marcin833 Opublikowano 9 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 9 Lutego 2009 Witam wszystkich. Mam mały problem z w/w płytą. A mianowicie. Po czystej instalacji systemu (Vista Ultimate x64) Odpalam program od moich dysków twardych (drivedetect - mam dwa Seagate 500Gb SATA i jeden 160 Gb ATA) te SATA widzi jakby były to dyski SCSI bo montuje je jako ATLAS Jak ściągam ze strony najnowsze stery do płyty, instaluje je, restartuje i odpalam ponownie to nie pokazuje mi zadnych dysków:/ W menedzerze urządzeń w zakładce Stacje dysków mam tak: ST350032 0AS SCSI Disc device. Z dysków mogę normalnie kożystac, ale różnego rodzaju programy - np. HD tune w wer.3 niestety nie widzi szczegółowych info o dysku - ale żeby było śmieszniej dysk ATA widzi bez problemu, tylko z SATA są problemy. Zmieniłem nawet gniazdo na płycie głównej - to samo. Nie wiecie dlaczego system montuje mi go jako SCSI?:/ Dysk jest po wgraniu nowego frimware, bo poprzedni był wadliwy. Moze to wina OS-u? Odkryłem to dopiero na Viście, na innych nie patrzyłem.. Bardzo prosiłbym o pomoc 1. Wiec co odkryles?? 2. Dyski sata sa widziane jako scsi 3. Jest temat o tej plycie 4. Zamykam Przepraszam że ponownie pisze na ten sam temat, ale wg. mnie działanie moderatora było nie uzasadnione zamykając mój post, gdyż temat nie został do końca wyjaśniony. Skoro dyski SATA są widziane jako SCSI to dlaczego program do moich dysków (drivedetect) ich nie widzi??? Dlaczego program HD Tune ver 3. też ich nie widzi?? Widziałem zrzuty, gdzie u kogoś program ten na Viście widział bezproblemowo dysk SATA. Ja nie chce nic nowego odkrywać, tylko wyjaśnić ten problem - i TYLE!! No jest jeden temat o tej płycie, ale nic on nie ma do mojego problemu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...