwójne GPU. Więcej ciepła, więcej pobieranej energii, nie zawsze oczekiwany przyrost wydajności. Lepiej nie nastawiać się na to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez sensu branie mobo z SLI/ CF bo odradzam Ci takie rozwiązanie. Jak zabraknie ci mocy to lepiej sprzedać obecną grafę i kupić jedną mocniejszą a niżeli bawić się w podwójne GPU. Więcej ciepła, więcej pobieranej energii, nie zawsze oczekiwany przyrost wydajności. Lepiej nie nastawiać się na to.

A ja właśnie nie jestem pewien. Tego kompa sprzedaje po 5 latach. Karta którą kupiłem za 500 zł teraz jak pójdzie za 50 zł to będzie cud. Więc sprzedawanie karty za 5 lat tej co teraz kupię nie wiem czy będzie wogóle możliwe. A tak dokładam drugą która wtedy będzie kosztowała własnie te grosze jak 50 zł i mam 60% wzrostu wydajnosci ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 5lat ta karta będzie prawie do pasjansa, dołożysz drugą to zagrasz w sapera :razz:

Hhehe dobre :)

Ale kurcze jakoś nie lubię Ati chociaż wiem jak wychodzi w testach. A jakaś istotna róznica między tym E5200 a AMD X2 3850 jest? Tj czy drogość intela przekłada się proporcjonalnie do jego wydajnosci? Bo jak mam 100 zł czyli 30% wiecej płacić za 5% wydajnosci to dziękuję.

Muszę poczekać do premiery Empire total war i zobaczyć co się stanie na rynku kart przez marcowe wydanie nowych modeli. Wtedy może oszczędzę na karcie i na plycie skoro nie warto sli.

A tak na teraz. Jakie chłodzenie do procka brac? Poproszę o wersję do AMDka oraz do tego intela 5300.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja właśnie nie jestem pewien. Tego kompa sprzedaje po 5 latach. Karta którą kupiłem za 500 zł teraz jak pójdzie za 50 zł to będzie cud. Więc sprzedawanie karty za 5 lat tej co teraz kupię nie wiem czy będzie wogóle możliwe. A tak dokładam drugą która wtedy będzie kosztowała własnie te grosze jak 50 zł i mam 60% wzrostu wydajnosci ?

A powiedzmy, że masz nie 6600, ale dwie 6600GT. Czyli wydajność 6800GT, ale bez AA i w niższych rozdzielczościach, a to i nie zawsze (skalowanie SLI). Jak te dwie karty prezentują się w stosunku do 2600XT, którą można mieć za ok. 140zł?

SLI opłaca się tylko w przypadku najsilniejszych kart w momencie zakupu. Rozumowanie kupię jedną, a za rok drugą, jak widać na moim przykładzie, nie ma sensu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi