Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

jakie graniczne napiecie jest dla gtx 570 ?? , wlasnie zakupilem palita , i jestem powiem szczerze mega zadowolony, karta jest cicha na razie podkrecilem ja na 850 mhz rdzen shadery 1700 , dowoltowana zostala na 1.050 , i nie wiem ile bezpiecznie mozna jej zapodac ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

podkrecilem nieco karte(gtx 480) na 800/1600/2000 w msi afteburner. generalnie problemow nie bylo, temp w porzadku(chlodzenie stockowe), jednak w 3d marku pokazaly sie troche artefaktow. podnioslem napiecie z 1.038 na 1.063 i artefaktow juz nie bylo, temp tez wciaz w normie. zrezygnowalem jednak z oc, bo nie chcialem meczyc karty. niestety w grach pojawil sie problem - pogorszyla sie grafika, na max detalach np. krawedzie drzew sa postrzepione, wyglada to mniej wiecej tak:

http://img696.imageshack.us/img696/7268/bfbc2game20101217092624.jpg

http://img148.imageshack.us/img148/953/sniperx8620101218142339.jpg

lekko pogorszyla sie tez wydajnosc. stad moje pytanie - co moze byc przyczyna?

prosze o pomoc bo jestem w kropce.

reszta zestawu

Intel Core i7 930 2,80 krecony na 3,8ghz na mugenie 2

GIGABYTE GA-X58A-UD3R

DDR3 3x 2GB 1333MHz

Corsair TX 750W

Edytowane przez ikasza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak patrzę na ten filmik i ten Shaman nie jest taki szeroki jeśli chodzi o ilość slotów.

Wysoki : )

No w sumie, to nie jest, MK-13 jest wyższy:

MK-13

Dołączona grafika

Shaman

Dołączona grafika

Dopiero jak założymy na niego 140'stkę, to... :oops:

Na szczęście, na P5Q-E jeden slot PCI jest nad PCI-E : ) Więc ja przynajmniej nie będę miał problemu z miejscem na kartę dźwiękową.

Jedynym problemem dla mnie, jest brak racjonalnych powodów kupna tego chłodzenia :D Jakby na to nie patrzeć, to się w ogóle nie opłaca, lepiej już sprzedać kartę za te, 500-600 złotych i sumę potrzebną na Shaman'a dołożyć do 460'ątki w wersji SOC/SOS : ) Bo nie sądzę, żeby Shaman radykalnie poprawił możliwości oc mojego egzemplarza 460'ątki, a ta najwypasionasuperkręcąca się wersja na starcie zapewnia nam 900MHz na GPU bez ruszania napięcia :roll: Oczywiście najlepiej byłoby mieć SOC'a z Shaman'em, no ale... po 1. $$$ :wink: a po 2. C2D [ ;

No, to by było na tyle ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra przekonaliście mnie. Metal nie liczyłbym na Twoim miejscu na więcej niż 550 zł za tego GTX 460. Oczywiście teoretycznie ;) Ceny pewnie znów pójdą w dół po nowym roku. W każdym razie jakbym już miał sprzedawać (też w teorii, bo nie zamierzam) to wziąłbym coś mocniejszego niż GTX 460. Tak czy inaczej chłodzenie musze zmienić, więc będe polował na coś bardziej opłacalnego.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

siema

podkrecilem nieco karte(gtx 480) na 800/1600/2000 w msi afteburner. generalnie problemow nie bylo, temp w porzadku(chlodzenie stockowe), jednak w 3d marku pokazaly sie troche artefaktow. podnioslem napiecie z 1.038 na 1.063 i artefaktow juz nie bylo, temp tez wciaz w normie. zrezygnowalem jednak z oc, bo nie chcialem meczyc karty. niestety w grach pojawil sie problem - pogorszyla sie grafika, na max detalach np. krawedzie drzew sa postrzepione, wyglada to mniej wiecej tak:

http://img696.imageshack.us/img696/7268/bfbc2game20101217092624.jpg

http://img148.imageshack.us/img148/953/sniperx8620101218142339.jpg

lekko pogorszyla sie tez wydajnosc. stad moje pytanie - co moze byc przyczyna?

prosze o pomoc bo jestem w kropce.

reszta zestawu

Intel Core i7 930 2,80 krecony na 3,8ghz na mugenie 2

GIGABYTE GA-X58A-UD3R

DDR3 3x 2GB 1333MHz

Corsair TX 750W

Przyczynę znajdziesz między fotelem a monitorem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i dobrze ze nie przesadzili z mhz na rdzeni i tak to już dużo jak na standard bo jakie by było OC takie minimalne a jeszcze przecież producenci wypuścić musza karty z OC a z tymi taktami i 384 tak wyprzedzi gtx470 wiec to taka zamian jak gtx480 z gtx570

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co ma GPU do temperatury HDD ?

Bardzo dużo! W moim przypadku gainward gtx470 wydmuchiwał powietrze wprost na dysk twardy - co spowodowało jego temperaturę ponad 60C i początki procesu gotowania - czego symptomem było śmierdzenie plastiku.... Te karty nie wydmuciach!ą powietrza z obudowy a w obudowę. Mimo poprawnego obiegu powietrza dysk znajduje się na wysokości wyjścia powietrza z karty - co skutkowało podgrzewaniem hdd przez powietrze z gpu... innymi słowy lipa. Umiesciłem tuż pod dyskiem 80x80 fan i problem rozwiązany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 900 zl bedzie warto kupic ulepszonego gtx 460.

To jest calkiem inny chip niz gtx 470.

Co prawda ma mniej teselatorow, ale nadrabia wieksza iloscia blokow SM (Streaming Multiprocessors) i zamiast 32 rdzeni jest 48. Zwiększyła się tam również ilość jednostek teksturujących z 4 do 8.

Dołączona grafika

No... przy 384 rdzeniach, bedzie to calkiem ciekawa karta :)

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tu ie chodzi o obudowę tylko o to że konstruktorzy radiatorów takich jak accelero extreme plus, zalman 3000f czy thermalright shaman nie myślą o tym co z tym ciepłem zrobić :), chwalą się w testach obniżonymi temperaturami i hałasem, tylko mało kto pisze jak inne podzespoły dostają od tego po tyłku, żeby odprowadzić skutecznie całe to ciepło z obudowy trzeba kilka wentylatorów (które podnoszą hałas) albo budę w stylu antec skeleton (jak dla mnie beznadziejne rozwiązanie) czemu nie zrobią turbinki 3-4 slotowej przecież i tak większość użytkowników ma jedną kartę graficzną

• Upvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie znam osobiscie struktury gpu gf 104/114.

Przepisalem to z artykulu:

GeForce GTX 460 - Fermi zrobiona jak trzeba!. GeForce GTX 460 - specyfikacja. Benchmark.pl

Chip gf 104 (gtx 460) powinien wygladac tak:

Dołączona grafika

7 klastrow (jeden wyciety/zablokowany 338 sm).

Chip gf 114 (gtx 560) powinien wygladac tak:

Dołączona grafika

Wszystkie 8 klastrow (384 sm).

Wyglada na to, ze koszty produkcji tej karty beda wlasciwie takie same jak gtx 460 (ten sam chip), tylko trzeba bedzie wzmocnic sekcje zasilania, czyli przerobic pcb.

Stawiam na cene karty 850-900 zl :smile2:

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja dolaczylem do "elity" posiadaczy GTX460 :) Zdecydowalem sie na niego (MSI Cyclone 768MB), bo uwazam, ze to najlepszy stosunek cena/jakosc. Na stockowym chlodzeniu robi 870/2050 i wraz z niesamowitym Q6600 @3.45GHZ przedluza mojego czlonka o 3548 punktow 3DMark 2011 :razz: :razz: :razz:

Moja konfiguracja sprzetowa nie powala, ale zostala zlozona na kolanie w 5 minut na zasadzie - ot tak bedzie fun :D

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra przekonaliście mnie. Metal nie liczyłbym na Twoim miejscu na więcej niż 550 zł za tego GTX 460. Oczywiście teoretycznie ;) Ceny pewnie znów pójdą w dół po nowym roku. W każdym razie jakbym już miał sprzedawać (też w teorii, bo nie zamierzam) to wziąłbym coś mocniejszego niż GTX 460. Tak czy inaczej chłodzenie musze zmienić, więc będe polował na coś bardziej opłacalnego.

A jak u was z wydajnoscia w FHD?

Takze mam E8400@4ghz i chce przeskoczyc na FHD (narazie 1440x900), ale wiem ze 4870/512 nie starczy do tego.... zastanawiam sie czy jest sens pakowac do swojego proca takiego 460/1gb lub 6850/1gb czy moze poczekac i zmienic cala platforme w przyszlym roku.. na SB.

Czy po przesiadce E8400@4ghz 4870/512 na takiego 460/1gb da rade w FHD ogarnac gry? (nie musi byc AAx4:P) czy moze proc bedzie waskim gardlem (pomijam tytuly stricte na 4 jajka)...pamietam jak mialem E2180@3ghz i 7600gt, wymienilem grafe na 8800gt512 i prawie zerowy wzrost wydajnosci w grach...dlatego zamienilem odrazu platforme na 775 E8400, i kop byl nieludzki:P. Nie chce teraz powtorzyć tego samego bledu, ale nie chce tez na sile zmieniac procka, czy wymieniac platformę.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od zdziwilbys sie. Znalezienie za sensowne pieniadze obudowy gdzie mozna bez uzycia ciezszych narzedzi zamontowac 304mm gpu z 3 slotowym accelero graniczy z cudem. Zwlaszcza, ze jak juz sie znajdzie to zazwyczaj jest to cos z serii gamer case , ktore producenci traktuja jak ozdoby na wiejski odpust.

Swoja droga jak sadzicie czy jakbym wrzucil accelero na gtxa to bylby sens wyrzunać dziury w bocznym panelu by umieścić w nich wiatraki dmuchające prosto na karte ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak u was z wydajnoscia w FHD?

Takze mam E8400@4ghz i chce przeskoczyc na FHD (narazie 1440x900), ale wiem ze 4870/512 nie starczy do tego.... zastanawiam sie czy jest sens pakowac do swojego proca takiego 460/1gb lub 6850/1gb czy moze poczekac i zmienic cala platforme w przyszlym roku.. na SB.

Czy po przesiadce E8400@4ghz 4870/512 na takiego 460/1gb da rade w FHD ogarnac gry? (nie musi byc AAx4:P) czy moze proc bedzie waskim gardlem (pomijam tytuly stricte na 4 jajka)...pamietam jak mialem E2180@3ghz i 7600gt, wymienilem grafe na 8800gt512 i prawie zerowy wzrost wydajnosci w grach...dlatego zamienilem odrazu platforme na 775 E8400, i kop byl nieludzki:P. Nie chce teraz powtorzyć tego samego bledu, ale nie chce tez na sile zmieniac procka, czy wymieniac platformę.

Ja to ujme w ten sposob bo było kilka opini na ten temat ze niby nie trzeba i/lub trzeba wiec powiem to tak Mam amd phenom x2 550 BE z pełnosprawnymi 4 jajkami i powiem tak ze jest wydajnosc przy niektórych grach np te ktore potrzebują/wymagają 4 jajka to grafa chodzi dobrze a jak sa 2 jajka to ogranicza Wiec to zalezy od Ciebie czy bedziesz grac w gry gdzie trzeba 4 jajka czy/ lub nie Ale najlepiej zainwestowac mozna w proca z 4 jajkami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj, na przykładzie mojego CM ATCS 840 mogę powiedzieć, że to nie jest problem, w tej budzie wszystko się mieści idealnie dałem za nią 400zł co było według mnie bardzo dobrym interesem.

Co do Twojego pytania z AXP, to przecież te chłodzenie samo w sobie ma już 3 wentylatory zamontowane - twierdzisz, że nie są one wystarczające?

Edytowane przez wozaq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN niestety max ile mogę grać to przy rozdzielczości 1680x1050. Ale napisze tak. Większość gier działa bardzo lub dość płynnie. Bad Company 2 średnio ze wszystkim na max 45 FPS. Metro 2033 na DX9 (Very High ) śrędnio 60-70 (z AA 55) Na DX 11 ( High) średnio 25. Call Of Duty 4 średnio 120-130. ModernWarfare 2 średnio 80. Nowy Gothic średnio 45 klatek. Crysis średnio 35 FPS. Do FullHD jednak przydało by się już coś mocniejszego, ale zależy do jakich gier. Te co wymieniłem oprócz Metro 2033 i Crysis będą Ci działać płynnie. Możliwe, że Bad Company 2 może dostać zadyszki, bo on mocno ciągnie z proca i tu już się przydadzą 4 rdzenie. Napisz może co za gry Cie interesują to porobię dokładne testy i podam wyniki jak tylko będę miał czas i uda mi się pożyczyć ów gry.

Edytowane przez Devil

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi