Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Śmieszne to jest że sprawdzili użycie CPU na NV, gdzie przy quadzie nie było żadnej różnicy między 2.8 a 4.0 GHz.

Interesujące by było użycie proca na Radeonie z włączonym PhysX, bo tam wyższe taktowanie powinno dać kopa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety ten zabieg też nie pomógł. Drugą karte system wykrył. ale wszystko działa jako multi gpu a nie SLI :(. Nie mam pojęcia co z tym dalej robić

Psyhx masz wlaczony ? Jesli wlaczysz psyhx i dedykowana karta do niego bedzie gpu nr.2 to sli nie wlaczysz. Pomysly mi sie koncza w sumie. Dla sprawdzenia moglbys z ciekawosci wgrac do jednej karty inny bios od wersji 1GB, bo takie chyba posiadasz i zobaczyc, czy zadziala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proca mam na 3GHz bez ruszania napięć. Próbowałem wyżej (3,2), ale żeby więcej trzeba mu dać chyba papu. Ostatni raz podkręcałem go prawie 2 lata temu i pamiętam, że coś się ustawiało z napięciami na mostku. Jeżeli jest ktoś chętny mi pomóc to tak jak mówiłem wyślę zdjęcia biosa, jestem kumaty także luz. Wyniki po podkręceniu na 835/2050 poniżej.

post-150586-092770100 1281725876_thumb.jpg

post-150586-043598400 1281725980_thumb.jpg

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Psyhx masz wlaczony ? Jesli wlaczysz psyhx i dedykowana karta do niego bedzie gpu nr.2 to sli nie wlaczysz. Pomysly mi sie koncza w sumie. Dla sprawdzenia moglbys z ciekawosci wgrac do jednej karty inny bios od wersji 1GB, bo takie chyba posiadasz i zobaczyc, czy zadziala.

Psyhx miałem włączony, ale jak przestawię na procesor to też nic nie daje. Da się zainstalować stery bez włączania Psyhx?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

To niestety spidek ale coś jest nie tak, bo GPU Score na taktach 800/1600/1000 to ponad 16k, a na ten wynik proc nie wpływa.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Karta wrzucona, ustawienia stock: 715/900.

Dla porównania na pierwszym zrzucie wynik z wykręconego 9800GT, który siedział 30 min. wcześniej. Przepaść to mało!

Shit nie widać miniatur. Link do postu http://forum.purepc.pl/findpost-t325992-p3527499.html

Hmm patrzac na te wyniki to vantage wyszedl calkiem niezle. W grze metro2033 już widać większego kopa max i zasuwa wcześniej cieło. Ok testuje dalej...

Edytowane przez sPiDeK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Psyhx miałem włączony, ale jak przestawię na procesor to też nic nie daje. Da się zainstalować stery bez włączania Psyhx?

Hmm dziwne, a nawet bardzo. Co do Twojego pytania, to nie mam pojecia. Czy nowy system w Twoim wypadku wchodzi w gre ? Jesli tak, to sprawdz to z sterami i procedura jak pisalem wyzej, poniewaz u mnie na problemy z nie dzialajacym sli pomogly wlasnie tylko te stery i totalnie wyczyszczony system.

Jeszcze jedno ... sprawdzales druga karte w ostatnim slocie pci-e ? Takze sie nie pokazuje mozliwosc wlaczenia sli ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm dziwne, a nawet bardzo. Co do Twojego pytania, to nie mam pojecia. Czy nowy system w Twoim wypadku wchodzi w gre ? Jesli tak, to sprawdz to z sterami i procedura jak pisalem wyzej, poniewaz u mnie na problemy z nie dzialajacym sli pomogly wlasnie tylko te stery i totalnie wyczyszczony system.

Jeszcze jedno ... sprawdzales druga karte w ostatnim slocie pci-e ? Takze sie nie pokazuje mozliwosc wlaczenia sli ?

Wiem że bardzo dziwne, zwłaszcza że nie jest to pierwsze moje sli. U mnie reinstall to nie lada wyzwanie, robota na conajmniej dwa dni i jeszcze nie ma gwarancji ze będzie działać. Spróbuję jeszcze z ostatnim slotem, jak to nic nie da to w poniedziałek kompa do serwisu dam, niech się chłopaki pomęczą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że bardzo dziwne, zwłaszcza że nie jest to pierwsze moje sli. U mnie reinstall to nie lada wyzwanie, robota na conajmniej dwa dni i jeszcze nie ma gwarancji ze będzie działać. Spróbuję jeszcze z ostatnim slotem, jak to nic nie da to w poniedziałek kompa do serwisu dam, niech się chłopaki pomęczą.

Ostatni slot i bez mostka, powinienes dostac informacje, ze system moze obslugiwac sli, ale wydajnosc bedzie nizsza poniewaz nie ma mostka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ciekawości spytam, co rozumiesz przez:

Hehe :)

mam bardzo dużo oprogramowania którego używam do pracy, bo to komp nie tylko do zabawy :). Może przesadziłem że dwa dni, ale jak stawiałem wszystko na nowo na siódemce to trwało to gdzieś kole 10godz i to bez instalacji systemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację, można tak zrobić. Tylko ja nie bardzo mam na to czas. Myślałem że uda się bez reinstalki. Dlatego w poniedziałek idzie komp do serwisu.

PS.

Odtwarzałeś kiedyś 300GB obraz systemu i oprogramowania??

Ja miałem tą wątpliwą przyjemność.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hehe :)

mam bardzo dużo oprogramowania którego używam do pracy, bo to komp nie tylko do zabawy :). Może przesadziłem że dwa dni, ale jak stawiałem wszystko na nowo na siódemce to trwało to gdzieś kole 10godz i to bez instalacji systemu.

Podłącz jakikolwiek dodatkowy dysk i na nim postaw system, testuj grzeb itp. Potem odłączasz i wracasz do starego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ostatnio wpadly mi w lapki dwie karcioszki Evga GTX 470 w wersji SSC FTW i odrazu zapodalem w SLI oraz stabilne maksymalne takty na napieciu defaultowym i obrotach wentyla na auto.

Trzeba przyznac ze SLI coraz bardziej dopracowuja bo skalowanie w tym przypadku prawie 100 procent:))

http://img405.imageshack.us/img405/1240/sliocna7611760.png

Jutro zapodam na zwiekszonym napieciu mozliwa walka o wynik 40000 tysiecy:))

Edytowane przez czarnymax

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie dla użytkowników GTXa 460 i kina domowego. Czy mógłby ktoś sprawdzić czy GTX 460 może wysłać przez HDMI dźwięk HD audio (DTS HD MA, Dolby True HD i LPCM) w postaci bitstream do amplitunera. Wszystkie radeony serii 5000 potrafią to. GTX 470 i 480 nie potrafią, wypuszczają jedynie DTS i Dolby Digital. GTX 460 miał wypuszczać, ale jedynie Zotac informuje, że ich GTX potrafi to zrobić.

Jeżeli ma ktoś GTX 460 i amplituner z dekoderami DTS HD AM i Dolby True HD to prosiłbym sprawdzić czy GTX wyśle to przez HDMI.

Nie wiem czy wszystkie GTXy powiny to potrafić, czy może tylko Zotac. Nie byłoby problemu gdyby Zotac był dobry, ale to jedna z droższych, a najgłośniejszych GTX 460. Interesuje mnie konkretnie MSI Cyclone lub Gigabyte (nie referent) 1GB.

Mam zamiar w niedługim czasie wymienić kartę graficzną i bardzo mi zależy na tej możliwości, a nie chciałbym kupić karty, która tego nie potrafi.

Edytowane przez grzesiek811

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

W momencie premiery w NV podawali że jeszcze nie jest to wspierane, ale ma być w którejś aktualizacji sterów. PAP w tych kartach jest, tak wiec na pewno kiedyś wsparcie będzie.

Dla mnie to obecnie też jedna z podstawowych kwestii przy zakupie karty, jak i odtwarzanie filmów w 23/24 Hz, z czym na NV miałem zawsze dużo problemów na sterach nowszych niż 182.50. Niestety na forum chyba nikt nie ma telewizora HDTV żeby to sprawdzić, nie mówiąc już o Blu-ray.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Odtwarzanie filmów MKV/BD w 1920x1080 @ 23 Hz. Czy nie ma co jakiś czas przycięć/przeskoków, mniej lub bardziej widocznych. Trzeba się wpatrzeć w ruchome sceny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie widzę niczego takiego, wszystko ok. Nie widzę też szczerze mówiąc różnicy puszczając w 23Hz i w 60Hz (jak mam na stałe ustawione) poza tym, że w 23 działa tryb 24p, który powoduje, że film wygląda jak gra komputerowa.

Dlaczego te 23/24Hz takie ważne?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi