leven Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 A ja mysle, ze to sciema jak diabli.... Zrobilem porownanie gpu-z gtx 480 z normalnej stronki w sieci i gpu-z gtx 485 z chinskiej stronki. Zobaczcie: Te same takty i wydajnosc a roznica w SP jest. Jak to mozliwe ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Gdyby się zmieniły takty, to wtedy byś zobaczył różnice w wydajności (przynajmniej tak mi się wydaje) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) roznica w wydajnosci jest przeciez... dla jasnosci: KLIK Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez KUBA TM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Tak ale w GPU-Z jest 42 a nie 44 GTekseli/s stąd "leven" ma wątpliwości Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Tak DUSZEK2323 powinny sie zmienic wartosci pixel/texture filtrate z powodu wiekszej ilosci TMU i SP. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 (edytowane) Pixel Fillrate wynika z ROP-ów, nie z shaderów. Natomiast Texel Fillrate w istocie powinien się zwiększyć dzięki czterem dodatkowym TMU. Tylko karta jest tam jako GTX 480, może dodatkowe TMU nie są rozpoznane czy coś, nie wiem jak ten program to robi. Z drugiej strony skoro SP są rozpoznane, to czemu nie TMU. Screena jednak łatwo przerobić. Edytowane 5 Sierpnia 2010 przez Harry Lloyd Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małpożer Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 A czasem przy dodaniu kolejnego bloku nie powinna zwiekszyc sie szyna do 420bit? W przypadku gtx470 i gtx480 odjecie jednego bloku (czy ilu tam) spowodowalo obciecie szyny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raptor Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 A czasem przy dodaniu kolejnego bloku nie powinna zwiekszyc sie szyna do 420bit? W przypadku gtx470 i gtx480 odjecie jednego bloku (czy ilu tam) spowodowalo obciecie szyny. nie powinna - fermi było projektowane jako 512 jednostek i 384bity szyna - to ze wypuscili tylko z aktywnymi 480 wynikało z niskiego uzysku w pełni sprawnych rdzeni i/lub zapotrzebowania na prąd 2 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wozaq Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 I wlasnie dlatego watpliwe jest aby dla wersji z odblokowanym dodatkowym klastrem Nvidoa projektowala nowe PCB. To ktore jest w 480 zapewne od poczatku bylo projektowane pod pelne GF100, a ze potem wyszlo co wyszlo to inna sprawa. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Payti Opublikowano 5 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 5 Sierpnia 2010 I wlasnie dlatego watpliwe jest aby dla wersji z odblokowanym dodatkowym klastrem Nvidoa projektowala nowe PCB. To ktore jest w 480 zapewne od poczatku bylo projektowane pod pelne GF100, a ze potem wyszlo co wyszlo to inna sprawa. Dokładnie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panzar Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) nie jest też wykluczone że nowe pcb przyjmą wszystkie nowe karty. 480sp czy może nawet 470. choć w sumie, patrząc na to jakie komponenty zostały użyte, to prawdopodobnie będzie to msi lightning. Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez bzzzzzz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KUBA TM Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 takze watpliwosci zostaly rozwianie... ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Colin_MC widzę że utrzymujesz porządek z kablami ;) poza tym różnica wydajności jest marginalna, trzeba było włączyć AA i sprawdzić jaka będzie różnica, ale pewnie nie będzie Ci się chciało :lol2: :lol2: Z kablami rozumiem, że "aronia"? ;) Jeszcze trochę muszę popoprawiać ułożenie, poza tym, w tle widać kable np. od sieci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 z kablami to chodziło mi o porównanie do mojego burdelu :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Tak DUSZEK2323 powinny sie zmienic wartosci pixel/texture filtrate z powodu wiekszej ilosci TMU i SP. Pixel - ropy , texture - tmu , poza tym to tylko gpu-z i chociażby na gtx260 192sp i 216sp texturowanie podaje na tym samym poziomie , pomimo różnej ilości tmu(64vs72). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leven Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) Pixel - ropy , texture - tmu , poza tym to tylko gpu-z i chociażby na gtx260 192sp i 216sp texturowanie podaje na tym samym poziomie , pomimo różnej ilości tmu(64vs72). Rzeczywiscie nie ma Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez leven 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) Nvidia tnie ceny po raz kolejny GTX 470 i GTX 465 Link do art EN Link do art PL Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez DUSZEK2323 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 @leven nie ma jak porównanie gtx260 192sp bez oc i 216sp z oc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) Dziś poszperałem troszkę i to faktycznie będzie GTX 480 tylko zmodyfikowany i to nieźle :D W obu przypadkach musicie użyć translatora Link do art 1 Link do art 2 Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez DUSZEK2323 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maks! Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Myślę o karcie Gigabyte gtx460 1gb, tylko ta dziwna przykrywa mnie odstrasza, jak myślicie można zdjąć tą nakładkę z otworami na wenty? czy lepsza byłaby wentylacja? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Kurcze palit przykleil stickera na srubce od radiatora. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Raczej nie byłaby lepsza, bo powietrze by sobie "latało" dookoła a nie było w miarę skierowane tam gdzie trzeba. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) I w czym masz problem ??I tak go zdejmiesz bez problemu. Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez sideband Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 dobrze i nie dobrze że nie mają zamiaru narazie opuszczać cen 480 bo bym się chyba pochlastał :P a tak przy okazji zrobiłem porządek z kablami tylko tyle udało mi się wycisnąć z tej budy :P przed i po Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Colin_MC Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) No właśnie - problem ze stickerem to żaden problem :) @up - co za obudowa? Widzę, że masz Noctuy tak samo ustawione :) (2xP14FLX na radiatorze procka + 12stka z tyłu) Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez Colin_MC Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zaodrze244 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 ja stickera odkleiłem bez najmniejszych problemów on się zresztą trzymał gdzieś w 1/10 swojej powierzchni.... :lol2: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Harry Lloyd Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Rzeczywiscie nie ma Ciekawe że pokazuje źle, zarówno jakby to było 64 i 72 TMU. 70 TMU by dało 43.8. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michaelius Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 ja stickera odkleiłem bez najmniejszych problemów on się zresztą trzymał gdzieś w 1/10 swojej powierzchni.... :lol2: Odklejenie to zaden problem ;) Tylko jesli go zdejme to czy da sie potem przykleic spowrotem ;) Ale chyba jednak odpuszcze zmiane chlodzenia bo wszystkie horror stories o wyjacych suszarkach wydaja sie byc jednak mocno przesadzone. Z drugiej strony jak mialem 2900pro to tez mi halas nie przeszkadzal :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUSZEK2323 Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 (edytowane) Poczakamy aż wyjdą te niereferenty i wtedy się okaże jak jest naprawde, bo co nowe info o GTX 485 to 3x więcej pytań niż odpowiedzi @up - co za obudowa? Widzę, że masz Noctuy tak samo ustawione :) (2xP14FLX na radiatorze procka + 12stka z tyłu) Chieftec tak jak u mnie (tyle że ja swojego pomalowałem na czarno i wyciąłem dodatkowe dziury na kable :D ) i też mam Noctuy :P Edytowane 6 Sierpnia 2010 przez DUSZEK2323 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sideband Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Zgłoś Opublikowano 6 Sierpnia 2010 Odklejenie to zaden problem ;) Tylko jesli go zdejme to czy da sie potem przykleic spowrotem ;) Nawet jak ci się klej pójdzie j.... , to jest jakiś problem by posmarować go innym klejem :wink:. Te stikery i tak odłażą po dłuższym czasie , bo właśnie klej puszcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...