Skocz do zawartości
MaciekCi

Przenośny Odtwarzacz Video Na Długie Dystanse

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Ostatnio zagęszczają mi się długie podróże i bezczynność zaczyna mnie trochę irytować. Owszem, obejrzę 4-5 filmów na swoim K850i, pada, jeden film na laptopie, pada ... i koniec tematu. 

No i szykuje mi się kolejna podróż ~13h, więc postanowiłem się zaopatrzyć w dobry odtwarzacz filmów. Nawet myślałem, żeby kupić dwa ! :lol: Żeby baterii starczyło. 

Chciałbym, aby zdolność była, no powiedzmy 8-9h video, przez resztę posłucham muzyki na iriverze czy się poprostu prześpię. :)

Rozważałem wiele opcji, począwszy od mp4ek , przez przenośne DVD, laptopy aż do palmtopów. Kombunujemy z kolegą już od tygodnia, co by tu wybrać. Kolega mi doradza podrabianego iphona z allegro, bo wyświetlacz ma dobry i bateria trzyma ponoć nieźle, a reszta funkcji - kij z nimi.  

1. Są jakieś iBox Eclipse/Creative Zen, które trzymają w/g producenta 7h video i kosztują 200zł, to mógłbym kupić takie dwa, minusem jest ten 2,4"/2.5" wyświetlacz, ale dam radę. ;)

2. Są przenośne odtwarzacze DVD typu Manta SH 04 Shark, nie doszukałem się ilości godzin działania, ale kosztuje to 100zł , więc mógłbym kupić powiedzmy 4 takie :lol: co innego z wygodą takiej opcji, jeśli byłaby możliwość, to może poprostu taki player + 2-3 dodatkowe baterie, a ekran już całkiem przyzwoity. Może być też coś lepszego w stylu Toshiby SDP71, oby wymienne aku miało, a nawet nie mogę się doszukać ile takie urządzenie działa.

3. Palmtop, tu warunek, jeśli już bym kupował to z modułem GPS. :) Te z rozdzielczością VGA witają mnie ceną 800zł , co jest ciut przesadą, więc będę musiał zadowolić się QVGA. Np. Fujitsu-Siemens Loox N100 : 3,5" 240x320 , z GPSem, 500zł, tylko nie wiem, ile to filmu pociągnie.

4. Asus Eee PC 4G , 7" , dobre parametry, a jakbym jeszcze na tym Photoshopa odpalił to bym skakał z radości, tylko kwestia ile to wytrzyma godzin filmu i nie wiem jak z dodatkowym aku w razie czego. Ewentualnie Acer na Atomie... 

Pułap cenowy to byłby koło 400 - 600zł, no chyba, że byłoby to urządzenie w stylu Eee PC to jestem w stanie dać 800zł albo i ciut ponad.

Ma ktoś jakieś sugestie/rady ? :) Będę bardzo wdzięczny za każdy pomysł. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja moge sie wypowiedziec odnosnie przenosnych odtwarzaczy audio/video.

autonomie video 8-9godz w cenie 600zl bedzie ciezko znalezc, narazie przychodzi mi do glowy cowon d2 tyle ze ma on ekranik 2,5 cala (filmy jak najbardziej da sie ogladac) za to imponuje bateria 52godz/audio 10godz/video

gdybym ja mial podobny problem dolozylbym troche do cowona o2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tzn. miałeś na myśli Cowona D2 ? Bo O2 ma większy wyświetlacz i 8h video

Cowon D2 prezentuje się nieźle, no i 10h. Dobra oferta. :)

Ciekawią mnie jeszcze te Eee PC ; >

EDIT : Eee PC jest w stanie wyświetlić 5h filmu , czyli kupa, jeszcze żeby były zmienne aku, to kupiłbym dwie dodatkowe i byłaby bajka...

EDIT 2 : 5h filmu na baterii 6600mAh. Tutaj do kupienia 8800mAh, ale jak to jest z wymienianiem baterii w Eee PC ?

Dałbym radę to wymienić w 2 minuty, czy trzeba głębiej rozkręcać ? Z obliczeń mi wynika, że teoretycznie 8800mAh powinna pociagnąć 6 godzin i 40min filmu, więc standardowa (5) + dodatkowa (6,40) = 11 godzin 40 minut video, minimum 9h spełnione, to może udałoby się jeszcze w coś pograć :D (Wolfenstein 3D czy coś).

Eee PC ma przewagę bo ma 9" ekran, no i inną rozdzielczość, fakt, ze to też 3x większe pieniądze. Chociaż z drugiej strony AllPlayer byłby, napisy eleganckie i nie trzebaby było się paprać z konwertowaniem...

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jak to jest z wymienianiem baterii w Eee PC ?

Dałbym radę to wymienić w 2 minuty, czy trzeba głębiej rozkręcać ?

Nie mam doświadczenia z EEE ale z Google'a:

Bateria: http://jkkmobile.blogspot.com/2008/04/asus...ll-battery.html Chwila monent i gotowe.

Photoshop: http://www.youtube.com/watch?v=RnxYXPYj_zk CS3 kiepsko, ja bym próbował na PS7.

Edytowane przez Rikki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam doświadczenia z EEE ale z Google'a:

Bateria: http://jkkmobile.blogspot.com/2008/04/asus...ll-battery.html Chwila monent i gotowe.

Photoshop: http://www.youtube.com/watch?v=RnxYXPYj_zk CS3 kiepsko, ja bym próbował na PS7.

Dzięki za linki, baterii sam już wcześniej się doszukałem a PS7 ... kurde ciężko tak. :) z 10 na 7 ... CS3 długo się ładuje, nie ma to większego znaczenia, szkoda, że koleś robił tylko  "podstawowe" zmiany i to na małej fotce. Jakby przyszło robić 4000x3000 RAWy z narzędziem liquify czy filtrami Nik color efex pro albo NeatImage to ten Eee PC wysiada całkowicie. Podstawowe zmiany okej, ale coś poważniejszego to asus nie da rady. :( 

http://www.youtube.com/watch?v=7FLHg2uTyCg...feature=related  Vice City chodzi to i SA by się odpaliło. ;) 

Odchodzimy trochę od tematu, i chyba kupię Creative Zen'a a drugiego pożyczę od znajomego bo też ma. ;) Niski koszt. Szkoda mi tylko tego Eee PC... może za kilka lat pociągnie to PS'a  :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda kasy na zena.

moja kolejna propozycja

http://allegro.pl/item549469068_8gb_mp4_lc...aktura_vat.html

(ramos t8 = vedia t8)

OK, real nice, :) ale nie spełnia to podstawowego warunku : odtwarza tylko 5h, stanowczo za mało, a 2x takie urządzenie, to przesada z $.

Bardzo mnei kusila ta vedia, serio, super sprzęt, no ale za mała bateria. :( Żeby jeszcze były baterie wymienne jak w telefonach komórkowych, to spoko, ale najczęściej w tego typu urządzeniach dają wbudowany aku i "bujaj się". ; /

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, slabsza bateria ale vedie zaproponowalem zamiast zena, ktory zdaje sie trzyma tyle samo na baterii.

nadal mozesz pozyczyc zena od kumpla ;}

mozesz jeszcze kupic cos w stylu battery packa

http://www.boxwave.com/products/batteryadapter/

niestety narazie nie wiem gdzie mozna takie cos dostc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak, slabsza bateria ale vedie zaproponowalem zamiast zena, ktory zdaje sie trzyma tyle samo na baterii.

nadal mozesz pozyczyc zena od kumpla ;}

mozesz jeszcze kupic cos w stylu battery packa

http://www.boxwave.com/products/batteryadapter/

niestety narazie nie wiem gdzie mozna takie cos dostc.

Zen trzyma 7h. ;) Vedia + Zen kolegi ... hmm, ciekawa propozycja. 

A co do Battery pack'a , kurde, to by było świetne. Baterie AA, zaopatrzyłbym się w Litowe Energizery w jakichkolwiek ilościach. :) Poszukam w necie, dzięki za info o tym. :) 

EDIT : Battery Packów w USA czy UK jest pełno ... a anwet nie wiem pod jakim hasłęm tego w PL szukać :(

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkie dzięki za nakierowanie. :D

Ciekawe jak to działa Klik :lol:

fuey pytanie na szybko, czy Vedia może pracować "online" tzn. jak podpiąłbym tą ładowarkę to może działać i brać energię z USB czy musi się naładować i dopiero odtwarza ? :)

LoL :lol:

A teraz całkiem poważnie :

TO

czy

TO

Firmy Pulsar w ogóle nie znam, więc nie wiem czego mam się spodziewać. :) Napisali, że ma 5400mAh i niby najwięcej na rynku, z kolei Philips deklaruje 30h ładowania, co pewnie naładowałoby przynajmniej 2 razy Vedię. Kluczem do tego jest tylko to, czy Vedia może pracować z zasilania zewnętrznego, czy trzeba naładować, a dopiero później odtwarzać (jak niestety większość mp3/mp4 :( ). Ciekaw jestem ile czasu zajęłoby Vedii nałądowanie się z tego urządzenia... :?

Edytowane przez MaciekCi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

fuey pytanie na szybko, czy Vedia może pracować "online" tzn. jak podpiąłbym tą ładowarkę to może działać i brać energię z USB czy musi się naładować i dopiero odtwarza ? :)

przypuszczam ze ladujac ladowarka sieciowa to moze wiec z takiej baterii rowniez.

co do samych ladowarek to nie wiem co bedzie lepsze. ale philips tanszy :}

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi