Skocz do zawartości
Pgrono

[2500-3000] Notebook

Rekomendowane odpowiedzi

Witam po długiej przerwie,

Poszukuję noebooka do max maxów 3k (stanowczo wolałbym mniej tak z 2,5 i niżej) Lapek raczej będzie kupowany w MM w Opolu na raty. Notebook ma być zastępczym PC (Amd 2500+M, GF2, 256ddr, Epox 8rda3+pro) i wydajniejszym od niego. Nie obraziłbmy się gdyby obsłużył nowsze gry (np. Toca3, TD, NFS etc). Używany będzie głownie do rozrywki jak i pracy. Czas pracy na bateri nie jest bardzo ważny. Reszte czasu to będzie Internet i OpenOffice.

Modele do wyboru:

HP Compaq C792EW (1999zł)

FS Esprimo v5535 (1299zł)

HP HP550 (1770zł)

Lenovo Y530 (2799zł)

HP (DV5-1110EW (2499zł)

Asus 271-A (2999zł)

Acer 5735Z 25N (1999zł)

Toshiba A300-1NA (2999zł)

Asus 2535V (1990zł) - wydaje mi się kuszącą propozycją

HP DV9870EW (2999zł)

Podsumowanie: Wolę wydać mniej i cieszyć się podobną jakością niż przy wydaniu więcej (wydam więcej przy dobrych argumentach = 3k PLN). Jeżeli znacie jakieś lepsze propozycje do kupienia w Opolu (przy przystępnych ratach to chętnie wysłucham co i jak. Notebook wykorzystywany głównie do rozrywki multimediów i internetu. Rzadziej do pracy.

Edytowane przez Pgrono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż waga i rozmiar nie są bardzo ważne dla mnie jak i długoś działania na bateri (choć tak z 1,5h bez prądu mógłby potrzymać jakby się film oglądało czy w gierkę grało). NIe przewiduję sytuacji żebym nosił go na trasach dłuższych od jednego km. Raczej będzie autem wożony. W skali 1 do 6 odnośnie mobilności postawiłbym 3 z "-".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chcesz kupić notebooka, bo to niby fajne pudełeczko, w którym masz wszystko, albo dlatego, że panuje taka moda, to odradzam - wyrzucisz pieniądze w błoto. W tej samej cenie możesz kupić zdecydowanie szybszy sprzęt stacjonarny. Połowa wartości notebooka to mobilność, z tą różnicą, że stacjonarka za te pół ceny zawsze będzie mieć dużo większe możliwości rozbudowy. Grafy w lapie nie wymienisz, a w tej cenie, będzie ona odpowiadać karcie kosztującej 200-250zł, montowanej w stacjonarkach. Chcesz szybszą - w stacjonarnym dokładasz 350zł i masz HD4850, chcesz mieć taką w lapie - wykładasz 5,5k na nowego.

Jak kupować coś do gierek, to najlepiej szukać czegoś z GF9600GT - np. Acery 5930/6930. Z wcześniej wymienionych, można popatrzeć na HP - ma mocniejszą grafę, niż pozostałe, ale i tak będzie ona 2 razy wolniejsza od tej w Acerach.

Edytowane przez _OskaR

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chodzi mi o mode. Raczej często zmieniam położenie. Tyle, że przemieszczam się autem między zelektryfikowanymi pomieszczeniami. Dlatego zbytnio nie jest ważna dla mnie waga, gabaryty etc.

Może innaczej. Nie będzie to zastępca dla PC. A jego pełnoprawny brat, tyle że z nóżkami.

Jakiego CPU i GPU szukać w tej kwocie, by było jak najwydajniej. Co teraz jest bardziej na topie AMD czy Intel?

Mój PC to: AMD 2500+M@10*200, 256DDR, GF2 MMX400, Epox 8RDA3+PRO, HDD 80GB i w sumie starcza mi to do moich zastosowań, ale nie obraziłbym się za coś wydajniejszego i z grafą, która pozwoli pograć w nowsze tytułu (nie mówię tu o Crysis czy jakiś innych cudach, ale tak np w TDU, Fifę 09 jakiegoś NFS - wystarczą mi słabe detalę. Przyzwyczaiłem się).

Edytowane przez Pgrono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Linka i stronę już znalazłem.

Dalej tylko zastanawiam się co wybrać. Kompletnie się na tym nie znam, a dalsze czytanie niewiele rozjaśnia. Moglibyście podać jakąś parę natebooków o wyżej określonych wymaganiach z moccną kartą grafiki? Może być bez systemu, który później się zakupi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

... Kompletnie się na tym nie znam, a dalsze czytanie niewiele rozjaśnia. Moglibyście podać jakąś parę natebooków o wyżej określonych wymaganiach z moccną kartą grafiki? Może być bez systemu, który później się zakupi.

Tyle tylko, że nie mam jakoś zaufania do tej firmy.

Nie znam sie, ale nie chce Acerów. Bo?

Nie zrozum mnie źle, ale moim zdaniem jest to bardzo dobra propozycja i wewnętrzne ptfu jest zupełnie zbędne. Kolega wyzej je polecał ale po małym narzekaniu padło na Compala. Akurat na stancji mogę porównać laptopy tych dwóch firm i obawiam się, że zasłyszana pewnie niechęć do Acera może cie rzucić w ostatecznym rozrachunku w gorzej wykonanego Compala...

Polecam recenzje np. na Notebookcheck, znajdziesz bez problemu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HP Pavilion dv5-1040ep

HP Pavilion dv5-1040ez

HP Pavilion dv5-1123ef

HP Pavilion dv5-1140ew

HP Pavilion dv5-1160ew

Compal JHL90

Acer 5930

Acer 6930

Czym się te HP-ki między sobą róznią? Widzę tylko różnice w procku i HDD między 1140ew i 1160ew. Najlepszy byłby z tego Compal, tak?

Edytowane przez Pgrono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż muszę się przekońać do Acera.

Jego cena jednak przekracz 3000zł :angry: . Tak jak i Compal

Zatem zostaje mi raczej jakiś HPek.

Duże są te róznice wydajnościowe i jakościowe między Acerem a HP?

@_piotrek: Ogólnie o Compalach nie wyczytałem wiele złego, o Acerach już bardzie. Możliwe, że rzeczywistośc jest inna, a każda sroka swój chwali. I tak przed zakupem poszukam ich gdzieś po Opolu i obdotykam sobie je. Niestety cena Acera i Compala przekracze 3000zł. Co już i tak jest b. mocno wygórowanym budżetem jak dla mnie :|.

Cóż muszę się przekonań na własnej skórze. Choć najbardziej "ufam" waszej opinie (mam tu na myśli całokształt purepc.pl)

Edytowane przez Pgrono

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cena Acera i Compala przekracze 3000zł

:blink:

http://www.bluemobility.pl/acer-as6930g584...001-p-3608.html - tutaj można śmiało kupować

http://www.allegro.pl/item554765293_gracz_...9600gt_1gb.html

http://www.allegro.pl/item547137282_compal...600gt_bonu.html

Jeśli chodzi o różnice w wydajności - HP wyciągnie w 3DMark 06 jakieś 4500 punktów, Acer - 5500. Poza tym Acer mniej się grzeje od HP - lepiej mieć już sprzęt "gorszego" producenta, niż grzałkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy swoje chwali, wiec wyszłoby na to, że bym chwalił della ;d

Acer kumpla jest chłodny a co za tym idzie cichy:) Swojego kupował za niecałe 2800 z Allegro z odbiorem osobistym w sklepie w Szczecinie, więc można. Teraz ceny możliwe, że się nieco wahają, ale myślę, że znajdziesz coś dla siebie.

Z Compalami było tak, że kiedy się pojawiły z 8600GT to były rewelacją, jeśli chodzi o stosunek cena/jakość. Za ok 3k miałeś maszynę o wydajności, za którą u innego producenta trzebaby dopłacić min z 1,5k. Teraz sytuacja się zmieniła na lepsze, bo z tą samą kwotą możemy wybierać już pomiędzy kilkoma modelami i producentami :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi