Skocz do zawartości
Gość delavego

NVIDIA GeForce GTX 400 / GTX 500 / GTS 400 (Fermi) - Temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie zwiazku z tym Gigabytem GTX 470 SOC ktorego stalem sie (szczesliwym?) posiadaczem. Chodzi o program furmark - nie mialem z nim nigdy wczesniej stycznosci. Po odpaleniu, na standardowych zegarach, mija minuta karta ma ponad 100 stopni i ekran sie krzaczy - potrzebny reset. Testy przechodzi ok, zadnej gry nie puszczalem na dluzej. Inna sprawa tez ze karta bardzo slabo sie tez kreci - no ale o to nie moge miec do nikogo pretensji. Chodzi mi tylko o to czy ten furmark tak ma dzialac :) wygrzewac karte do tego stopnia ze jest zwiecha? Zastanawiam sie czy wszystko jest z nia w porzadku. Nie zaznaczalem opcji Xtreme Burning Mode - wole nie mysleć jak to wyglada :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie zwiazku z tym Gigabytem GTX 470 SOC ktorego stalem sie (szczesliwym?) posiadaczem. Chodzi o program furmark - nie mialem z nim nigdy wczesniej stycznosci. Po odpaleniu, na standardowych zegarach, mija minuta karta ma ponad 100 stopni i ekran sie krzaczy - potrzebny reset. Testy przechodzi ok, zadnej gry nie puszczalem na dluzej. Inna sprawa tez ze karta bardzo slabo sie tez kreci - no ale o to nie moge miec do nikogo pretensji. Chodzi mi tylko o to czy ten furmark tak ma dzialac :) wygrzewac karte do tego stopnia ze jest zwiecha? Zastanawiam sie czy wszystko jest z nia w porzadku. Nie zaznaczalem opcji Xtreme Burning Mode - wole nie mysleć jak to wyglada :P

Radiator parzy przy 100 st C na gpu ?

Sciagnij i uruchom msi afterburner.

Wejdz w opcje -> monitoring.

Tam bedzie mozliwosc ustawienia obrotow wentylatorka wzgledem temperatury gpu (linie mozna "chwycic" kursorem i ksztaltowac).

Ustaw sobie wedle upodoban.

http://www.dobreprogramy.pl/MSI-Afterburner,Program,Windows,22659.html

Karta bedzie przyspieszac tak jak jest uksztaltowana krzywa wykresu.

Edytowane przez leven

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyzby?

Czasem warto poczytac a nie tylko patrzec na slupki ,nie bardzo wiedzac co one przedstawiaja ;)

"The overclocks listed in this section were achieved with the default fan and voltage settings as defined in the VGA BIOS."

Jak byś dokładnie popatrzył na słupki to byś zobaczył ze na asusie już jest podbite napięcie o 0.04V względem referenta 1.02V i można trafić na takiego kwiatka jakiego zafundował palit

Palit GeForce GTX 560 Ti Sonic 1 GB Review - Page 31/32 | techPowerUp

Up to around 1.1 V the card gains well, but beyond that the card immediately jumps into some kind of "safety mode" which runs at reduced clocks of 405 MHz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bede przegladal teraz slupkow bo niestety jestem na wyjezdzie i szybkosc neta mi na to zbytnio nie pozwala.Niemniej jednak oni robili to na defaultowym napieciu jakie karta miala, a ze byla to wersja z podniesionym juz taktowaniem na GPU nic dziwnego, ze ma podniesoione napiecie na defaulcie ;)

Nie wiem jakie jest max ale jak mniemam 1087v lub wiecej(czytajac to co napisali o Palicie), takze z takim napieciem z pewnoscia osiagniemy 1 GHz na GPU.

Wiadomo, ze trafiaja sie lepsze i gorsze sztuki, a Palit akurat do czolowki stawki nie nalezy i z wszystkich dostepnych jest chyba najgorszy, jedynie Inno3D moze go przebic :P

Edytowane przez Blackwhite

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do gigabyte'a mam podobny program OCGuru. Ustawilem wiatrak na 100% i puscilem tego furmarka, temperatura urosła do 95 stopni potem zatrzymalem bo czulem ze znowu bedzie zwiecha. Gralem chwile w metro 2033 i bylo ok - zadnych problemow z grafika, 3dmarki itp przechodzi bez problemu. Karte mam dopiero od 2 dni wiec ciezko mi ocenic czy to jakas wieksza przypadlosc. Jak rozumiem w normalnych warunkach po odpaleniu furmarka nie powinno dochodzic do przegrzania karty?

Radiatora nie dotykałem podczas testów, ale ogólnie to jest gorący. Obudowe mam bardzo duzą z 12cm wywiewem z tyłu wiec wentylacja w srodku jest raczej ok.

Edytowane przez Szymon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale kanał zdechła mi karta i dostałem nową ale ta już w OC że tak powiem nawet loda nie robi poprzedniej.

Stara na napięciu 1.4V po zwodowaniu robiła 965MHz, a ta na 1.88V ledwo 925 (jeszcze nie zwodowana), k* to jest jakaś porażkowy egzemplarz, aż się zastanawiam czy jej nie spalić i zanieść spowrotem do sklepu i powiedzieć że karta nie działa, bo dziś ją odebrałem. Stara przed zwodowaniem 912 zrobiła na 1.075V (screen na poprzedniej stronie).

Ku przestrodze innych sekcja zasilania musi być porządnie chłodzona inaczej kilkanaście min i karta zdycha, tak właśnie padła moja. Miałem ją oczywiście w planach schłodzić (sekcję zasilania + wszystkie elementy które były chłodzone fabrycznym chłodzeniem), ale nie miałem zaraz po zwodowaniu GPU odpowiedniego radiatora pod ręką (ustawiłem tylko wentylator 80x80x10 @ 1500rpm na sekcję, ale okazało się to za mało), tak więc przy zmianach chłodzenia warto popatrzyć jakie elementy były chłodzone i dokładnie wszystkim zapewnić odpowiednie odprowadzanie ciepła.

Edytowane przez dr_Misiek
  • Upvote 2
  • Downvote 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcialem, zebys dotknal radiatora karty podczas tych 100 st C na gpu, zeby sie dowiedziec, czy radiator poprawnie odbiera cieplo z gpu.

Jak radiator jest zaledwie goracy, a gpu sie gotuje, to cos jest nie tak.

Albo chlodzenie jest krzywo zalozone, albo pasta do wymiany, albo karta do wymiany.

Furmark grzeje mocno karty, ale nie az do 100 st C i to z takim chlodzeniem !

Mozesz dac zrzut ekranu z furmarka ?

Bedzie widac krzywa temperatury.

Przyklad:

Dołączona grafika

W dziale linux już zadałem to pytanie, ale myślę, że tutaj tez warto:

Jak z podkręcaniem softowym 480/470 pod linux`em ?

Dorwałem posta, że nie jest możliwe na ferni :(

Jakie rozwiązanie proponujecie dla 470+480 z fullcoverami? :)

Pod linuxem dziala programik "nibitor" ?

Jak dziala, to mozna ocnac karte z poziomu biosu karty.

Sprawdz to.

Download NVIDIA BIOS Editor (NiBiTor) 6.0 Free - Change hidden features, sign-on message, etc. on Nvidia cards - Softpedia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przeglądam tak ceny po sklepach i zastanawiam sie po co ktokolwiek miałby kupowac tą karte w cenie HD6950 2048MB i prawie w cene GTX570-śmiech na sali.Miałem kupowac jakiś czas temu GTX460 ale fundusz sie zwiekszyl i tutaj chyba wygrywa obóz czerownych.Przeglądałem wszystkie możliwe recenzje i karta nie robi na mnie wrażenia nawet po o/c.

Edytowane przez JejoX

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena jest w tej chwili zupełnie nieprzystępna, a to dlatego, że jest to nowość. Trzeba odczekać chwilę, aż cena zejdzie < 900zł i wtedy można będzie myśleć o tej karcie.

Natomiast w jakimś niemieckim sklepie widziałem 560tki po 216 euro, czyli w normalej cenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wielkosc nie gra roli dla Nas uzytkownikow.

Bardziej temperatura rdzeni :blink:

Nawet w bdb. wentylowanej obudowie, mozna sie spodziewac 90 st C na gpu przy obciazeniu tak "spakowanej" karty.

Skoro gtx 580 osiaga 85 st C w stresie, to jak ma sie zachowc 2x podobny chip ?

Ciekawe, ktory z forumowych gigantow sprzetowych, zakupi karte i przedstawi nam opinie na jej temat :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Wg mnie ta karta to pośmiewisko. Jak niskie będa musiały być zegary? Albo ile SP wyciętych, żeby karta nadawała się do użytku?

Nie jestem w stanie pojąć dlaczego nie zostały wykorzystane GF114. GF110 to ogromne chipy, do tego bardzo skomplikowane PCB, plus mega mocny cooler. Jaki tego będzie koszt, i za ile sprzedadzą patrząc na to jaka będzie różnica w wydajności od 580-tki. Może to ma być pokaz możliwości na którym będa tracić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy niższych napięciach nie koniecznie musi być gorąca.Pamietam ze podobna dyskusja była przy okazji premiery GTX295 i w wersji na jednej PCB karta była bardzo udana.Myslę że z GTX590 będzie podobnie co do tego raczej nie mam obaw. Pisze sie w ciemno na jednego takiego potwora a jeżeli nie będzie rozczarowań (cena) do nawet na dwa do testów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie ta karta to pośmiewisko. Jak niskie będa musiały być zegary? Albo ile SP wyciętych, żeby karta nadawała się do użytku?

Nie jestem w stanie pojąć dlaczego nie zostały wykorzystane GF114. GF110 to ogromne chipy, do tego bardzo skomplikowane PCB, plus mega mocny cooler. Jaki tego będzie koszt, i za ile sprzedadzą patrząc na to jaka będzie różnica w wydajności od 580-tki. Może to ma być pokaz możliwości na którym będa tracić?

NVIDIA GeForce GTX 560 Ti SLI Review - Page 3/25 | techPowerUp

560Ti w SLI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będzie tak źle,zobaczycie.To samo było jak miał wyjść GTX295..jak tam pomieścić dwa GT200b,ponad 100c będzie itp.

Jak się grzał protoplasta jednego rdzenia gtx295,czyli GTX275?Właśnie tak:

Inno3D GeForce GTX 275 OC 896M Review - Page 32/33 | techPowerUp

89c bez o/c.

GTX295 było gorace-fakt,bywało głośno-fakt..ale działało bez problemów.Nawet można było zrobić o/c 20-25% na stock chłodzeniu i mieć prawdziwe 2xGTX275 o/c(kosztem zwiększonego halasu oczywiście).

Tutaj też,maksymalnie obniżone napięcie,takty też niższe i to wystarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

cały zestaw (1-2 fullcovery) + cpu + pewnie z 2 chłodnice + pompka -> jak nic 2-2.5k zl

wymieniając grafy zostaną mi fullcovery z ktorymi nie będzie co zrobić

przydała by się obudowa żęby to wszystko umocować (chłodnice/pompkę/węże) - dodatkowy koszt

Edytowane przez Raptor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi