Skocz do zawartości
borot

Komputer Zawiesza Się

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, komputer zawiesza sie podczas uruchomionej gry, zarowno nowe jak i stare gierki 2d, podczas pracy w programach biurowych lub graficznych wszytko dziala wporzadku, temperatura procesora podczas grania np. crysis nie przekracza 60 stopni podobnie jest z karta graficzna.

Chociaz raz zauwazylem ze system wywalil bluescreena wiec moze pamieci ze soba koliduja(4 kosci). Ktos wie co moze byc przyczyna?

z gory dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Volcano to całkiem porządne zasilacze, ale dla pewności wypróbowałbym na innym - masz pod ręką sprawnego chociażby Modecoma MC-350?

edit. Sprawdź zestaw na każdej kości pamięci z osobna w różnych położeniach.

Edytowane przez zzizzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety aktualnie nie mam innego zasilacza, co do pamieci to raczej bede musial sprawdzic kazda kosc.

Dziwne jest to ze komp zawiesza sie zarowno podczas wlaczonego crysisa, jak i antycznego doom 2 + dos box, mam nadzieje ze to nie wina karty graficznej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moim zdaniem może być to wina zasilacza. Volcano 550W powinien dawać radę bez najmniejszego problemu, ale może jest uszkodzony. W tej sytuacji, gdy karta obciąża zasilacz (bo w 3D potrzebuje więcej prądu niż w 2D), następuje spadek napięcia np. linii 12V i następuje zwis kompa z powodu zbyt małego napięcia.

Głupie pytanie, ale próbowałeś postawić na drugiej partycji inną kopię Windowsa z innymi sterownikami i sprawdzić czy tam jest identyczny problem? Bo w gruncie rzeczy może to być też wina driverów grafiki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym przyłączyć się do tematu z problemem zawieszania kompa.

Mam od niedawna Kompa i występuje następujący problem: po włączeniu kompa i wgraniu Windowsa Xp SP 3, komputer po kilku minutach normalnej pracy zawiesza się.Najczęściej występuje to przy włączonym wygaszaczu lub kiedy mam ustawione przejdź w stan spoczynku, wtedy to zazwyczaj nie jestem już wstanie wybudzić komputera i muszę dać reset.Czego może być to przyczyną?Może za słaby zasilacz?

Oto konfiguracja kompa:

procesor: Intel core 2 quad Q8200 2,33 ghz

płyta: Asus P5q

Karta graficzna: Sparkle Nvidia Gefoce 9800 GTX+ (pci express)

ram: 2x kingston 2 gb ddr2 800 mhz cl 5

dysk: Wdc 1 TB Sata 2

napędy: 2x nagrywaka dvd LG combo

karta tv(pci), Karta sieciowa wifi(pci)

zasilacz: Topower SilentEZ 400 wat (z dwoma linia 12v)

Dodatkowo zauważyłem, że jeden z radiatorów na płycie mocno się nagrzewa.

Będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety jak juz wspominalem. komputer zawiesza sie podczas grania, niezaleznie czy sa to nowe gry, czy antyczne gierki odpalane z dos box, co do OS to robilem testy pod XP i Vista i jest to samo, uzylem roznych wersii sterownika, to tez nic nie dalo.

Z początku też myslalem ze jest to sprawa zasilacza, ale najlepsze jest to ze komp pada szybciej podczas uruchomionej gry 2d niz 3d a obciazenie karty grafiki podczas wlaczonego doom 2 jest znikome.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie wyjalem jeden zestam ramu 2x2gb i bede katowal maszyne, co ciekawe wszystkie kosci byly bardzo nagrzane, dlatego zmniejszylem napicie o 0.10v

hmmm chyba mobo ma problemy z utzymaniem napiecia ramu powyzej 1.9 v

Edytowane przez borot

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś musi być powodem. Ja na Twoim miejscu zorganizowałbym sobie inną kartę graficzną i pokatował na niej, sprawdzając stabilność. A ideałem byłoby następnie sprawdzić 8800GT na innym kompie - o ile masz taką możliwość.

W każdym razie ogarnij jakąś inną kartę i sprawdź.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi