l3cho Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) Witam Zapoznałem się z topiciem "Jaką kupić kartę" oraz "Zestawy komputerowe" jako iż nie wszystkie części mi pasowały z zestawów, złożyłem swój za około 2500zł i prosiłbym o opinię na jego temat, co zmienić, co zostawić itp. Zestaw ma służyć przede wszystkim do gier. Zasilacz: Tagan SuperRock TG400-U33II 400W ~ 250zł (proszę o inne przykłady w podobnej cenie, może być głośny, ważne jest żeby był dobre jakości, markowy). Do komputera dodatkowo będzie podpięta drukarka na USB, kamerka USB, pad na USB. Płyta główna: Asus P5QL-E s.775 P43 ~ 415zł Procesor: Intel Core2 Duo E7400 2,8GHz (S775) BOX ~ 525zł Pamięć RAM: PDP Patriot Dual LLK 2x 1GB DDR2 EPP 800MHz CL4 ~ 129zł Dysk twardy: WD WD2500AAKS 250GB sATA II 16MB ~ 189zł Grafika: ASUS HD4850 TOP 512MB 256bit PCI-E (fabrycznie podkręcona) ~ 639zł Obudowa: proszę o polecenie, nie liczy się wygląd ani wyciszenie, przede wszystkim dobra blacha i wentylacja ~ 120zł Napęd, myszka: Ze starego kompa ~ 0zł :) Całość około 2260zł, nie mogę przekroczyć kwoty 2400zł bo przynajmniej 600zł musi iść na raty :/ Dodam, że komputer będzie pracował na Win XP SP3 Pozdrawiam. Edytowane 10 Lutego 2009 przez l3cho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Zasilacz = niestety nie wiem jaki itp. Mógłby być Pentagram CAV-500 lub CAV-620. ~220-290zł Płyta główna - bardzo dobry wybór, ale jeśli nie potrzebujesz RAIDA to proponuję tańsze P5QL PRO (~360zł) lub jak chcesz z RAIDem i taniej to kup Gigabyte EP43-DS3LR (~350zł) Procesor - trochę bezsensownie wydawana gotówka za dodatkowy 1MB cache w porównaniu do e5200. Więc tutaj polecam wyłącznie e5200 (~329zł) - tańszy procesor (wolniejszy zegar w zegar o ~3-4%), za to lepsza grafika. e5200 wykręcisz przynajmniej na 3,2Ghz Pamięć: 2GB to mało. Nie opłaca się już kupować 2x1GB lepiej albo 1x2GB albo 2x2GB. Polecam A-Daty Extreme Edition 800Mhz CL4 (~218zł) lub Kingston HyperX 2x2GB 800Mhz CL5 (~211zł) Dysk twardy: dobry wybór to WD AAKS, ale za 7zł więcej jest 320GB. Wybór chyba oczywisty :) Grafika: HD4850 to nie jest już jakaś super karta (zła nie jest), ale myślę, że warto kupić GTX260 (na allegro od ~899zł) lub HD4870 (~850zł) Obudowa: Może to być Cooler Master Elite 331 lub coś innego z serii 3xx (~145zł) SUMA: około 2356zł (zależnie od tego co byś wybrał :P) Generalnie zestaw, który proponuję będzie lepszy niż ten Twój, jest więcej pamięci i lepsza karta graficzna, troszeczkę pojemniejszy dysk twardy kosztem procesora z 2MB cache zamiast 3MB... Ew. możesz też kupić lepszy procek - np. E8400 lub jakiegoś Quada serii Q8x00 (ale raczej nie warto brać C2Q) kosztem sporo słabszej grafiki. Właściwie do 2400zł możesz też mieć Phenoma II 920, ale bardziej opłaca się dobra karta graficzna niż dobry procesor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
otw Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Obecnie takze skladam zestaw za 2500zl dla kolegi, ale tak sie zastanawiam, czy lepszym wyborem od E7400+MOBO nie bylby zestaw Phenom II X3 + Asus M3N78. Z tego co czytam to w/w CPU jest zgodne z podstawka AM2+ i pamiecia DDR2, ale nie wiem jak bedzie sie prezentowala jego wydajnosc w porownaniu do wydajnosci E7400. Nie chcialem zakladnac nowego tematu, tylko sie podlaczyc do tego, poniewaz zagadnienie dotyczy zestawu z tej samej polki cenowej. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beereq Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) Kolego otw, Generalnie po testach na 3-4 portalach mogę wysunąć takie wnioski: Phenom II X3 idzie łeb w łeb (zegar w zegar) z e7400 w grach, zdarzają się takie gdzie Phenom jest szybszy, ale są i takie gdzie wygrywa Intel. Bilans wychodzi albo na 0, albo delikatnie na korzyść AMD. Po o/c intel zyskuje nieznacznie więcej na wydajności niż amd i najczęściej wygrywa z PII X3 (taktowanym tak samo) o jakieś 5% Natomiast gdyby wykorzystać jeszcze trzeci z rdzeni AMD amd jest na czele Oba procesory po o/c osiągają bardzo podobne taktowania. Wybór pozostawiam Tobie :) Ale dla mnie jest oczywisty. Wybieram 3 rdzenie amd taktowane tak samo jak 2 rdzenie w e7400 :P Edytowane 10 Lutego 2009 przez Beereq Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) Witam Całość około 2260zł, nie mogę przekroczyć kwoty 2400zł bo przynajmniej 600zł musi iść na raty :/ Dodam, że komputer będzie pracował na Win XP SP3 Pozdrawiam. Ta płyta jest dobra, ale widziałem ją taniej o 50zł. Pamięci jednak wziął bym 1066. Dysk wziął bym jednak Samsunga F1 640GB albo Seagate 500GB. Procesor raczej 5200 i pędzić do 3500-3600, ta płyta da sobie radę. Oszczędzasz bagatela 150zł, skoro na raty to tym bardziej. W przyszłości wymienisz na quada 9550 albo coś koło tego, jak już potanieją do osiągalnych cen a gierki zaczną korzystać z 4 rdzeni. Obudowy ci nie polecę bo nigdy nie składałem z takim wymogiem, aby było głośno i brzydko ;) Sam bym wziął CM coś około 200zł fajne budy mają. Ale niestety ładne i dobrze wyciszają. Rozumiem, że nie mogą być? Edytowane 11 Lutego 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3cho Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) Witam Dziękuje bardzo za reakcje na mój post, więc pokolei odpisuje i liczę na dalszą dyskusję :): Zasilacz = niestety nie wiem jaki itp. Mógłby być Pentagram CAV-500 lub CAV-620. ~220-290zł Co do zasilacza, to jestem ograniczony jedynie do tej listy 3217394[/snapback] Płyta główna - bardzo dobry wybór, ale jeśli nie potrzebujesz RAIDA to proponuję tańsze P5QL PRO (~360zł) lub jak chcesz z RAIDem i taniej to kup Gigabyte EP43-DS3LR (~350zł) Co do płyty, to wybrałem właśnie P5QL-E bo czytałem, że różni się od P5QL Pro tym, że ma 8 fazowe zasilanie (może w przyszłości wymienię procek na Quada) Pozatym czytałem ze P5QL Pro ma problemy z przegrzewaniem się, nie wiem czy ten problem jest rozwiązany w P5QL-E. Procesor - trochę bezsensownie wydawana gotówka za dodatkowy 1MB cache w porównaniu do e5200. Więc tutaj polecam wyłącznie e5200 (~329zł) - tańszy procesor (wolniejszy zegar w zegar o ~3-4%), za to lepsza grafika. e5200 wykręcisz przynajmniej na 3,2Ghz Co do procesora, to nie chcę bawić się w podkręcanie, ponieważ się na tym nie znam, nie chcę także dokupywać dodatkowego chłodzenia, ponieważ nie mam już na to pieniędzy. Więc ten procesor chyba odpada :( Ewentualnie mogę zamiast 7400 kupić 7300? Pamięć: 2GB to mało. Nie opłaca się już kupować 2x1GB lepiej albo 1x2GB albo 2x2GB. Polecam A-Daty Extreme Edition 800Mhz CL4 (~218zł) lub Kingston HyperX 2x2GB 800Mhz CL5 (~211zł) Co do pamięci to pójdę za twoją radą i kupię 2GB w jednej kości, co do A-Datów to też niestety nie będę mógł ich kupić bo nie ma ich w sklepie w którym chcę zakupić części :/. Dysk twardy: dobry wybór to WD AAKS, ale za 7zł więcej jest 320GB. Wybór chyba oczywisty :) Taki też dysk kupię. Grafika: HD4850 to nie jest już jakaś super karta (zła nie jest), ale myślę, że warto kupić GTX260 (na allegro od ~899zł) lub HD4870 (~850zł) Co do HD4870 tak jak wyżej w "moim" sklepie kosztuje ona 940zl z Gigabyte, więc to chyba za dużo, chyba pozostanę przy podkręconej wersji 4850 z Asusa. Pamięci jednak wziął bym 1066. Co polecasz z podanego przeze mnie sklepu? Obudowy ci nie polecę bo nigdy nie składałem z takim wymogiem, aby było głośno i brzydko ;) Sam bym wziął CM coś około 200zł fajne budy mają. Ale niestety ładne i dobrze wyciszają. Rozumiem, że nie mogą być? Źle się wyraziłem :) Chodzi mi o to, że chcę wydać na budę około 150zł żeby nie przekroczyć kwoty, więc nie chcę płacić dodatkowo za zbędne mi bajery typu LCD, piękne kolory, super wyciszenie itp :) Bardziej liczy się dla mnie to żęby była z dobrej grubej blachy oraz miała dobrą wentylację. Pozdrawiam. Edytowane 11 Lutego 2009 przez l3cho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 12 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) Zacznijmy od tego, że jeżeli możesz to wybierz inny sklep, większy wybór, niższe ceny etc. Jeden z tanich i dobrych kirk.pl CM Elite - 153zł CM Centurion 205zł Sam sobie oceń jak chciał byś aby wyglądał twój komp. Ja bym te 50 dołożył ;) Poza tym obudowa Centurion jest cięższa bo jest z grubszej blachy. elite jest delikatniejsza. Ale obie dobre. Co do RAMu polecam taki: Mushkin - najlepszy lub Kingston - najtaniej lub AData ale w tej cenie nie warto skoro tańszy jest Mushkin :) Oba sklepy bardzo dobre. Zasilacz Modecom MC 350W - to to samo co zasilacz Amacrox 450W tylko z inną naklejką. kosztuje 110zł. Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać? Dysk twardy weź większy. Polecam Samsunga F1 640GB Jeden z najwydajniejszych i zarazem cichy. Także polecam Płytę Asusa P5QL E. Spokojnie uciągnie quada z tymi 8 fazami. Ma japońskie kondensatory i najlepszą zintegrowaną dźwiękówkę (choć może mieć problemy ze stereami, ale dasz sobie radę). Jeżeli drożej to Bistara na P45. 4850 wystarczy Ci, no chyba, że wszystko musisz mieć na fullHD i najwyższych detalach jak co niektórzy. Odpowiednio w Gral.pl mushkin Obudowy Elite Centurion Widzę, że w sumie to wychodzi praktycznie na to samo w Gralu, no to bierz tam jak chcesz :) Edytowane 12 Lutego 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
l3cho Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Dzięki bardzo za porady, ale muszę zadać jeszcze ostatnie pytanie :D co jest lepszym wariantem: 1. Procek E7500 2,93 + Pamięci 2GB-1066MHz lub 4GB-800Mhz + HD4850 czy 2. Procek E7300 2,66 + Pamięci 2GB-800Mhz + HD4870 ? I jeszcze jedno pytanie, jak to jest z tymi monitorami panoramicznymi, zamierzam kupić monitor 19' panoramę (na większy nie mam miejsca) o ile się orientuje monitory te mają rozdzielczość 1440x900, jak to jest w grach, czy każdą grę muszę ustawić w takiej rozdzielczości? Jeżeli tak to czy HD4850 da radę obsłużyć taką rozdzielczość? Czy lepiej przy tej grafie zostać przy zwykłym monitorze o rozdzielczości 1280x1024? Pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 16 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 (edytowane) Oczywiście, że drugi wariant jest lepszy. Procek i tak się zakręci do takiego samego lub zbliżonego poziomu a ram nie da ci tyle co lepsza karta graficzna. Tak spoko. Każdą grę da się ustawić na rozdzielczość panoramiczną, z tych które widziałem przynajmniej. Radeon 4850 wystarczy do max 1680*1050 więc do twojej też bez problemu. 4870 potrzebny był by do gry w full HD. Edytowane 16 Lutego 2009 przez maxymili Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...