Skocz do zawartości
chrisau

Windows Vista Business-blue Screen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zwracam się z prośbą do forumowiczów. Jestem użytkownikiem Windows Vista w wersji Business. Komp mam nowy-dane techniczne sa na samym dole.Problem występuje od dawna od kilku miesiący, a w szczególności po zainstalowaniu tej wersji Windows.

Wcześniej Vista działała dobrze. ale dopiero po około 2 miesiącach zaczęła wariować. Codziennie nie chce się włączyć, miga zielony pasek i nic, później po uruchomieniu jest blue screen, a po nim restart komputera. Nie wspomnę, że nieraz migał sam pasek i dopiero za 9 uruchomieniem komputera - system wystartował i załadował się. Dodam, że używałem wcześniej XP i takowy problem nie występował. Mam oryginalne licencje na Viste i XP Pro.

Podaję dokładne cechy błędu i dodam, że problemy z Vistą są po zainstalowaniu dodatku Service Pack 1 !

Podpis problemu:

Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen

Wersja systemu operacyjnego: 6.0.6001.2.1.0.256.6

Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

Dodatkowe informacje o problemie:

BCCode: 100000b8

BCP1: 876804D8

BCP2: 86CEA020

BCP3: 93388000

BCP4: 00000000

OS Version: 6_0_6001

Service Pack: 1_0

Product: 256_1

Wlaczylem program WinDBG i odczytane zostaly bledy [Vista zdecydowala oddac mi pliki :]

Pisalo mi - Probably caused by: ndis.sys (ndis!ndisMWakeUpDpcX+441)

wedlug google jest to sterownik karty sieciowej/lub problem z nia.

Na Blue Screen'ie dodatkowo pisze mi 0x000000B8 [na nim tez pisalo problemy ze software'm] wedlug hotfix sa to problemy ze sterownikami. Zaaktualizowalem wszystkie ze strony gigabyte i.... i nic. Pasek nadal miga lub jest BSOD z desperacji wylaczylem w biosie karte sieciowa .... zobaczymy co to da. Bios wgralem najnowszy i jest to F7 zamiast poprzedniego F5. i dalej nic. nawet wylaczylem wymuszone podpisywanie sterownikow przy wlaczaniu windows. do tego usunalem nero, nortona i alcohol'a bo te programy mogly ewnetualnie powodowac konflikty. dwa dni byl spokoj po wylaczeniu podpisywania sterownikow i nadal bylo to samo.

Czy te problemy sygnalizuja awarie plyty glownej ? bo z tego co pamietam zawsze sieciowki zintegrowane powodowaly problemy i konflikty w moich starych komputerach. Dziwne, ze na XP czegos takiego nie uswiadczylem. A czasami z niej korzystam i nie piszcie mi, ze moge bez nie pracowac bo to jakby klikac jednym przyciskiem myszki bo drugi jest zepsuty...

juz chyba wyprobowalem wszystkiego i dalej lipa :/ a co powoduje nie nagrywanie plytek dwuwarstwowych bo juz nie mam pojecia ? kiepskiej jakosci plytki ? bo wywala mi nero lub ashampoo, ze wystapil blad i nagrywanie nie bedzie kontynuowane.

Dzis, kiedy pisze tego posta Vista wywalila mi znow blue screeny i z desperacji wgralem Windows XP Professional [oryginal] i takowy problem nie wystepuje !!! Viste i XP mam za darmo z programu MSDN AA. W serwisie firmy Fenix dowiedzialem sie, ze jesli bylby to problem ze sprzetem wystapilby tez na Viście. Osobiscie przyzwyczailem sie do tej wersji Windows, ale ze wzgledu, ze pracuje komputer jest mi czesto potrzebny do pracy do pisania :/ Z serwisu dowiedzialem sie, ze moge zadzwonic do Microsoftu :/

Juz chyba wszystko wyprobowalem - nawet porady z tego forum, a na innych to nie wiedzieli co jest nie tak.

Vista - Edycja Nieoczywista

Dzięki za ewentualne odpowiedzi i szybką pomoc.

moj komp to

Intel Core 2 Duo E4600 - 2.40 GHz, GIGABYTE GA-945GCM-S2L, 2 GB RAM DDR 2- 667, GeForce 9500GT 1024 RAM DDR 2, HDD 320 GB Samsung, DVD RW COMBO + Samsung, LCD BenQ G2010W 20'', Windows Vista Business/Windows XP Professional.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi