Skocz do zawartości
McGan

Zmiana Procesora...

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie!

Zakupiłem procesor Q6600 (SLACR), mam złożone sobie całe chłodzenie wodne (od grudnia). Na procku siedzi Swiftech Apogee GTZ - z tyłu płyty głównej jest backplate, które się przykleja a potem przykręca bloczek (oj, wiecie o co chodzi :P ). I tutaj jest problem - nie pamiętam teraz, czy tą płytkę przykleiłem do płyty głównej, czy jest tylko trzymana przez śruby... Jeśli odkręcę bloczek, to ta płytka może odpaść i wtedy będzie trzeba wszystko rozbierać i składać na nowo...

Macie jakiś pomysł jak się do tego zabrać? Wydawać się to może trywialne, ale mam nie lada problem, co z tym fantem zrobić.

Dzięki wielkie z góry za pomoc ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz użyć kawałka tektury o grubości przestrzeni między backplatem a ścianą budy (a nawet trochę większą aby ładnie dociskała backplate). Wciskasz taką tekturkę pod backplate i odkręcasz bloczek. Oczywiście komp leży sobie na płasko. Stosowałem podobny manewr przy przykręcaniu wentyli do rada za pomocą śrubek i nakrętek. :wink:

Możesz też zrobić to bardziej "gimnastycznie". Musisz mieć śrubkę dłuższą niż te w bloku. Odkręcasz wtedy jedną śrubkę z bloku i na jej miejsce wkręcasz tę dłuższą by móc później dopasować backplate. Następnie odkręcasz 3 pozostałe. Przykręcając później postępujesz odwrotnie. Jak napisałem bardzo manualny i niewygodny sposób ale zawsze coś :lol2:

Spróbuj pierw z tekturką.

Powodzenia....

Edytowane przez Melampus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi