Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałbym w najbliższym czasie kupić dysk 1TB lub 1,5TB. Seagate ostatnio wykręca numery, z Samsungiem też co chwila jakieś problemy widzę. Jakie dyski w tej pojemności są dobre i na co patrzeć przy ich zakupie? Zależy mi na niezbyt wygórowanej cenie oraz niezawodności.

Co daje większa ilość talerzy? W czym jest lepszy dysk z 32mb cache od 16mb?

Edytowane przez fenixon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No Seagate ostatnio nam się trochę pogubił hehe;) Co do Samsunga kombinuje z talerzami ale w mniejszych wersjach nie w 1 TB. Polecałbym Ci tylko i wyłącznie firmę WD, zarówno dopracowane mają wersję firmware jak i nie psuja się często. Dyski jakie mogę Ci polecić to na pewno ten model WD1001FALS, Samsung z serii F1 też jest dobry ale chyba ciut wolniejszy. Ciekawą propozycją jest dysk z serii GP zarówno model 1 tb, 1,5 TB jak i również dostępny jest model 2 TB. Większa ilość talerzy teoretycznie daje to, że dysk szybciej się popsuje, choć moim zdaniem nie ma to znaczenia. Mniej talerzy=mniej części mechanicznych, czyli mniejsza awaryjność. 32 mb czy 16 mb to tak zwany chwyt marketingowy nie ma żadnej różnicy a jeśli występuje to jest to około 3-5% zauważalne w niektórych sytuacjach.

Edytowane przez jarekakahans

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kupiłem samsunga 1TB (szybki cichy chłodny ale mam dwa bady - bywa wina chyba mojej listwy zasilającej) za 360 pln z przesyłką...miałem farta teraz żeś się władował z zakupami w najgorszy okres.....

i bierz 32 mega cache - jest szybciej w tych właśnie paru sytuacjach a cena praktycznie taka sama

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To i ja sie podepne,

duzy dysk do kieszeni na usb - typowo pod przechowywanie danych, uruchamiany raz w tygodniu aby cos na niego wgrac/zgrac cos z niego, do dzis maiem 2x320gb ale jedna kieszen i zmiana dyskow jest niewygodna,

co wiec lepiej wybrac 1TB od WD, czy moze Seagate 1,5TB? roznica w cenie niewielka a jednak pojemnosc juz tak...

czy obecnie kupowane dyski Seagata maja ten glupi blad z firmewarem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi