Skocz do zawartości
trismus

2x Wd Caviar Re3 1 Tb + 2x Velociraptor 150 Gb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

myślę nad następującym rozwiązaniem dla mojego nowego kompa:

- 2 dyski WD Velociraptor 150 GB połączone w RAID0 - na system i aplikacje,

- 2 dyski WD Caviar RE3 1 GB w RAID1 jako magazyn plików.

No i tu mam kilka pytań:

1. Czy Velociraptory 150 GB są wolniejsze niż 300?

2. Czy te Caviary to dobry wybór, jeśli priorytetem jest dla mnie niezawodność i trwałość dysku, szybkość liczy się również ale trochę mniej, a głośność i wydzielane ciepło nie stanowi problemu? (wszystie dyski pójdą w bitumenboxy, najprawdopodobniej będą też chłodzone cieczą). A może jakieś inne modele??

3. Czy kontroler RAID na mobo sobie poradzi? Mocno obciąży procesor? A może potrzebny byłby osobny kontroler RAID SATA II, jakiś Adaptec lub 3Ware? (są absurdalnie drogie: 4 kanałowy kosztuje prawie 2000 zł.)

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

1. Wszystkie velociraptory są tak samo szybkie (niezależnie czy 74, 150 czy 300GB)

2. Pewnie wybór ok, można wybrać jakieś inne dyski, ale bezpieczniej szukać dysków WD. Możesz pomyśleć nad jakimiś dyskami GP :wink: Nowe na talerzach 500GB i 5400rpm nie są takie wolne, a jak nie to może seria Blue lub Black :)

3. Kontroler zewnętrzny będzie zdecydowanie lepszym rozwiązaniem niż ten na mobo i nie trzeba mieć 2k np. taki http://www.komputronik.pl/Kontrolery/Adapt...pelny,id,52235/ :) pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

2. Jeśli tak zależy ci na RAID0 to WD Blue albo Black, Green warto brać jeśli zależy ci na ciszy (choć odpowiednie ustawienie AAM i mamy nawet cichego Black, choć kosztem czasu dostępu i lekko transferu).

Nie trzeba kupować specjalnych dysków do RAID, zobacz mój test 2 WD Black 750GB w RAID0. A Black 1TB mają 3 talerze 333GB.

3. Jeśli masz ICH9R lub ICH10R to zewnętrzny kontroler jest ci niepotrzebny (mój test Velociraptorów i WD Black w RAID0), tylko trzeba włączyć WBC w Intel Matrix Storage.

Jeśli chodzi o użycie procesora to 2 Velociraptory w RAID0 (u mnie, hd tune) 8,5%, 3 to 12,2%, zaś 2 WD Black 8%.

Teraz niech ktoś mi udowodni że przy dzisiejszych procesorach (a nie mam tu na mysli Core I7) widać tu użycie procesora przez dysk, bo ja widze, ale tylko podczas testów. A dyski nie mają u mnie lekko, prawie cały czas pracują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

myślę nad następującym rozwiązaniem dla mojego nowego kompa:

- 2 dyski WD Velociraptor 150 GB połączone w RAID0 - na system i aplikacje,

- 2 dyski WD Caviar RE3 1 GB w RAID1 jako magazyn plików.

No i tu mam kilka pytań:

1. Czy Velociraptory 150 GB są wolniejsze niż 300?

2. Czy te Caviary to dobry wybór, jeśli priorytetem jest dla mnie niezawodność i trwałość dysku, szybkość liczy się również ale trochę mniej, a głośność i wydzielane ciepło nie stanowi problemu? (wszystie dyski pójdą w bitumenboxy, najprawdopodobniej będą też chłodzone cieczą). A może jakieś inne modele??

3. Czy kontroler RAID na mobo sobie poradzi? Mocno obciąży procesor? A może potrzebny byłby osobny kontroler RAID SATA II, jakiś Adaptec lub 3Ware? (są absurdalnie drogie: 4 kanałowy kosztuje prawie 2000 zł.)

Pozdrawiam i dziękuję za wszelkie sugestie

Co do pierwszego pytania pewnie, że bierz Velociraptor! Są to najszybsze dyski, które mają bardzo wysokie transfery i bardzo mały czas dostępu. Co do re3 WD jak najbardziej, bardzo rzadko się psują zresztą jak raptory albo wcale. Nowe WD z serii GP mają transfer podobny do wymienionych przez Ciebie WD z serii RE3, ale są jeszcze cichsze i są przede wszystkim tańsze od re3.

Edytowane przez jarekakahans

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi