Goto Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Gdzieś w sieci natknąłem się na pogłoske o rzekomych sterownikach PhysicX zmodyfikowanych i działających na kartach Ati. Stąd moje pytania: -czy używanie takich sterów jest legalne? -jezeli tak to gdzie takowe można znaleźć? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Nigdy nie było nie będzie takich sterów , tamten news to był fake , żeby rozpowszechnić serwis - ngohq.com. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
domban214 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) a tak przy okazji to sie nazywa PhysX a nie PhysicX ;) Edytowane 10 Lutego 2009 przez domban214 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 -czy używanie takich sterów jest legalne? 1) Nie, przyjedzie FBI głupszego pytania to chyba dawno nie widziałem 2) Google gryzie ? http://www.google.pl/search?hl=pl&q=at...&oq=ati+phy Co do sterownika to czytałem jakieś wzmianki ale nic konkretnego Tu masz poniekąd rozwiązanie : http://forum.pclab.pl/t390173.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colinus Barbarianus Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 -czy używanie takich sterów jest legalne? 1) Nie, przyjedzie FBI głupszego pytania to chyba dawno nie widziałem 2) Google gryzie ? http://www.google.pl/search?hl=pl&q=at...&oq=ati+phy Co do sterownika to czytałem jakieś wzmianki ale nic konkretnego Tu masz poniekąd rozwiązanie : http://forum.pclab.pl/t390173.html Fajna sprawa - wlasnie mialem sie zabrac za upychanie drugiej karty i sprawdzenie czy aby czasem nie pomoze to cos a tu taki dobry news :) Szkoda mi tylko do tego gso zostawiac jak pewno zwykle 8600 wystarczy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kwasior500 Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) Mylisz się. Jest odwrotnie, służą do tego aby GPU przejęło część obliczeń (głównie fizyki) CPU; tylko w tytułach, które obsługują physX. edit: post na który odpowiedziałem został usunięty :) Edytowane 10 Lutego 2009 przez kwasior500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) PhysX pisane są pod procesory z obsługą CUDA .... w ATI stosowana jest podobna technologia o nazwie STREAM .... AMD robi jakiś własny sterownik pod to ale nie posiadam Radka więc się nie wypowiem. kwasior500 wybacz pijakowi ;) Edytowane 10 Lutego 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Mylisz się. Jest odwrotnie, służą do tego aby GPU przejęło część obliczeń (głównie fizyki) CPU; tylko w tytułach, które obsługują physX. edit: post na który odpowiedziałem został usunięty :) Physix póki co to jedna wielka ściema :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Mnie też ogółem to interesuje, ale już w kwestii praktycznej. Właśnie stanę się(O ile nie wynikną żadne problemy) posiadaczem karty Radeon HD 4870x2(Nie pytajcie, czemu nie GTX 295, bo chciałem takową mieć, ale potrzebuję natychmiastowo sprzętu, a nie ma odpowiednich sterów do Visty). O ile się nie mylę, to w takim wypadku będzie dochodzić do tego, że te obliczenia fizyczne będą obliczane przez procesor. Faktem jest, że dwurdzeniowa karta graficzna znacznie obciąża procesor(Da się to świetnie zauważyć wyłączając jeden rdzeń... Ulga). Dlatego teraz się zastanawiam, czy np. te efekty, które się kwalifikują pod PhysX(Np. rozdarcie, czy też rozwalanie w gruz, pył), napotkane, zamulą potężnie C2Q Q9550? Z tego co słyszałem to w grach odznacza się to chwilowym spadkiem FPS. Jak dużym? Załóżmy, że to nie jest bug(W CoD 4 się spotkałem z malutkim obłoczkiem, który potrafił zamulić procesor do 2 FPS), a jakieś typowe efekty typu runięcie budynku, pył wywołany czymkolwiek, rozdarcie folii itd. :) Zgaduję, że możemy liczyć wtedy na ok. 10-15 FPS? Wiadomo, że to nie jest regułą, bo to zależy od sprzętu(Dlatego mówię na przykładzie mojego), oraz złożoności efektu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) Ciekawy test wydajności z physX w Mirror's Edge z filmikiem porównawczym włącznie: Klik. Edytowane 10 Lutego 2009 przez Zebius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Ten test jest z pupy , wystarczy zrobić mały myk i mirror edge działa elegancko z physix na ati. Dobrze działa , ze względu na to , że cpu-physix działa szybciej niż gpu-physix nawet kartach pd nvidii. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 O jakim myku mowa? :> Jeśli możesz, podziel się. ;) Troszkę googlowałem, ale niestety nie znalazłem niczego o tym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 (edytowane) Ten test jest z pupy , wystarczy zrobić mały myk i mirror edge działa elegancko z physix na ati. Dobrze działa , ze względu na to , że cpu-physix działa szybciej niż gpu-physix nawet kartach pd nvidii.To co, test kłamie? Tu jest przecież zupełnie odwrotnie: CPU vs GPU PhysX Edytowane 10 Lutego 2009 przez Zebius Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Nie ma co... Ja muszę się dowiedzieć jak Mirror's Edge działa identycznie na ATI z efektami PhysX. :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SpectatorX Opublikowano 10 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 10 Lutego 2009 Eran cały czas pracuje nad ATI PhysX, jednak producenci sprzętu nie ułtawiają mu sprawy. Między innymi nVidia po ogłoszeniu przez Erana rozpoczęcia prac nad PhysX dla Radeonów usunęła wcześniej publicznie dostępną specyfikację PhysX. Jednak jeden z podproducentów produkujących zarówno radeony i geforce'y nie jest tak nieprzychylny temu projektowi. Wystarczy poprostu cierpliwie czekać, ja czekam :-) Rozreklamowanie ngohq.com? Nie jest potrzebne, serwis jest wystarczająco znany i lubiany, ma całkiem spore grono stałych użytkowników i całkiem niezłą kolekcję programów stworzonych przez Regeneration których prawdobnie używaliście i nawet nie zwracaliście uwagi na autora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Osiwiesz , a i tak takich sterów nie zobaczych na oczy. Przecież widziałem jak ten kolo pogrywa na forum , leci w kulki i to równo. Gdyby miał chociażby nawet małą próbke np. wsparciem dla Vantagae to by dawno udostępnił. @KitKat na google nic nie znajdziesz , bo sam ten myk znalazłem. Wbij się jutro na gg to ci wytłumacze co i jak , bo tak na szybko się nie da. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuMeL Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) Mnie też ogółem to interesuje, ale już w kwestii praktycznej. Właśnie stanę się(O ile nie wynikną żadne problemy) posiadaczem karty Radeon HD 4870x2(Nie pytajcie, czemu nie GTX 295, bo chciałem takową mieć, ale potrzebuję natychmiastowo sprzętu, a nie ma odpowiednich sterów do Visty). Jak nie ma sterów do Visty ? Od dwóch dni testuję u siebie BFG gtx-285 od Extrememema i stery ściągałem zarówno 181 jak i 185 .... co prawda pierwsze mają wyższą wydajność ale karta hula bez problemu. Do tego mam Viste x64 i jakoś wszystko działa. Tak samo PhysX .... zarówno wersja 8 jak i 9 działa pod Vistami. Edytowane 11 Lutego 2009 przez BuMeL Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) Testowali w esc.pl sprzęt na różnych sterach i na żadnych nie chodził poprawnie... chodzi o GTX-295, nie 285. Edytowane 11 Lutego 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
HeatheN Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Osiwiesz , a i tak takich sterów nie zobaczych na oczy. Przecież widziałem jak ten kolo pogrywa na forum , leci w kulki i to równo. Gdyby miał chociażby nawet małą próbke np. wsparciem dla Vantagae to by dawno udostępnił. @KitKat na google nic nie znajdziesz , bo sam ten myk znalazłem. Wbij się jutro na gg to ci wytłumacze co i jak , bo tak na szybko się nie da. To ja prosze abys w temacie o tej grze opisal dokladnie swoj myk, bo ja tak jak focus na egieldzie pisal z physx mam frameshow... :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 @KitKat na google nic nie znajdziesz , bo sam ten myk znalazłem. Wbij się jutro na gg to ci wytłumacze co i jak , bo tak na szybko się nie da. To ja prosze abys w temacie o tej grze opisal dokladnie swoj myk, bo ja tak jak focus na egieldzie pisal z physx mam frameshow... :wink: Też chętnie bym zobaczył ten magiczny myk bo z physx=on to procek sie strasznie zapycha (cały czas 100%) i mam z 10-15 fpsow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Jaki procesor i grafę masz Lapituta? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 (edytowane) Jaki procesor i grafę masz Lapituta? c2d e6300@3.15 ghz radek 4670. Te 10-15 to mam na placu budowy bo na tej planszy gdzie sie szyby tłuką to tam do kilku klatek zwalnia. Edytowane 11 Lutego 2009 przez lapituta Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 A nie wiesz czy może Mirror's Edge wykorzystuje w Quadach wszystkie 4 rdzenie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapituta Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 A nie wiesz czy może Mirror's Edge wykorzystuje w Quadach wszystkie 4 rdzenie? Ponoć tak, ludzie z quadami piszą ze obciążenie procka podczas grania wynosi ok 80%. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 11 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2009 Mnie szczerze mówiąc na PhysiX zależy, bo ja ogółem jestem czepliwy do realizmu i efektów w grach. ;] Ok, to dzięki za info. Jak będę miał nowy komputer(Prawdopodobnie jutro) i Mirror's Edge to jeszcze poproszę o ten myk Sidebanda. :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zebius Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 W międzyczasie można sobie poczytać kolejny test Physics w Mirror's Edge. Focus sugeruje na forum, że jest jakiś myk, ale nie na wszystkich kompach on działa. Jak porobi więcej testów, to pewnie się pochwali. :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 A myślisz skąd o nim wie :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radziuinblack Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Prawdę mówiąc przydałyby się jakieś sterowniki pod ATi, szczególnie, iż np. mój Radeon (4850) posiada większą moc obliczeniową niż GTX280 (1TFLOP vs 990GFLOP jeżeli dobrze pamiętam, wg Wikipedii). Wykorzystanie takiego pontencjału mogło by przynieść kosmiczne wyniki... Z drugiej strony nie rozumiem działania tego PhysX. Są przecież gry gdzie lata wiele wieele wieeele rzeczy, i można grać z pełną płynnością (np. FlatOut) (nie mówie tu o efektach skryptowanych, jak np. w GoW) Z "trzeciej" strony, efekty oferowane przez PhysX są naprawdę zachwycające, a mało tego - gry potrafią chodzić szybciej. (gdzieś widziałem nawet test PhysX w UT3 na 8800GT - gra chodziła szybciej niż na moim Radeonie). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KitKat Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 (edytowane) Dokładnie. Np. Mirror's Edge z PhysX wygląda pięknie(Z resztą to właśnie ta gra jest według mnie jak dotąd tą, która prezentuje możliwości PhysX). To jest według mnie już wielki krok w kierunku realizmu w grach. Nic w przyrodzie nie ginie(Dlaczego jak zbiję w realnym świecie szybę to szkło nie znika? Na przekór losu), tak samo przy PhysX, nic magicznie nie znika, możemy mówić o niesamowitej fizyce. Dobrze by było, gdyby przynajmniej rozbudowano Havoka o obsługę wszystkiego co w PhysX. Edytowane 15 Lutego 2009 przez KitKat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kacp3r Opublikowano 19 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2009 Havocka to w filmach tez głównie używają... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...