Szymoon Opublikowano 12 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 12 Czerwca 2002 Mam taki problem, na standardowym taktowaniu pojawiaja mi sie po jakims czasie artefakty (na innym taktowaniu tez). Zaczely sie mniej wiecej od czasu kiedy okrecilem i przykrecilem spowrotem wiatraczek (tak zeby go sobie wyczyscic) i po tym jak podkrecilem dla testu karte do 300/700. Zeby artefakty sie nie pojawialy zastosowalem wiatraczek naziemny i dmucham w grafe - ale przeciez nie bedzie mi ten komputer tak caly czas dzialal. Co z tym zrobic ? wiatraczek z grafiki na 100% chodzi i jest dobrze dokrecony... A btw. jak myslicie oplaca zmieniac sie chlodzenie grafy na to od TT czy czekac az zalman cos pokaze w sprzedazy (byle szybko w polsce)... ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 kup zelmana123 wygnij ramie tak reby wialo od spodu karty i przykrec jeszcze jeden taki wentyl bedzie dobrze chlodzic mam tak u siebie Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Mi tam dodatkowe chlodzenie pikus, karta powinna dzialac dobrze na standardowym. No nie mowcie, ze nikt nie wie dlaczego tak sie dzieje :cry: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tanaka Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 tez mam gainwarda geforce3ti450 i tez mi sie grafika sypie nawen jej nie krecilem zainstaluj DirectX 8.1 english powinno pomuc przynajmiej tak umnie bylo i 4in1 najnowszy na win98se robia sie bledy w grafice ? zobacz jak bedzie na me bo umnie dobrze chodzilo tylko stery mi wywalalo , jaka masz plyte glowna ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lolo Opublikowano 13 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 13 Czerwca 2002 Nie zmieniałeś czasem BIOS'a? Ja jak zmieniłem na nowszy (referencyjny) to nawet w poscie mi sie literki sypały :). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 kup zelmana123 wygnij ramie tak reby wialo od spodu karty i przykrec jeszcze jeden taki wentyl bedzie dobrze chlodzic mam tak u siebie tez tak wygialem zalmana pod moim gainem ti4400 gs ale to nic nie daje bo on sie cholernie grzeje - do 53 stopni!!! (radiator za slabo odprowadza) , i wyzej 305 na gpu nie moge za cholere wyjsc, niw iem czy odkrecaliscie coolery z gainwardow ge 4, tam sa takie 4 fajne gwintowane dziurki, macie jakis pomysl co w nie zapodac?, mowie oczywiscie o jakims lepszym coolerze bo standardowy to gniot nawet na gainwardzie, a na ten TT to sobie jescze poczekamy mysle... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Nic w kompie nie zmienialem i wszystko bylo dobrze poki nie sprobowalem jej podkrecic, ale chyba juz troche ochlonela. Tego samego dnia co podkrecalem artefakty pojawialy sie jesli nie mialem wlaczonego wiatraczka naziemnego. Wczoraj pojawialy sie nawet jak byl wlaczony o dopiero pod wieczor przestal wariowac. Dzisiaj wlaczylem kompa z wiatraczkiem naziemnym i jak do tej pory nie bylo zadnych artefaktow. Moze musi ochlonac ;) Co do chlodzenia... raczej czekalbym na cos od zalmana, np ten radiator majacy dzialac bez wiatraka... ale nikt mnie nie zmusza zeby byl bez wiatraka, jak bym do niego dodal jakis 60mm wiatraczek to pewnie byloby calkiem dobre. Narazie ide przegladnac oferte discotechu i 4max, moze znajde cos ciekawego. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zalman robi cos takiego: ZM17CU - z tym, ze to kosztuje od 95zeta, a jeszcze pasowaloby kupic wiatrak za 20-30. Inne wyjscie (z tego forum): jakis radiator od starego proca (Celka, PII itp) - ponoć też dobrze robi. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zalman robi cos takiego: ZM17CU - z tym, ze to kosztuje od 95zeta, a jeszcze pasowaloby kupic wiatrak za 20-30. Inne wyjscie (z tego forum): jakis radiator od starego proca (Celka, PII itp) - ponoć też dobrze robi. widzialem ten sprzet almana, ale mysle ze za slabo by to schlodzilo jednak, poza tym za 95 zeta to ja mam blok wodny i rurki:), pomysle nad jakims malym coolerem od cpu Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Jeśli masz WC to może się wepnij pod nie :?: kupując drugi blok - sądzę, że na grafę będzie tańszy :roll: Masz za słabą pompkę :?: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Holman moglbys sprawdzic w jakiej odleglosci sa te otwory ? i w ogole jakby to przykrecic radiator (najlepiej miedziany, a jeszcze lepiej z podstawa srebrna) do tego... bo przyklejac nie chcemy, po prostu wywiercic otwory w radiatorze ? bo jesli tak to moznaby poszukac kogos na forum, kto ma znajomosci i moze zrobic radiator na zamowienie w ksztalcie jaki nam odpowiada i rozmiarach... (kiedys ktos taki sie odzywal) To by byl lux, zamowiloby sie radiator na GPU i pamiatki, wentylator 60mm na gpu , albo jakis wolno-obracajacy sie 92mm (zeby zachaczyl tez o pamieci) i chlodzonko powinno byc dosc dobre, zeby karte wykrecic 350/725 (tyle oczekuje od mojego gainwarda) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Holman moglbys sprawdzic w jakiej odleglosci sa te otwory ? i w ogole jakby to przykrecic radiator (najlepiej miedziany, a jeszcze lepiej z podstawa srebrna) do tego... bo przyklejac nie chcemy, po prostu wywiercic otwory w radiatorze ? bo jesli tak to moznaby poszukac kogos na forum, kto ma znajomosci i moze zrobic radiator na zamowienie w ksztalcie jaki nam odpowiada i rozmiarach... (kiedys ktos taki sie odzywal) To by byl lux, zamowiloby sie radiator na GPU i pamiatki, wentylator 60mm na gpu , albo jakis wolno-obracajacy sie 92mm (zeby zachaczyl tez o pamieci) i chlodzonko powinno byc dosc dobre, zeby karte wykrecic 350/725 (tyle oczekuje od mojego gainwarda)stary zgadza, sie z kazfdym twoim slowem :), mysle ze jednak problemem jest to za malo ludzi ma na razie karty ge4 ti i nie bardzo wiedza jak mozna to zrobic (chlodzenie tego gpu), btw u mnie jest prawie 53 stopnie na 300 mhz a bude mam naprawde dobrze chlodzona (poza tym to Chieftec Dragon zeby juz sie pochwalic :) ), pamieci ida duzo wyzej niz 700 bo zalozylem te niebieskie radia od TT, czytalem dzis na zach serwisie ze np crystal nie siega do tych otworow, ja tez nie chce kleic, jesli chcesz zerkanc na wb na ge 4 to prosze to jest link: http://www.icrontic.com/index.php?page=pub...blic/index#4716 ja moglbym pogadac o tym zamowieniu radia w discotechu w przyszlym tygodniu, ale moze jednak ktos juz cos takiego zrobil u siebie? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Varrol Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Mi tam dodatkowe chlodzenie pikus, karta powinna dzialac dobrze na standardowym. No nie mowcie, ze nikt nie wie dlaczego tak sie dzieje :cry: Artefakty nie pojawiają się przez przegrzanie rdzenia, tylko pamięci. A pojawiają ci się po czyszczeniu wiatraczka, bo pewnie go uszkodziłeś (zmniejszył troche obroty) i przez to słabiej wieje na pammięci, a rdzeń mocniej podgrzewa kartę. Jedyne co możesz zrobić, to zapodać mocniejszy cooler (mogą też pomuc nowe radiatory na pamięci). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Watpie, zeby ktos mial juz homework pozadne chlodzenie na GF4 (chyba ze WC). WC sie boje zakladac na procek, a juz napewno nie wsadze go do kompa z GF4... A na pamieci zmieniales te u dolu tez, czy tylko u gory ? i te niebieskie, to te ktore sprzedaje rowniez 4max ? Tak nawiasem mowiac mam pomysl na radiator. Chodziloby o to, ze bylby dosc duzy ale na spodzie (grafike mamy obrocona odwrotnie niz siedzi w kompie) zamiast zeberek konczacych sie nagle na rownym podlozu, bylyby zaokreglenia dzieki ktorym powietrze wwiewane przez wiatrak nie kotlowaloby sie na spodzie radiator, tylko byloby wypychane na boki - mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi. A jesli wysokosc GPU i pamieci jest identyczna, to moze jeden wieeelki aluminiowy radiator z 92mm wiatraczkiem puszczonym ewentualnie na 7V ? Poza tym dwa pytania radiator miedziany czy aluminowy ? a moze aluminowy ze srebrna podstawka ? Pasta termoprzewodzaca - moze byc AS3 czy nie ? Btw. komp mi sie juz naprawil i dziala na standardowym chlodzeniu :) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 ja tez sie boje troche wody na gainie ale czego sie nie robi dla paru nedznych punktow i mistrzostwa podworka w podkrecaniu grafy :)))))) zalozylem na dol tt a na gore na razie pozrzniety stary radia od cela ale o pdobnych rozmniarach, a nawet wiekszy niz te TT (tak te same co w 4 max), zrszta juz zamawiam ten zestawik zeby aldnie wyglaalo na gorze i na dole :), wiec gora i dol sa porownywalnie nie wiem czy jest identczna bo w tej chwili nie mam karty tutaj ;), ale mysle ze to troche bez sensu bo wystarczy ze jest mikro roznica i juz nie bedzie przystawac dobrze do czegos, ja juz dalem AS 2 wiec mozesz dac AS 3 :) a wentyl 92 jest nawet lepszy niz 80 bo jest wiekszy, mozna go wolniej puscic a i tak bedzie wiecej cfmow przwealal, mysle ze radia najlepiej calyt CU ale to juz koszty, mysle ze optimum to AL + Cu podstawka, ewentualni Al radia + coldplate ale to juz 2 powierzchnie do smarowania... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 Co do mikro-roznicy... jesli bedzie roznica to ja sie spodziewam raczej takiej widocznej. A jakby co to jest pasta termoprzewodzaca i bedzie mozna sprawdzyc czy wszystko ladnie sie odbilo na radiatorze. Jesli radiator nie mialby zachaczac o pamieci, to tak ustawic wentyl zeby na nie wial (spewnoscia sie da). A na druga czesc tam gdzie nie bedzie wentylatora, to moze jakis baaardzo duzy radiator zamocowac, do gory przynajmniej u mnie jest dosc miejsca,... zauwazylem ze ty masz jakos dziwnie ten cooler na prcku przemocowany - czemu pionowo?? moze te modele tak maja :) ale u mnie 6000cu czyli prawie blizniaczy jest poziomo.. Jedyne co trzeba zrobic to kupic nawet cooler na procka i odpowiednio dziury wywiercic w nim (zwykla wiertarka i wiertla diamentowe pewnie starcza). Pytanie tylko jaki, nie moze byc za ciezki i zbyt wysoki... Chyba, zeby zamowic taki jaki nam trzeba (popytaj w tym discotechu cyz cos takiego zrobia ?). Jutro rano pomierze karte i dam znac jakiej wielkosci radiator powinien byc. A wentylator to moglby byc nawet jakis sunon... albo Thermaltake TT-9025A-2B (patrz 90mm wiatrak w ofercie 4max) - jesli puscicby go na 7V to powinien byc znosny... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 14 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 14 Czerwca 2002 jabys chcial zrobic taki duzy radiatior ze i pamieci to na pewno , nawet jesli bylby AL, to bylby za ciezki, mysle ze radia + wentyl tylko na gpu , a TT na ramki i styka to jak jestzamocowany zalman na cpu to nie zalezy od modelu tylko od kierunku zapiecia na plycie :), ja po prostu na tej plycie mam w tym kierunku socketa i tyle :), pionowo zreszta mi sie bardziej podoba mysle ze radiator musi byc powiercomny w miejscach tych dziur na karcie wokol gpu, a jak bedzie ciezko to da sie podporke gdzies w okolicahc coolera zeby krta nie pekla, i jescze jedna na przyklad na rogu karty :) a wentyle lepiej kupic np zalmany w disco niz u tych zdziercow z 4 max ;) Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szymoon Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 Dobra, ale najwazniejsze, jak rozwiazac sile docisku ?! :roll: Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Holman Opublikowano 15 Czerwca 2002 Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2002 moze tez podejs ten cooler ale wydaje sia maly: http://www.teksector.net/reviews/cooling/v...vantec/iceberq/ dzis wieczorem wyciagne karte i pomierze te otwory wokol gpu, a docisk to sie srubami zalatwi, radia na ramy i tak na tasme sie klei Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...