fenixon Opublikowano 8 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Witam, Chciałbym w najbliższym czasie kupić dysk 1TB lub 1,5TB. Seagate ostatnio wykręca numery, z Samsungiem też co chwila jakieś problemy widzę. Jakie dyski w tej pojemności są dobre i na co patrzeć przy ich zakupie? Zależy mi na niezbyt wygórowanej cenie oraz niezawodności. Co daje większa ilość talerzy? W czym jest lepszy dysk z 32mb cache od 16mb? Edytowane 8 Lutego 2009 przez fenixon Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekakahans Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) No Seagate ostatnio nam się trochę pogubił hehe;) Co do Samsunga kombinuje z talerzami ale w mniejszych wersjach nie w 1 TB. Polecałbym Ci tylko i wyłącznie firmę WD, zarówno dopracowane mają wersję firmware jak i nie psuja się często. Dyski jakie mogę Ci polecić to na pewno ten model WD1001FALS, Samsung z serii F1 też jest dobry ale chyba ciut wolniejszy. Ciekawą propozycją jest dysk z serii GP zarówno model 1 tb, 1,5 TB jak i również dostępny jest model 2 TB. Większa ilość talerzy teoretycznie daje to, że dysk szybciej się popsuje, choć moim zdaniem nie ma to znaczenia. Mniej talerzy=mniej części mechanicznych, czyli mniejsza awaryjność. 32 mb czy 16 mb to tak zwany chwyt marketingowy nie ma żadnej różnicy a jeśli występuje to jest to około 3-5% zauważalne w niektórych sytuacjach. Edytowane 10 Lutego 2009 przez jarekakahans Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zzZZzz Opublikowano 14 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 14 Lutego 2009 kupiłem samsunga 1TB (szybki cichy chłodny ale mam dwa bady - bywa wina chyba mojej listwy zasilającej) za 360 pln z przesyłką...miałem farta teraz żeś się władował z zakupami w najgorszy okres..... i bierz 32 mega cache - jest szybciej w tych właśnie paru sytuacjach a cena praktycznie taka sama Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Esper Opublikowano 28 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2009 To i ja sie podepne, duzy dysk do kieszeni na usb - typowo pod przechowywanie danych, uruchamiany raz w tygodniu aby cos na niego wgrac/zgrac cos z niego, do dzis maiem 2x320gb ale jedna kieszen i zmiana dyskow jest niewygodna, co wiec lepiej wybrac 1TB od WD, czy moze Seagate 1,5TB? roznica w cenie niewielka a jednak pojemnosc juz tak... czy obecnie kupowane dyski Seagata maja ten glupi blad z firmewarem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 3 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Marca 2009 Co daje większa ilość talerzy?Niższy transfer. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...